Η διαμάχη μεταξύ των εταίρων έχει ρίζες στο παρελθόν…

Η διαμάχη μεταξύ των εταίρων έχει ρίζες στο παρελθόν…

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το χρονολόγιο της ευρωπαϊκής κρίσης δεν μπορεί να περιγραφεί με ευκολία. Ποιο θα μπορούσε να είναι το σημείο εκκίνησης; Η απόρριψη του Ευρωσυντάγματος από τους Γάλλους ψηφοφόρους, στις 29 Μαΐου 2005 ή μήπως το ίδιο το περιεχόμενο του Ευρωσυντάγματος όπως προέκυψε από τη συνέλευση της οποίας προήδρευε ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, τα δύο χρόνια που προηγήθηκαν;

Μήπως αφετηρία της κρίσης ήταν η διεύρυνση της Ε.Ε., τον Απρίλιο του 2004, που άλλαξε τις πολιτικές ισορροπίες και προξένησε αντιδράσεις που καταγράφηκαν στο γαλλικό δημοψήφισμα; Πότε ακριβώς τα υπερφιλόδοξα οράματα του πρώην Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ περί ευρωπαϊκής ομοσπονδίας έδωσαν τη θέση τους στην εσωστρέφεια και την ενδοσκόπηση;

Η αναδρομή στο παρελθόν θυμίζει ότι οι ίδιες μάχες που μαίνονται από χθες στις Βρυξέλλες έγιναν και στην αντίστοιχη εαρινή σύνοδο κορυφής του 2004.

Και τότε, η Πολωνία αλλά και η Ισπανία αντιδρούσαν στην αλλαγή της κατανομής των ψήφων στο Συμβούλιο Υπουργών, η Βρετανία αντιδρούσε στην ιδέα του Ευρωπαίου προέδρου και υπουργού Εξωτερικών και η σύνοδος κινδύνευε με αποτυχία. Ο συμβιβασμός τότε είχε βρεθεί αλλά εν συνεχεία είχε απορριφθεί στις κάλπες.

Στην πραγματικότητα, η Γαλλία δεν ήταν η πρώτη χώρα που έθεσε το Ευρωσύνταγμα σε ψηφοφορία. Είχε προηγηθεί η Ισπανία, η οποία το είχε εγκρίνει χωρίς ιδιαίτερη δημόσια συζήτηση, με μεγάλη πλειοψηφία στις 20 Φεβρουαρίου 2004. Η διαδικασία των επικυρώσεων προχώρησε μέσω των εθνικών κοινοβουλίων, ενώ τα δημοψηφίσματα που επρόκειτο να διεξαχθούν μετά το γαλλικό και το ολλανδικό «όχι» σε άλλες χώρες δεν έγιναν ποτέ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή