ΑΝΑΛΥΣΗ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δήλωση του πρωθυπουργού την Κυριακή στο Ηράκλειο ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις μέχρι τις εκλογές και με πιο έντονο ρυθμό έπειτα από αυτές, γίνεται πράξη. Μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη, ο πρωθυπουργός άναψε το πράσινο φως και συμφώνησε να προωθηθούν ταχύτατα οι αποκρατικοποιήσεις στον ΟΤΕ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, οι οποίες καθυστερούσαν λόγω ενδοκυβερνητικών αντιρρήσεων και επιφυλάξεων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ο κ. Κώστας Καραμανλής ενέκρινε την εισήγηση του κ. Γ. Αλογοσκούφη, που είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων (τα άλλα δύο μέλη είναι ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημ. Σιούφας και ο υπουργός Μεταφορών κ. Μιχ. Λιάπης) και η οποία προβλέπει πώληση σε θεσμικούς επενδυτές ενός πακέτου 10% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ και περαιτέρω μετοχοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ώστε το μερίδιο του Δημοσίου, που είναι σήμερα 65%, να κατέλθει κάτω του 50%. Με τις δύο αυτές μετοχοποιήσεις το Δημόσιο θα εισπράξει άνω των 2 δισ. ευρώ, επιτυγχάνοντας έτσι τον στόχο που είχε θέσει ο φετινός προϋπολογισμός και το οποίο ποσόν θα πάει ως γνωστόν για αντίστοιχη μείωση του δημόσιου χρέους.

Μετά την πώληση του πακέτου του 10% του ΟΤΕ σε ιδιώτες, το μερίδιο του κράτους μειώνεται σε 28%, ποσοστό που επαρκεί για να αναζητηθεί αργότερα, όταν οι συνθήκες στη διεθνή αγορά θα έχουν αλλάξει, ένας στρατηγικός εταίρος από τη Γερμανία, την Ισπανία κ.λπ., ο οποίος θα συμμετάσχει στο μάνατζμεντ του ΟΤΕ. Πάντως, και οι δύο μετοχοποιήσεις, δηλαδή του ΟΤΕ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, θα έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο μέσα στον Ιούλιο, διότι οι κεφαλαιαγορές υπό την πίεση των αθρόων αυξήσεων κεφαλαίων μειώνουν συνεχώς τις αντοχές τους για καλές τιμές.

Εν πάση περιπτώσει, έστω και με καθυστέρηση, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων προχωρεί για να αναδειχθεί έτσι για μια ακόμη φορά ότι η αποτελεσματικότητα αυτής της κυβερνήσεως δεν εξαρτάται μόνο από τους ικανούς υπουργούς που διαθέτει, αλλά από την αποφασιστική παρέμβαση του πρωθυπουργού, που αποδέχεται τις εισηγήσεις όσων υπουργών προωθούν τις μεταρρυθμίσεις και αντίθετα απορρίπτει τις μικροπολιτικές αντιρρήσεις των βραδυπορούντων. Η παρέμβαση πάντως του πρωθυπουργού ήλθε την κατάλληλη στιγμή γιατί όντως είχε καθυστερήσει η εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και οι αγορές είχαν αρχίσει να αμφιβάλλουν για την ικανότητα της κυβέρνησης να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις.

Οπως γράψαμε την περασμένη Κυριακή, «το νοσηρό πολιτικό κλίμα που έχει δημιουργήσει η σκανδαλολογία του ΠΑΣΟΚ για τα ομόλογα κ.λπ., έχει ενθαρρύνει τους κατά παράδοση συντηρητικούς υπουργούς και τους άτολμους, που δεν έχουν προωθήσει ούτε μια αλλαγή στον χώρο της αρμοδιότητάς τους τα τελευταία τρία χρόνια, να συνασπισθούν σε ένα μέτωπο αντίδρασης κατά των μεταρρυθμίσεων, επικαλούμενοι το πολιτικό κόστος!».

Η χθεσινή παρέμβαση του πρωθυπουργού αποδεικνύει όμως και κάτι άλλο, οι μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν σε όλους τους τομείς και όχι μόνο στην οικονομία, μόνο εφόσον οι υπουργοί θα νιώθουν «καυτή στο σβέρκο τους την ανάσα του Καραμανλή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή