Η Ελλάδα στον πυρήνα όσων θέλουν συμφωνία

Η Ελλάδα στον πυρήνα όσων θέλουν συμφωνία

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη θέση της Ελλάδας υπέρ μιας συμφωνίας μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου να υλοποιηθεί η Συνταγματική Συνθήκη που θα δώσει «θεσμικά περισσότερη Ευρώπη», αλλά και υπέρ ενός κειμένου το οποίο δεν θα διαφοροποιείται επί της ουσίας από τη Συνταγματική Συνθήκη του 2004, η οποία επικυρώθηκε από 18 κράτη-μέλη, ανάμεσά τους και η χώρα μας, διατύπωσε χθες στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής.

Λίγη ώρα πριν αρχίσουν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., στην ατζέντα της οποίας κυριαρχεί το θέμα της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, σε παρέμβασή του στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο κ. Καραμανλής τόνισε: «Προσωπικά δηλώνω ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, εμείς είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε με τις χώρες εκείνες που επιθυμούν περισσότερη Ευρώπη».

Στην ομιλία του ο Ελληνας πρωθυπουργός ουσιαστικά αποτύπωσε το πνεύμα που διέπει τη λειτουργία της Ε.Ε. από την πρώτη στιγμή λειτουργίας της, αναφερόμενος στην ανάγκη συμβιβασμών και υποχωρήσεων από όλες τις πλευρές, προκειμένου να εξελιχθεί και να προχωρήσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα ότι η απουσία ενσωμάτωσης του ευρωπαϊκού κεκτημένου από ορισμένα κράτη-μέλη, κυρίως νέα, μπορεί να οδηγήσει σε μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων, με ένα σκληρό πυρήνα που θα προχωρήσει στο στάδιο της πολιτικής ολοκλήρωσης, τοποθετώντας την Ελλάδα σε αυτήν την ομάδα και ορισμένα κράτη που θα απέχουν από αυτήν τη διαδικασία. «Ολοι οφείλουμε να τηρήσουμε την υπογραφή μας», τόνισε ο κ. Καραμανλής, αναφερόμενος στη Συνταγματική Συνθήκη που εγκρίθηκε το 2004 για να προσθέσει: «Ποιος είπε ότι και οι 18 που έχουμε ήδη κυρώσει τη Συνθήκη είμαστε πλήρως ευχαριστημένοι με το κείμενο στο οποίο καταλήξαμε;», υπενθυμίζοντας ότι της συμφωνίας σε εκείνο το κείμενο προηγήθηκαν συμβιβασμοί.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα πρέπει να διευκολυνθούν Γαλλία και Ολλανδία, που είχαν απορρίψει το κείμενο με δημοψήφισμα, «με κάποιες μικροαλλαγές που δεν θα πρέπει να ακουμπούν στην ουσία».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών κ. Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία τόνισε ότι η χώρα μας βρίσκεται στην πρωτοπορία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και στις δυνάμεις που ωθούν την Ευρώπη προς τα εμπρός.

Εκτός της θεμελιώδους διαπραγμάτευσης για την Ευρωπαϊκή Συνθήκη, τη Σύνοδο θα απασχολήσουν μια σειρά θεμάτων με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Οι εξελίξεις στα δυτικά Βαλκάνια και κυρίως το θέμα του Κοσόβου είναι ένα από αυτά, με τη χώρα μας να επαναδιατυπώνει τη θέση της υπέρ απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και να υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας.

Επιπλέον, θα συζητηθεί το θέμα της λαθρομετανάστευσης, με την Ελλάδα να προωθεί την πρότασή της για από κοινού προστασία των εξωτερικών θαλάσσιων συνόρων της Ε.Ε.

Χθες το μεσημέρι ο κ. Καραμανλής εγκαινίασε το νέο κτίριο της μόνιμης αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή