Σημαντικές αλλαγές σε συγκέντρωση – αδειοδότηση ΜΜΕ

Σημαντικές αλλαγές σε συγκέντρωση – αδειοδότηση ΜΜΕ

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατατίθεται, ενδεχομένως και σήμερα, στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη συγκέντρωση και την αδειοδότηση των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, επιτρέπεται εφεξής η κατοχή του 100% του μετοχικού κεφαλαίου επιχείρησης ΜΜΕ και απαγορεύεται, μόνον, ο έλεγχος περισσοτέρων του ενός ηλεκτρονικών μέσων ίδιας μορφής (τηλεόραση ή ραδιόφωνο). Η συμμετοχή σε δεύτερο ομοειδές μέσο επιτρέπεται μόνον όταν το φυσικό ή νομικό πρόσωπο δεν ασκεί διοικητικό ή άλλο έλεγχο στις αποφάσεις της δεύτερης επιχειρήσης.

Τα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μέσα διακρίνονται σε ενημερωτικά και μη ενημερωτικά. Το ίδιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο μπορεί να ελέγχει ταυτόχρονα έναν ενημερωτικό και έναν μη ενημερωτικό τηλεοπτικό σταθμό εθνικής ή περιφερειακής εμβέλειας ή εναλλακτικά δύο μη ενημερωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

Για τους μη ενημερωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς προβλέπεται ότι δεν μπορεί να ελέγχονται από την ίδια επιχείρηση περισσότερο από το 15% του συνόλου των αδειών που χορηγούνται σε κάθε νομό, με όριο τους τρεις νομούς. Η συμμετοχή σε επιχειρήσεις εφημερίδων και περιοδικών δεν υπόκειται σε περιορισμούς, παρά μόνον με τις διατάξεις περί συγκέντρωσης και δεσπόζουσας θέσης.

Τα ετήσια οικονομικά ανταλλάγματα προς το ελληνικό Δημόσιο για τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας ανέρχονται σε 2,6 εκατομμύρια ευρώ για τους ενημερωτικούς, 200.000 ευρώ για τους θεματικούς και 250.000 ευρώ για τους μη ενημερωτικούς σταθμούς.

Η διάρκεια των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών αδειών που θα δοθούν καθορίζεται σε έξι έτη και σε ό,τι αφορά τα τηλεοπτικά μέσα μπορεί να ανανεωθεί μόνον μια φορά και μέχρι την έκδοση του Π.Δ. για τις άδειες ψηφιακής τηλεόρασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή