Στοχευμένες πολιτικές κατά φτώχειας

Στοχευμένες πολιτικές κατά φτώχειας

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να αφήσουμε τη χώρα να ξανακυλήσει στα ίδια προβλήματα επαναλαμβάνοντας τα λάθη του παρελθόντος και τις λάθος πολιτικές της περαιτέρω επιβάρυνσης των πολιτών με παροχές που θα μας καθιστούσαν πρόσκαιρα αρεστούς, τόνισε χθες στην επιτροπή Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης, ενημερώνοντας για τα αποτελέσματα του τελευταίου συμβουλίου υπουργών. Απέναντι στο ΠΑΣΟΚ που έκανε λόγο για «επικοινωνιακή καταιγίδα», ο υπουργός τόνισε ότι είναι μεν σταθμός η απόφαση της Ε.Ε. που βγάζει τη χώρα από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος, αλλά πρέπει να συνεχισθεί η δημοσιονομική προσαρμογή με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώς το 2010.

Τόσο ο κ. Ν. Χριστοδουλάκης, όσο και ο κ. Γ. Φλωρίδης στις τοποθετήσεις τους επέμειναν στα ευρήματα του ευρωβαρόμετρου όπου το 82% των Ελλήνων εμφανίζεται να κάνει λόγο για κακή κατάσταση της οικονομίας εκφράζοντας τη σχετική απογοήτευση. Ο κ. Χριστοδουλάκης επισήμανε μάλιστα ότι σε επίπεδο ανταγωνισμού η χώρα δεν πάει καθόλου καλά, αμφισβητώντας την αισιοδοξία του υπουργού στο θέμα των εξαγωγών. – Οι δημοσκοπήσεις δεν πρέπει να εξετάζονται στατικά, απάντησε ο κ. Αλογοσκούφης που παραδέχθηκε πάντως ότι υπάρχουν δείκτες του εξωτερικού ισοζυγίου που έχουν επιδεινωθεί όπως αυτός του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Διευκρίνισε όμως ο υπουργός ότι σε μία περίοδο επιτάχυνσης των επενδύσεων είναι λογικό να αυξάνεται αυτό το έλλειμμα και πάντως σε καμιά περίπτωση η κατάσταση δεν δικαιολογεί υστερία και πανικό. Ο κ. Φλωρίδης από την πλευρά του ζήτησε διευκρινίσεις επί καταγγελιών περί καθυστερήσεων στις καταβολές επιχορηγήσεων που έχουν εγκριθεί βάσει του επενδυτικού νόμου, αλλά και για το ρυθμό απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων. Ο εισηγητής του ΚΚΕ κ. Ν. Γκατζής από την πλευρά του επισήμανε ότι είναι άκρως ανησυχητική η αύξηση του δανεισμού των νοικοκυριών που στο τέλος του χρόνου θα έχει σκαρφαλώσει στα 98 δισ. ευρώ. Ο υπουργός απάντησε ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου είχαν εγκριθεί 33.387 επενδυτικά σχέδια ύψους 7,4 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στη δημιουργία 19.700 θέσεων εργασίας. Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις, αλλά κυρίως λόγω του μεγάλου όγκου των αιτήσεων του προηγούμενου μη αναθεωρημένου επενδυτικού νόμου. Οσον αφορά τις απορροφήσεις είπε ότι κινούνται ικανοποιητικά και δεν απέκλεισε να χρειαστεί και νέα αναθεώρηση των έργων που δεν προχωρούν προκειμένου να μη χαθούν κονδύλια. Τέλος, αναφορικά με το θέμα του δανεισμού, ο υπουργός είπε ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχει υπερδιπλασιαστεί ο ρυθμός της πραγματικής αύξησης του διαθεσίμου εισοδήματος, γεγονός στο οποίο οφείλεται και η υπερδιπλάσια κατανάλωση, δηλαδή η αύξηση της καταναλωτικής πίστης. Πρόσθεσε, ότι παρά τη μείωση των δαπανών για τον περιορισμό του ελλείμματος οι κοινωνικές μεταβιβάσεις (συντάξεις, ΕΚΑΣ, ΟΓΑ) αυξήθηκαν κατά 18% του ΑΕΠ, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν υπήρξε ανταπόκριση στην αντιμετώπιση της φτώχειας, γεγονός που επιβάλει στοχευμένες πολιτικές, στις οποίες έκανε αναφορά πρόσφατα ο πρωθυπουργός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή