Στο μικροσκόπιο τώρα η ΕΛ.ΑΣ.

Στο μικροσκόπιο τώρα η ΕΛ.ΑΣ.

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντολή προς τους επικεφαλής των αστυνομικών υπηρεσιών και τμημάτων να βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση προκειμένου να αποφευχθούν συμπεριφορές βίας και αυθαιρεσίας, παρόμοιες με αυτήν που αποκαλύφθηκε στο Α. Τ. Ομόνοιας έδωσε ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγος Αναστάσιος Δημοσχάκης, στη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Επεσήμανε δε την ευθύνη των διοικούντων αξιωματικών ως προς τον εντοπισμό και την άμεση ανάδειξη παρόμοιων περιστατικών ούτως ώστε να μη δημιουργούνται εντυπώσεις συγκάλυψης. Ως έμμεση παραδοχή ότι καθυστερεί η ολοκλήρωση διοικητικών ερευνών για επιλήψιμες συμπεριφορές αστυνομικών ερμηνεύεται στο μεταξύ η εντολή – προτροπή του αρχηγού της

ΕΛ.ΑΣ. για άμεση ολοκλήρωση των εκκρεμών ένορκων διοικητικών ερευνών. Ο κ. Δημοσχάκης απευθυνόμενος προς τους επικεφαλής των αστυνομικών υπηρεσιών επεσήμανε ότι η ολοκλήρωση των εκκρεμών υποθέσεων θα στείλει σαφές μήνυμα ότι οι πράξεις αυτές θα τιμωρούνται παραδειγματικά και δίχως χρονοτριβές. Είναι πάντως γεγονός ότι στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης επικρατεί αμηχανία και εκνευρισμός, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα δεν αποκλείεται να δοθούν στη δημοσιότητα και νέα βίντεο με σκηνές αστυνομικής βίας παρόμοιες ή και χειρότερες από αυτή στο Α. Τ. Ομόνοιας. Σε ό,τι αφορά τώρα τη διοικητική διερεύνηση της υπόθεσης βασανισμού των δύο νεαρών κρατουμένων, χθες αποφασίστηκε να τεθεί σε διαθεσιμότητα ως «εμπλεκόμενος στην υπόθεση» και 5ος αστυνομικός. Πρόκειται για τον Γ. Μπ. που υπηρετεί στο συγκεκριμένο τμήμα και ο οποίος απεικονίζεται προς στιγμήν να εισέρχεται στο δωμάτιο όπου κρατούνταν οι δύο συλληφθέντες. Στους αστυνομικούς της Ασφάλειας που τον προσέγγισαν αμέσως μόλις δημοσιοποιήθηκε το συμβάν είχε υποστηρίξει ότι μαζί με τον συνάδελφό του Η. Φ. αφαίρεσαν τις χειροπέδες από τους νεαρούς και στη συνέχεια αποχώρησαν από το δωμάτιο. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό χθες αλλά και όπως προκύπτει από το επίμαχο βίντεο, ο εν λόγω αστυνομικός είχε πλήρη εικόνα για τον βασανισμό των δύο κρατουμένων, ενώ φέρεται να πήρε προς στιγμήν στα χέρια του το κινητό τηλέφωνο του αρχιφύλακα προκειμένου να καταγράψει και αυτός με τη σειρά του το αποτρόπαιο θέαμα. Το τι ακριβώς διαδραματίστηκε πάντως το βράδυ της 24ης Ιουνίου του 2006 στο τμήμα Ομόνοιας αναμένεται να ξεκαθαρίσει εν πολλοίς σήμερα, καθώς οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση πρόκειται να καταθέσουν απολογητικά υπομνήματα στους αστυνομικούς της διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. Η σημερινή διαδικασία αφορά τους τέσσερις από τους συνολικά πέντε αστυνομικούς που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, καθώς ο διοικητής του τμήματος Ασφαλείας έχει ήδη υποστηρίξει στους «αδιάφθορους» ότι το συγκεκριμένο βράδυ βρισκόταν σπίτι του και δεν είχε γνώση του περιστατικού. Το πρoανακριτικό έργο της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι την Παρασκευή και θα διαβιβαστεί στον εισαγγελέα για την άσκηση ποινικών διώξεων. Αστυνομικές πηγές έλεγαν χθες στην «Κ» ότι δεν αποκλείεται το προανακριτικό υλικό να στηρίξει κατηγορίες ακόμα και σε βαθμό κακουργήματος. Ο δικηγόρος του αρχιφύλακα που σκηνοθέτησε τη σκηνή του βασανισμού μιλώντας χθες στην «Κ» αποκάλυψε ότι προτίθεται να ζητήσει εξέταση του βίντεο στα εργαστήρια της αστυνομίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η συνολική του διάρκεια είναι σημαντικά μικρότερη. Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στη ΓΑΔΑ πραγματοποιούν στις 6 μ.μ. μέλη αντιρατσιστικών οργανώσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή