Εντονη διαμάχη για χωροταξικό

Εντονη διαμάχη για χωροταξικό

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθησυχαστικός προς πάσα κατεύθυνση ως προς τις επιπτώσεις του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τον τουρισμό φέρεται ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ. Ο κ. Γ. Σουφλιάς υποστήριξε τις νέες ρυθμίσεις σχετικά με την παραθεριστική κατοικία προς πώληση, σημειώνοντας ότι θα εφαρμοστούν κάτω από αυστηρούς όρους. Παράλληλα, κάλεσε τις περιβαλλοντικές οργανώσεις να συμμετάσχουν στη διαδικασία της διαβούλευσης και διαβεβαίωσε ότι το πλαίσιο δεν θα οδηγήσει στην τσιμεντοποίηση των παράκτιων περιοχών.

Αφορμή της νέας κόντρας ανάμεσα στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις ήταν η συνέντευξη Τύπου πέντε εξ αυτών (Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, WWF, Ορνιθολογική και Αρχέλων), οι οποίες και ζήτησαν την απόσυρση του ειδικού πλαισίου και την επαναδιαπραγμάτευσή του από μηδενική βάση. Στη συνέντευξη Τύπου μίλησε υπέρ της απόσυρσης του πλαισίου και η πολεοδόμος κ. Ράνια Κλουτσινιώτη, η οποία ανήκει στην ομάδα που εκπόνησε το Εθνικό Χωροταξικό Πλαίσιο (και το οποίο πρόκειται σύντομα να παρουσιαστεί).

Ο κ. Σουφλιάς κατηγόρησε τις οργανώσεις ότι έδρασαν επιπόλαια και με σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων. «Είναι παντελώς ψευδές ότι το ειδικό πλαίσιο προωθεί την «τσιμεντοποίηση» των τουριστικών περιοχών. Αντιθέτως, προστατεύει το περιβάλλον και έτσι στηρίζει ακόμα περισσότερο τον τουρισμό. Θεσπίζονται αυστηροί όροι και προϋποθέσεις, μπαίνει τέλος στην αναρχία και περιορίζεται η διάσπαρτη δόμηση τουριστικών εγκαταστάσεων που είναι μία από τις σημαντικότερες πληγές για το περιβάλλον και ιδιαίτερα το τοπίο», ανέφερε στην ανακοίνωσή του. «Στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας της χώρας απαγορεύεται πλέον η διάσπαρτη δόμηση εκτός των οικισμών και επιτρέπεται μόνο εντός αυτών».

Αναφορικά με τις ρυθμίσεις για την παραθεριστική κατοικία, οι οποίες είναι το «κόκκινο πανί» για τις περιβαλλοντικές οργανώσεις εξαιτίας των εκτιμώμενων επιπτώσεών τους, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ήταν καθησυχαστικός. «Οι όροι που προδιαγράφουν την ανάπτυξη του θεσμού είναι πολύ αυστηροί και εξασφαλίζουν πλήρως την προστασία του περιβάλλοντος και την ικανοποιητική ένταξη στο τοπίο των τουριστικών εγκαταστάσεων», υποστήριξε. Και ανέφερε ορισμένα από τα χαρακτηριστικά των ρυθμίσεων, όπως την υποχρέωση οι παραθεριστικές κατοικίες να μην ξεπερνούν «το 30% επί του ποσοστού των υποδομών φιλοξενίας, να αναπτύσσονται μόνο σε γήπεδα εμβαδού μεγαλύτερου των 150 στρεμμάτων και να διέπονται από τους αυστηρούς όρους δόμησης για τις εκτός σχεδίου περιοχές, δηλαδή χαμηλούς συντελεστές δόμησης (0,2), χαμηλά ύψη, υποχρεωτική διάσπαση όγκων». «Συνεπώς και όσα λέγονται για «παραθεριστική κατοικία σε ποσοστό 70%», είναι εντελώς ψευδή. Το 70% έχει να κάνει με θέματα διαχείρισης ξενοδοχείων, όπως είναι ο θεσμός των Condo Hotel, που καμία σχέση δεν έχει με την παραθεριστική κατοικία. Μάλιστα, ακριβώς το ίδιο ποσοστό 70% ισχύει εδώ και 20 χρόνια στην Ελλάδα για τον παρόμοιο θεσμό του «time sharing»», σημείωσε, υποστηρίζοντας ότι οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις δεν σχετίζονται με το ισπανικό μοντέλο. Ανάλογες θέσεις για τη σχέση του ελληνικού και του ισπανικού μοντέλου έλαβε με δηλώσεις της και η υπουργός Τουρισμού, κ. Φάνη Πετραλιά.

Ο κ. Σουφλιάς στην ανακοίνωσή του τόνισε τις περιοριστικές ρυθμίσεις του υπό διαβούλευση χωροταξικού πλαισίου, υποστηρίζοντας ότι αυτές επαρκούν για την προστασία των περιοχών ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. «Στις περιοχές Natura, ενώ μέχρι σήμερα δεν υπήρχε κάποια ειδική πρόβλεψη και ίσχυε ποσοστό κάλυψης 20%, το ειδικό πλαίσιο θέτει ανώτατο όριο 2%. Στα ακατοίκητα νησιά και τις βραχονησίδες, επίσης μέχρι σήμερα δεν υπήρχε καμία ιδιαίτερη πρόβλεψη», ανέφερε και κάλεσε τις περιβαλλοντικές οργανώσεις «να συμμετέχουν στον διάλογο με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και καλοπιστία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή