Οργή στη Σαντορίνη για τη στάση της Louis

Οργή στη Σαντορίνη για τη στάση της Louis

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυσφορία αλλά όχι έκπληξη προκάλεσε στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Σαντορίνης η ανακοίνωση της Louis Hellenic Cruises με την οποία γνωστοποιεί ότι η απάντληση των καυσίμων από τις δεξαμενές του βυθισμένου Sea Diamond, είναι επικίνδυνη. Οπως τονίζουν, θα ζητήσουν να πραγματοποιηθεί άμεσα σύσκεψη με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη. Οι προσπάθειές τους τώρα στρέφονται προς την κατεύθυνση της ανέλκυσης του πλοίου.

Οπως εξηγεί στην «Κ» η νομική εκπρόσωπος των φορέων κ. Σοφία Κίτσου, η ανακοίνωση της πλοιοκτήτριας εταιρείας εμπεριέχει μια αντίφαση. «Πώς είναι δυνατό από τη μία η εταιρεία να λέει ότι «το μεγαλύτερο ποσοστό του πετρελαίου έχει ήδη απομακρυνθεί» και από την άλλη να ισχυρίζεται ότι η ανέλκυση ή απομάκρυνση του ναυαγίου «θα οδηγήσει πιθανότατα σε ανεξέλεγκτη διαρροή καυσίμων με ανυπολόγιστες συνέπειες»». Επίσης, η εταιρεία ισχυρίζεται ότι «πέραν των πετρελαίων και λιπαντικών, στο πλοίο δεν υπήρχαν οποιαδήποτε άλλα τοξικά υλικά».

Οπως τονίζει η κ. Κίτσου κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό. «Πώς γίνεται μια πολιτεία 2.000 ανθρώπων να μην έχει άλλα τοξικά. Δεν υπήρχαν καθαριστικά στο πλοίο;». Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες τα τεχνικά στοιχεία με βάση τα οποία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί η απάντληση, δεν έχουν ακόμα μελετηθεί από το υπουργείο. Εφόσον ωστόσο εκτιμηθεί ότι οι συνθήκες και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του ναυαγίου δεν επιτρέπουν την απάντληση, θα πραγματοποιηθεί άρση του προστίμου που έχει επιβληθεί στην εταιρεία. Πάντως, χθες από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας δεν υπήρξε καμία αντίδραση σε σχέση με το θέμα.

Ο δήμαρχος Σαντορίνης κ. Αγγελος Ρούσσος, λέει στην «Κ» ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι η ανέλκυση του πλοίου. Ανησυχεί ωστόσο για το συνολικό ποσό που η εταιρεία κατέθεσε προκειμένου να καταβληθούν οι αποζημιώσεις, το οποίο εκτιμά ότι είναι πολύ μικρό. «Οποιος προλάβει θα πληρωθεί», τόνισε χαρακτηριστικά στην «Κ». Προσεκτικά και… νομικά θα είναι τα επόμενα βήματα των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νησιού, κύριο μέλημα των οποίων αποτελεί η προστασία του οικοσυστήματος και κατά συνέπεια της φήμης του νησιού. Πάντως, από εβδομάδα στη Σαντορίνη θα φτάσει συνεργείο της Γερμανικής Τηλεόρασης για να «καλύψει» όσα συμβαίνουν δύο μήνες μετά το ναυάγιο στο νησί. Η κ. Κίτσου εξηγεί ότι όπως την ενημέρωσαν, θέλουν να αποκαταστήσουν την αλήθεια για όσα συμβαίνουν στη Σαντορίνη σε σχέση με τη ρύπανση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή