Μέλος της Ευρωζώνης από 1ης Ιανουαρίου 2008 η Κύπρος

Μέλος της Ευρωζώνης από 1ης Ιανουαρίου 2008 η Κύπρος

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως τη σημαντικότερη ημέρα από την είσοδο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση χαρακτήρισε τη χθεσινή ο Κύπριος πρόεδρος κ. Τάσσος Παπαδόπουλος, λόγω της ένταξης της νήσου στην Ευρωζώνη. Η σχετική απόφαση, που αφορά και τη Μάλτα, ελήφθη χθες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν πρόκειται να θυσιάσει το κοινωνικό κράτος για την ένταξη στην Ευρωζώνη και ότι το πακέτο μέτρων για στήριξη των ασθενέστερων τάξεων θα συνεχιστεί και φέτος.

Επισήμανε ακόμη πως είναι αδύνατη η εισαγωγή του ευρώ στα κατεχόμενα και ότι αυτό ίσως επιτευχθεί όταν βρεθεί λύση του Κυπριακού. Πρόσθεσε ότι η σύνοδος Κορυφής θα δώσει εντολή στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας της Ε.Ε. να ορίσει την ισοτιμία της κυπριακής λίρας σε σχέση με το ευρώ τον ερχόμενο μήνα και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα διεξαχθεί ομαλά η μετάβαση από την κυπριακή λίρα στο ευρώ.

Αναφερόμενος στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, τόνισε: «Δεν θέλουμε να είμαστε αρνητικοί. Εξετάζουμε τη διαδικασία κεφάλαιο κεφάλαιο». Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου κ. Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε χθες ότι «σταθερός αποσταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι η Τουρκία, γεγονός που φαίνεται από τη συμπεριφορά της όχι μόνο έναντι της Κύπρου, αλλά και έναντι των άλλων γειτονικών της κρατών», σχολιάζοντας την προχθεσινή ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, στην οποία αναφερόταν ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι στοιχείο αστάθειας στην περιοχή. Την ανακοίνωση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας σχολίασε και ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος τόνισε ότι παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή είναι η Ε.Ε., της οποίας η Κύπρος είναι μέλος και ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή