Αύγουστο οι κλήσεις στους κατηγορουμένους

Αύγουστο οι κλήσεις στους κατηγορουμένους

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο «σκοτάδι» θα παραμείνουν πιθανότατα έως και τον Αύγουστο τουλάχιστον 30 άτομα -πρόεδροι και μέλη διοικήσεων ασφαλιστικών Ταμείων την περίοδο 1999-2005, υπεύθυνοι και μέλη ελεγκτικών επιτροπών της Τραπέζης της Ελλάδος, στελέχη τραπεζών, πρώην μέλη διοικήσεων χρηματιστηριακών εταιρειών- που ενδεχομένως έχουν καταστεί κατηγορούμενα στην υπόθεση των ομολόγων, αλλά δεν το γνωρίζουν. Απόρροια της χθεσινής απόφασης του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Γιώργου Κολιοκώστα να ανακοινώσει μεν την άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων, παραλείποντας ωστόσο να γνωστοποιήσει την ταυτότητά τους, είναι σημαντικός αριθμός ατόμων, που αντιμετωπίζουν κακουργηματικές κατηγορίες, να μην το γνωρίζουν επισήμως.

Και ύποπτοι

Μεταξύ αυτών βρίσκονται και πρόσωπα τα οποία εξετάστηκαν από τους εισαγγελείς Εφετών, ενδεχομένως και με την ιδιότητα του υπόπτου, ωστόσο δεν είναι σαφές αν τελικώς προέκυψαν από την έρευνα επαρκή στοιχεία για την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος τους.

Η πλειοψηφία των προσώπων, που κατηγορούνται από προχθές για κακούργημα αλλά η ταυτότητά τους παραμένει άγνωστη, άπτεται του σκέλους της έρευνας που διενεργήθηκε από τον εισαγγελέα Εφετών κ. Γρηγόρη Πεπόνη και αφορούσε χρηματιστηριακές αλλά και τραπεζικές συναλλαγές ασφαλιστικών Ταμείων την περίοδο 1999-2005.

Η ταυτότητα των συγκεκριμένων προσώπων αλλά και το αν τελικώς αντιμετωπίζουν κατηγορίες στην υπόθεση των ομολόγων εκτιμάται ότι θα παραμείνουν «μυστικά» τουλάχιστον έως τον Αύγουστο· και αυτό γιατί τότε πιθανολογείται ότι οι εφέτες ανακριτές κ. Γ. Λέκκας και Γ. Χοϊμές θα είναι σε θέση να αποστείλουν κλήσεις στους κατηγορουμένους προκειμένου να απολογηθούν.

Στην παρούσα φάση, αναζητείται χώρος στο Εφετείο Αθηνών προκειμένου να στεγαστούν τα γραφεία των δύο ανακριτών, ενώ εκτιμάται ότι την ερχόμενη εβδομάδα οι κ. Λέκκας και Χοϊμές θα ξεκινήσουν να μελετούν την ογκωδέστατη δικογραφία που έχει σχηματιστεί.

Εξέταση

Εν συνεχεία οι δύο εφέτες ανακριτές θα ξεκινήσουν να εξετάζουν μάρτυρες. Ο αριθμός των μαρτύρων αναμένεται να ξεπεράσει τους 60, καθώς περίπου τόσοι εξετάστηκαν στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας από τους δύο εισαγγελείς, οι οποίοι κλήθηκαν να επιτελέσουν το έργο τους σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Με δεδομένο ότι στο εισαγγελικό πόρισμα, μεταξύ άλλων, ζητείται η εξέταση και άλλων συγκεκριμένων προσώπων, στο πλαίσιο της ανάκρισης ο αριθμός των ατόμων που θα καταθέσουν στους εφέτες ανακριτές αναμένεται να αγγίξει τους εκατό (100).

Τέλος, δεν αποκλείεται, λόγω της φύσης της υπόθεσης, στο πλαίσιο της ανάκρισης να διοριστούν και τεχνικοί σύμβουλοι – πραγματογνώμονες, οι οποίοι θα συνδράμουν τους δύο ανακριτές στο έργο τους.

«Ναι» στην τροπολογία για επιστροφή τόκων

Με την πλειοψηφία 152 ψήφων, των κυβερνητικών βουλευτών, και 108 αρνητικές ψήφους της αντιπολίτευσης, εγκρίθηκε χθες στη Βουλή η τροπολογία των υπουργείων Οικονομίας και Απασχόλησης για την έκτακτη ενίσχυση των Ασφαλιστικών Ταμείων, προκειμένου να καλυφθούν οι τόκοι για την επαναγορά του δομημένου ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ. Πρόκειται αθροιστικά για το ποσό των 3.067.762,38 ευρώ, που θα καταβληθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα δοθεί στα Ταμεία Επικουρικής Ασφάλισης των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ), του Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΤΕΑΠΟΚΑ), των υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΕΑΥΦΕ), και το Ταμείο Συντάξεων Εφημεριδοπωλών και υπαλλήλων Πρακτορείων (ΤΣΕΥΠ), στα οποία είχε καταλήξει το ομόλογο.

Υπενθυμίζεται ότι στην τροπολογία -που έχει προκαλέσει έντονη την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που δήλωσαν πως οι αναλογούντες φόροι δεν πρέπει να καλυφθούν από τον προϋπολογισμό- επισημαίνεται μεταξύ άλλων: «Η παροχή αυτή δεν θίγει οποιεσδήποτε αξιώσεις των Ταμείων κατά τρίτων και είναι ανεξάρτητη από τη δυνατότητα άσκησης παντός δικαιώματος του Δημοσίου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή