Ολη η αλήθεια για την υγεία του κ. Χριστόδουλου

Ολη η αλήθεια για την υγεία του κ. Χριστόδουλου

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυνητικά αντιμετωπίσιμο χαρακτηρίζουν τον όγκο που εντοπίσθηκε στο ήπαρ του Αρχιεπισκόπου οι θεράποντες ιατροί του οι οποίοι χθες, κατόπιν παράκλησης του κ. Χριστόδουλου, δημοσιοποίησαν λεπτομερώς την κατάσταση της υγείας του. Είναι η πρώτη φορά, όπως επισήμανε και ο πρόεδρος του Αρεταίειου Νοσοκομείου, καθηγητής κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης, που ένα δημόσιο πρόσωπο θέλησε να ενημερωθούν οι πολίτες για όλες τις πτυχές της σοβαρής ασθένειας που αντιμετωπίζει. Την ίδια ώρα στο εσωτερικό της Ιεραρχίας ενόχληση έχει προκαλέσει η συμπεριφορά ορισμένων κληρικών και λαϊκών που ξεκίνησαν τις συζητήσεις για την «επόμενη ημέρα». «Θα περιμέναμε περισσότερο σεβασμό για τον Αρχιεπίσκοπο από ορισμένα πρόσωπα που τα ευεργέτησε και τώρα φαίνεται να ενδιαφέρονται περισσότερο για τη διαδοχή του. Να μην ξεχνούν ότι ο Χριστόδουλος παραμένει στον θρόνο του», επισημαίνουν στενοί συνεργάτες του.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου, ο αναπληρωτής καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Διονύσιος Βώρος εξήγησε, σε συνέντευξη Τύπου, ότι η απόφραξη του παχέος εντέρου, που ήταν και το πρόβλημα για το οποίο διεκομίσθη στο νοσοκομείο, οφείλετο σε πολύποδα, που είχε εξελιχθεί σε αδενοκαρκίνωμα. Παράλληλα ο προεγχειρητικός έλεγχος «έδειξε» και πρόβλημα στο ήπαρ. Κατά τη διάρκεια της εγχείρησης στην οποία υπεβλήθη ο αρχιεπίσκοπος, αφαιρέθηκε το τμήμα του εντέρου που περιείχε τον όγκο, και σύμφωνα με τον κ. Βώρο, η εγχείρηση έγινε σε τέτοια έκταση που θεωρείται θεραπευτική.

Επιπλέον το ήπαρ είχε εικόνα χρόνιας ηπατοπάθειας, πιθανότατα σχετιζόμενης με ηπατίτιδα, και πάνω σε αυτό το υπόστρωμα, στον δεξιό λοβό του ήπατος, αναπτύχθηκε όγκος μερικών εκατοστών. Από τις ειδικές εξετάσεις, διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για πρωτοπαθές νεόπλασμα που στην περίπτωση αυτή ονομάζεται ηπάτωμα. Ο κ. Βώρος ξεκαθάρισε ότι το πρόβλημα του ήπατος δεν έχει σχέση με το παχύ έντερο, δηλαδή δεν είναι μετάσταση, και δήλωσε ότι «η θέση του και η έκτασή του το κατατάσσουν στα δυνητικά αντιμετωπίσιμα νεοπλάσματα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτήν τη στιγμή το ήπαρ λειτουργεί κανονικά και για την αντιμετώπιση του ηπατώματος θα ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις εν καιρώ. Ο κ. Βώρος υπογράμμισε πως «για όσα σας είπα ο αρχιεπίσκοπος είναι ενήμερος».

Σύμφωνα με τον θεράποντα ιατρό του, η εγχείρηση συνοδεύτηκε από μετεγχειρητικά προβλήματα και ειδικότερα λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος, λοίμωξη στο χειρουργικό τραύμα και δυσλειτουργία του πεπτικού συστήματος, τα οποία έχουν τεθεί υπό έλεγχο.

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα εκτιμάται ότι ο κ. Χριστόδυολος θα βγει σε 2-3 ημέρες από την εντατική μονάδα και ότι είναι πιθανό έπειτα από μία εβδομάδα να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο. Ο κ. Παπαλάμπρου χαρακτήρισε υπομονετικό και συνεργάσιμο ασθενή τον κ. Χριστόδουλο και όπως είπε χαρακτηριστικά «όσο περισσότερο τον γνωρίζουμε τόσο περισσότερο τον αγαπάμε».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δείγματα από το παχύ έντερο και το ήπαρ του αρχιεπισκόπου εξετάσθηκαν σε ερευνητικά κέντρα στο Μαϊάμι, το Παρίσι και το Λονδίνο. Στενοί συνεργάτες του κ. Χριστόδουλου δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μετάβασής του στο εξωτερικό για περαιτέρω εξετάσεις. «Είναι ένα ενδεχόμενο, αλλά μια τέτοια απόφαση θα ληφθεί μόνο κατόπιν της σύμφωνης γνώμης των θεραπόντων ιατρών του», επισημαίνουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή