ΠΑΣΟΚ: το πρόγραμμα αποδίδει καρπούς, αλλά…

ΠΑΣΟΚ: το πρόγραμμα αποδίδει καρπούς, αλλά…

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ορισμένα θετικά, αλλά και πολλά ανησυχητικά για τις εκλογικές προοπτικές του ΠΑΣΟΚ ευρήματα εμπεριέχει ο τελευταίος κύκλος δημοσκοπήσεων, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, και ενώ η χώρα έχει πλέον εισέλθει σε άτυπη προεκλογική περίοδο.

Οπως ομολογούν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους στενοί συνεργάτες του κ. Γ. Παπανδρέου, η κυβέρνηση υφίσταται φθορά, αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν έχει επιτύχει έως τώρα «να διαμορφώσει δυναμική νίκης». Μάλιστα, ορισμένοι εξ αυτών διατυπώνουν την εκτίμηση πως ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής δεν θα «διακινδυνεύσει» την ολοκλήρωση της τετραετίας, αλλά θα επιβεβαιώσει τα πρόσφατα σενάρια, σύμφωνα με τα οποία οι κάλπες θα στηθούν στις 23 ή στις 30 Σεπτεμβρίου.

Φιλολαϊκές εξαγγελίες

Στα θετικά για το ΠΑΣΟΚ μηνύματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων, που πραγματοποίησαν οι εταιρείες MRB και Μέτρον Ανάλυσις, είναι ότι φαίνεται να αποδίδει το έντονα φιλολαϊκό χρώμα που διακρίνει το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τη Μέτρον Ανάλυσις, το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζεται από το 44% του αγροτικού κόσμου και από το 40,8% των μικρομεσαίων, ενώ στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου εμφανίζεται να προηγείται της Ν.Δ. με 3,7 ποσοστιαίες μονάδες στους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα και με 2,2% στους ανέργους. Επίσης, από τη δημοσκόπηση της MRB προκύπτει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει επιτύχει να κλείσει σε μεγάλο βαθμό την «ψαλίδα» από τη Ν.Δ. στην καταλληλότητα αντιμετώπισης των λεγόμενων κοινωνικών θεμάτων. Συγκεκριμένα, στα θέματα ανεργίας η υπέρ της Ν.Δ. διαφορά κινείται στο 2%, στα θέματα ακρίβειας στο 1,6% και στα ζητήματα παιδείας στο 0,4%.

Επίσης, σημαντικό θεωρείται από τη Χαριλάου Τρικούπη, ότι αρχίζουν και οριοθετούνται διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων. Τη συγκεκριμένη εκτίμηση οι επιτελείς του κ. Γ. Παπανδρέου την εδράζουν σε ερώτηση στη δημοσκόπηση της Μέτρον Ανάλυσις, σύμφωνα με την οποία το 61,7% της κοινής γνώμης θεωρεί ότι η κυβέρνηση «εκφράζει τα συμφέροντα των πλουσίων». Τέλος, ικανοποίηση προκαλεί το επίπεδο συσπείρωσης του ΠΑΣΟΚ, αλλά και το ισοζύγιο των μετακινήσεων ψηφοφόρων μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων. Σύμφωνα με την MRB, η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ έχει φθάσει το 83,8%, ενώ κατά την Μέτρον Ανάλυσις στο 86,3%. Επίσης, σύμφωνα με την ΜRΒ, το 4,4% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. του 2004 κινείται προς το ΠΑΣΟΚ, ενώ αντίστροφη διαδρομή ακολουθεί το 2,3%.

Ανησυχητικά μηνύματα

Ομως, οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις εμπεριέχουν και πολλά ανησυχητικά μηνύματα για το ΠΑΣΟΚ. Η Ν.Δ. στους ποσοτικούς δείκτες προηγείται σταθερά του ΠΑΣΟΚ, ενώ παραμένει μεγάλο το προβάδισμα του κ. Κ. Καραμανλή έναντι του κ. Γ. Παπανδρέου στο ερώτημα της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία και της Ν.Δ. έναντι του ΠΑΣΟΚ στη λεγόμενη παράσταση νίκης.

Επίσης, αρνητικά αποτιμάται το γεγονός ότι η Ν.Δ. διατηρεί έστω οριακό προβάδισμα της τάξης του 0,9% -σύμφωνα με την MRB- στο ερώτημα ποιο κόμμα μπορεί να διασφαλίσει την οικονομική ανάπτυξη. Τέλος, προβληματισμό στη Χαριλάου Τρικούπη προκαλούν δύο ακόμη ποιοτικά ευρήματα των δημοσκοπήσεων. Πρώτον, ότι σε όλους τους δείκτες -αρχηγός, στελέχη, αξιοπιστία, αποτελεσματικότητα- η κυβέρνηση υπερέχει του ΠΑΣΟΚ. Και δεύτερον, ότι η Ν.Δ. διατηρεί σταθερό προβάδισμα στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου στις ηλικίες άνω των 65 ετών, αλλά εσχάτως και στους νέους από 18 μέχρι 27 χρόνων. Είναι ως εκ τούτου, προφανές, ότι στην τελική ευθεία προς την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση ο κ. Γ. Παπανδρέου θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην επαναπροσέγγιση του ΠΑΣΟΚ με τις συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή