Με θάρρος και αισιοδοξία στη μεγάλη μάχη

Με θάρρος και αισιοδοξία στη μεγάλη μάχη

5' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος δίνει τη μεγαλύτερη μάχη της ζωής του. Τη στιγμή ωστόσο που ο ίδιος βρίσκεται αντιμέτωπος με τον καρκίνο, το άμεσο περιβάλλον του μοιάζει να αλληλοσπαράσσεται. Ανταγωνισμοί -έως σήμερα επιμελώς συγκεκαλυμμένοι- αλλά και ετερόκλητες επιδιώξεις είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που έχουν οδηγήσει την αρχιεπισκοπική «αυλή» σε ένα ιδιότυπο σχίσμα. «Ας περάσει η μπόρα και θα αποκαλυφθεί ο ρόλος του καθενός μας», σημειώνουν συνεργάτες του κ. Χριστόδουλου αναφερόμενοι στις εσωτερικές «αντιπαλότητες».

Οσο περνούν τα εικοσιτετράωρα, η απόσταση που χωρίζει τα δύο στρατόπεδα μεγαλώνει, αν και οι έμπιστοι του Αρχιεπισκόπου προσπαθούν να φανούν μονοιασμένοι. Ταυτόχρονα, στο εσωτερικό της ιεραρχίας ορισμένοι αρχιερείς καταστρώνουν σενάρια για την «επόμενη ημέρα» προκαλώντας τη μήνι της πλειονότητας των Μητροπολιτών.

Παράδειγμα η στάση του

Ο κ. Χριστόδουλος εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Αρεταίειου. Σε μια κίνηση που επικροτήθηκε από τον ιατρικό κόσμο και το σύνολο της κοινωνίας, ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε να δημοσιοποιηθούν όλες οι λεπτομέρειες για την κατάσταση της υγείας του. «Αποτελεί παράδειγμα η στάση του. Δεν θέλησε να κρύψει τον καρκίνο που αντιμετωπίζει, μια ασθένεια που συχνά φοβόμαστε να αναφέρουμε ακόμα και το όνομά της», σχολίασε αμέσως μετά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ένας εκ των θεραπόντων ιατρών του.

Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα στο παχύ έντερο, εκτιμάται ότι αντιμετωπίσθηκε μετά και τη χειρουργική αφαίρεση του αδενοκαρκινώματος. Τους γιατρούς ωστόσο προβληματίζουν οι μετεγχειρητικές επιπλοκές στην υγεία του Αρχιεπισκόπου, αν και σε μεγάλο βαθμό φαίνεται να έχουν τεθεί υπό έλεγχο. Ο όγκος στο ήπαρ, το οποίο είναι ήδη επιβαρυμένο από μια χρόνια ηπατοπάθεια, αποτελεί τώρα τον κυριότερο αντίπαλο του κ. Χριστόδουλου. Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν της Πέμπτης, το ηπάτωμα θα αντιμετωπισθεί στο εγγύς μέλλον και σίγουρα αφού αναρρώσει ο ταλαιπωρημένος οργανισμός του Αρχιεπισκόπου.

Στην Αθήνα ο Ανδρέας Τζάκι

Στο μεταξύ, παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο μετάβασής του στο εξωτερικό, σε κάποιο από τα εξειδικευμένα κέντρα αντιμετώπισης προβλημάτων που σχετίζονται με το ήπαρ. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται όλες οι παράμετροι που συνδέονται με την προοπτική μεταμόσχευσης. Ωστόσο, μια τέτοια εξέλιξη θα εξαρτηθεί και από τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου και τις δυνατότητες ανταπόκρισης του οργανισμού του. Ηδη ο ιατρικός φάκελος του κ. Χριστόδουλου μελετάται από τον κορυφαίο στις μεταμοσχεύσεις, χειρουργό κ. Ανδρέα Τζάκι. Ο ομογενής καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, ο οποίος εξέτασε δείγματα που ελήφθησαν από το ήπαρ του Αρχιεπισκόπου, αναμένεται στην Αθήνα τον Ιούλιο οπότε και θα δει από κοντά τον κ. Χριστόδουλο.

Πάντως, ιδιαίτερα ενθαρρυντικό χαρακτηρίζεται από τους γιατρούς το γεγονός ότι ο «μεγάλος ασθενής» αντιμετωπίζει με αισιοδοξία και θάρρος το πρόβλημα της υγείας του. «Η καλή ψυχολογία του ασθενούς είναι βασικό στοιχείο για τη θεραπεία οποιουδήποτε προβλήματος. Και ο Αρχιεπίσκοπος είναι δυνατός», τονίζει ένας από τους γιατρούς του.

Δημιουργία σεναρίων για την επόμενη μέρα

Η είδηση της ασθένειας του Αρχιεπισκόπου ώθησε ορισμένους αρχιερείς να ξεκινήσουν τη δημιουργία σεναρίων για την επόμενη ημέρα στην Εκκλησία. «Αλλοι από προσωπικό ενδιαφέρον για τη διαδοχή και άλλοι από απλή ανησυχία τροφοδότησαν τη διαδοχολογία με ονόματα υποψηφίων», αναφέρει Μητροπολίτης του Λεκανοπεδίου. «Ο σεβασμός είναι το ελάχιστο που θα μπορούσαν να δείξουν σε έναν άνθρωπο που δίνει μια μεγάλη μάχη», σημειώνει συνεργάτης του κ. Χριστόδουλου και σπεύδει να καθησυχάσει εκείνους που μιλούν για κενό εξουσίας. «Ο Χριστόδουλος παραμένει στον θρόνο του. Η διοίκηση της Εκκλησίας όμως ασκείται συλλογικά από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο και την Ιεραρχία».

Το βέβαιο είναι ότι ο Αρχιεπίσκοπος θα αλλάξει τους ρυθμούς εργασίας του. Οι πολυήμερες περιοδείες και οι ατελείωτες ώρες στο γραφείο του θα πρέπει να θεωρούνται παρελθόν. «Το λυπηρό είναι ότι, όπως φάνηκε, πίσω από κάποια σενάρια αντικατάστασης του Αρχιεπισκόπου κρύβονται ιεράρχες που ευεργετήθηκαν από αυτόν», τονίζει ηλικιωμένος Ιεράρχης. Πληροφορίες μάλιστα εμφανίζουν συγκεκριμένους μητροπολίτες να πραγματοποίησαν συναντήσεις τις προηγούμενες ημέρες με εκκλησιαστικούς και οικονομικούς παράγοντες. Ωστόσο, άλλαξαν τακτική όταν η διαδοχολογία προκάλεσε την οργή της συντριπτικής πλειονότητας της Ιεραρχίας. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Μητροπολίτη Θηβών κ. Ιερώνυμου. «Είναι ντροπή για όποιον θέτει αυτές τις ώρες τέτοια ζητήματα».

Την ίδια στιγμή, την ενόχληση του Μητροπολίτη Σπάρτης κ. Ευστάθιου προκάλεσαν πληροφορίες που τον εμφανίζουν ως έναν εκ των διεκδικητών του αρχιεπισκοπικού θρόνου. «Αποτελεί χυδαιότητα και μεγάλη ασέβεια που εξυπηρετεί άλλους στόχους να εμπλέκεται ο Σεβασμιώτατος στη διαδοχολογία τη στιγμή που έχουμε Αρχιεπίσκοπο», τονίζουν συνεργάτες του κ. Ευστάθιου.

Ανταγωνισμοί στην… Αγία Αυλή

Το πρόβλημα στην υγεία του Αρχιεπισκόπου διατάραξε τις εύθραυστες ισορροπίες στο περιβάλλον του. Ο προσεκτικός καταμερισμός αρμοδιοτήτων που είχε κάνει ο κ. Χριστόδουλος «παραχώρησε» αίφνης τη θέση του σε έναν σιωπηρό ανταγωνισμό μεταξύ των συνεργατών του για το ποιος θα έχει τον πρώτο λόγο στη διαχείριση της «κρίσης». «Σε τέτοιες περιπτώσεις αναπτύσσονται αντίρροπες δυνάμεις. Υπάρχουν οι πραγματικοί φίλοι του ηγέτη και εκείνοι που για άλλους σκοπούς θέλουν να μονοπωλήσουν τη σχέση μαζί του», σημειώνει παλαιός συνεργάτης του κ. Χριστόδουλου, ο οποίος με πικρία παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στον προθάλαμο του Αρεταίειου. «Για κάποιους το διακύβευμα είναι μεγάλο και στοχεύουν στη μελλοντική επιβίωσή τους όταν προκύψει μια νέα κατάσταση. Αλλοι πάλι επιθυμούν να μείνουν στην επιφάνεια ή να παίξουν τον ρόλο του παράγοντα», προσθέτει.

Το ρήγμα στο περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου έγινε αισθητό στο αμφιθέατρο του Αρεταίειου την περασμένη Πέμπτη, όταν οι γιατροί παρουσίασαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων του κ. Χριστόδουλου. Οι συνεργάτες του, καθισμένοι σε διαφορετικές πλευρές της αίθουσας, απέφευγαν ακόμα και να αλληλοκοιταχτούν. «Ολοι δηλώνουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά είναι φανερό ότι οι σχέσεις στοργής έγιναν σχέσεις ανοχής», αναφέρει κληρικός της Αρχιεπισκοπής. «Το ζήτημα είναι θεσμικό», τονίζει επιστήθιος φίλος του Αρχιεπισκόπου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα από τα ζητήματα που προκαλούν τριβή στις σχέσεις του αρχιεπισκοπικού περιβάλλοντος είναι αυτό της μετάβασης ή όχι του κ. Χριστόδουλου στο εξωτερικό. «Ολοι ενδιαφερόμαστε για τον Αρχιεπίσκοπο αλλά κάποια θέματα τα αποφασίζουν οι γιατροί και όχι όσοι θέλουν να τους υποκαταστήσουν», υποστηρίζει συνεργάτης του. Οι ανταγωνισμοί και οι προσωπικές επιδιώξεις προκάλεσαν σύγχυση και στην επικοινωνιακή διαχείριση της ασθένειας του Αρχιεπισκόπου.

Η διοχέτευση πληροφοριών σχετικά με την κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου από πρόσωπα του ευρύτερου περιβάλλοντός του έφεραν σε δύσκολη θέση τον εκπρόσωπο του π. Τιμόθεο Ανθη, τον κ. Χάρη Κονιδάρη, διευθυντή του γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής, και τον κ. Γιώργο Βασιλείου, υπεύθυνο του γραφείου Τύπου της Συνόδου. «Κάποιοι, με γνώμονα τις προσωπικές φιλοδοξίες τους, εξέθεσαν τελικά τον Αρχιεπίσκοπο προκειμένου να ενισχύσουν τις δημόσιες σχέσεις τους», σημειώνει κληρικός του περιβάλλοντος του κ. Χριστόδουλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή