Βάζουν «πάγο» στην εκλογολογία

Βάζουν «πάγο» στην εκλογολογία

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευθυγραμμισμένοι με την προχθεσινή, αυτονόητη και τυπική, πάντως, επισήμανση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή ότι η τετραετία ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2008 εμφανίστηκαν χθες οι περισσότεροι εκ των υπουργών που συμμετείχαν στην κυβερνητική Επιτροπή, γράφοντας ένα ακόμη επεισόδιο του εκλογικού σίριαλ που τους τελευταίους μήνες προβάλλεται στις πολιτικές οθόνες.

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν νέο γύρο συζητήσεων στο πολιτικό παρασκήνιο, αλλά και μεταξύ των κυβερνητικών βουλευτών, οι οποίοι, πάντως, ήδη εργάζονται σε καθαρά εκλογικούς ρυθμούς, ενώ κατά γενική παραδοχή δεν κατόρθωσαν να αποδυναμώσουν τη γενικότερη πρόβλεψη περί διεξαγωγής των εκλογών το φθινόπωρο. Μία πρόβλεψη την οποία προσυπογράφουν και οι περισσότεροι εκ των υπουργών της κυβέρνησης, πλην των υπουργών Αμυνας κ. Ευαγγ. Μεϊμαράκη, Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλου και Ανάπτυξης Δημ. Σιούφα.

Συγκεκριμένα, μετά το πέρας της κυβερνητικής επιτροπής, οι δημοσιογράφοι ζήτησαν από τους υπουργούς να σχολιάσουν την απάντηση που φέρεται να έδωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, ότι δηλαδή, «στην Ελλάδα γίνονται εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια και η λήξη της τετραετίας είναι τον Μάρτιο του 2008». Μία απάντηση, που σημειωτέον, ακόμη και οι ίδιοι οι συνεργάτες του πρωθυπουργού χαρακτηρίζουν τυπική και θεσμικού χαρακτήρα, θέλοντας προφανώς να την αποσυνδέσουν από τον όποιο σχεδιασμό του πραγματικού χρόνου διεξαγωγής των εκλογών.

Τον Μάρτιο

Η πρώτη που ρωτήθηκε χθες ήταν η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία κινήθηκε ακριβώς στη γραμμή που ακολούθησε και ο πρωθυπουργός. «Ο κ. Καραμανλής είπε ότι η συνταγματική προθεσμία είναι ο Μάρτιος του 2008», είπε η κυρία Μπακογιάννη, ενώ όταν ρωτήθηκε αν η ίδια ζήτησε να πληροφορηθεί από τον πρωθυπουργό αν οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο ή τον Μάρτιο, απάντησε ότι δεν ρωτάει γιατί δεν έχει περιέργεια για τον χρόνο των εκλογών και ότι ο πρωθυπουργός θα τον ανακοινώσει στην ώρα του.

«Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους όπως έχει πει ο πρωθυπουργός», αρκέστηκε να επαναλάβει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος είναι γνωστό ότι τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής τους το φθινόπωρο.

Σε άλλη κατεύθυνση κινήθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημ. Σιούφας, ο οποίος στηρίζει την προοπτική εξάντλησης της τετραετίας. «Εχω πει την άποψή μου. Είναι η ίδια και δεν έχει αλλάξει μέχρι σήμερα», είπε ο κ. Σιούφας.

Ακόμη πιο σαφής προς την παραπάνω κατεύθυνση ήταν οι υπουργοί Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλος και Αμυνας κ. Ευαγγ. Μεϊμαράκης.

«Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους το Μάρτιο του 2008» δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση επανέλαβε ότι το υπουργείο Εσωτερικών είναι έτοιμο για εκλογές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνουν άμεσα εκλογές.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αμυνας κ. Ευαγγ. Μεϊμαράκης, σε φιλική συζήτηση με τους δημοσιογράφους υπενθύμισε ότι ο ίδιος, ουδέποτε υιοθέτησε το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών αν δεν υπάρξει σοβαρός λόγος και πρόσθεσε ότι δεν βλέπει ποιος σοβαρός λόγος μπορεί να προκύψει ώς το φθινόπωρο. Διευκρίνισε ακόμη ότι αυτό που ήθελε να υπογραμμίσει με τη δήλωση που έκανε το Σάββατο είναι ότι η κυβέρνηση εργάζεται με προοπτική τετραετίας, ενώ εκτίμησε ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει εκλογικό κλίμα, αλλά μία συνεχής εκλογολογία την οποία αναπαράγουν κυρίως ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου και ορισμένα ΜΜΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή