Σε 4 δομημένα ελληνικού Δημοσίου επένδυσε το IKA

Σε 4 δομημένα ελληνικού Δημοσίου επένδυσε το IKA

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τέσσερα δομημένα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου εκδόσεως του 2005 και 2006, συνολικής ονομαστικής αξίας 30.595.000 ευρώ (αξίας αγοράς 30.229.425 ευρώ), επένδυσε η ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών, στην οποία μετέχει το ΙΚΑ. Αυτό προκύπτει από τη γραπτή απάντηση του υπουργού Απασχόλησης κ. Β. Μαγγίνα σε σχετική ερώτηση της βουλευτού και αρμόδιας τομεάρχη του ΠΑΣΟΚ κ. Μαρίας Δαμανάκη. Ο υπουργός σημειώνει ότι το ποσό που δαπανήθηκε, αναλογεί στο 3,2% του συνολικού ενεργητικού των αμοιβαίων κεφαλαίων της εταιρείας. Οι επενδύσεις, υπογραμμίζει ο κ. Μαγγίνας, πραγματοποιήθηκαν κάτω του αρτίου και χωρίς την καταβολή προμήθειας, ενώ αντισυμβαλλόμενες ήταν οι Τράπεζες Alpha, Εθνική, Πειραιώς και ΗSΒC.

Οι επενδυτικές αποφάσεις, αναφέρει το υπουργικό έγγραφο, ελήφθησαν με αποκλειστική ευθύνη των διαχειριστών με σκοπό τη διασπορά των επενδύσεων για την πραγματοποίηση της καλύτερης δυνατής απόδοσης, εντός του νομικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των αμοιβαίων κεφαλαίων. Ο κ. Μαγγίνας γνωστοποιεί ότι με εσωτερικό έγγραφο του υπουργείου του ζητήθηκε από την ΑΕΔΑΚ να επανεξετάσει στο διοικητικό της συμβούλιο και να επαναξιολογήσει την επένδυση. Η απάντηση, στις 15 Μαΐου, ανέφερε ότι με ομοφωνία των παρισταμένων μελών αποφασίστηκε πως οι επενδύσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των υφισταμένων συμβάσεων και με σκοπό τη διασπορά των επενδύσεων.

Σε δήλωσή της η κ. Δαμανάκη αναφέρει ότι η κυβέρνηση απέκρυπτε επί τρεις μήνες ότι το ΙΚΑ έχει επενδύσει σε δομημένα ομόλογα, ενώ οι απαντήσεις σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις ήταν αρνητικές και παραπλανητικές.

Των επενδυτικών επιλογών της ΑΕΔΑΚ – ασφαλιστικών ταμείων υπεραμύνθηκε η διοίκηση του IKA, τονίζοντας ότι δεν προτίθεται να αναλάβει ρόλο «ερασιτέχνη – χρηματιστή», κάτω από την πίεση οποιασδήποτε καταστροφικής ρητορείας ή σκοπιμότητας. Με ανακοίνωσή της διευκρινίζει ότι «για την πραγματοποίηση επένδυσης σε δομημένα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, ύψους 28,3 εκατ. ευρώ, στο ομολογιακό αμοιβαίο κεφάλαιο και 2 εκατ. ευρώ στο μεικτό αμοιβαίο, επί συνόλου ενεργητικού 937 εκατ. ευρώ, ελήφθη υπόψη από τους διαχειριστές αφενός η ανάγκη διασποράς των επενδύσεων του χαρτοφυλακίου και αφετέρου η αυξητική τάση του επιτοκίων στην Ευρωζώνη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή