K. Παπούλιας: H Ελλάδα στο πλευρό του κ. Βαρθολομαίου

K. Παπούλιας: H Ελλάδα στο πλευρό του κ. Βαρθολομαίου

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ελληνική συμπαράσταση στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο με αφορμή και τις τελευταίες εξελίξεις, εξέφρασε χθες από την Αρμενία όπου πραγματοποίησε τριήμερη επίσκεψη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας. Λαμβάνοντας αφορμή από την αναφορά του πατριάρχη των Αρμενίων κ. Καρίγκιν Β΄ ο οποίος μίλησε για τις δύσκολες στιγμές που διέρχεται το Οικονουμενικό Πατριαρχείο κατά τη συνάντηση που είχαν χθες στο Ερεβάν, ο κ. Παπούλιας διαβεβαίωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, τον συνομιλητή του ότι η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό του κ. Βαρθολομαίου.

Ο κ. Παπούλιας επισήμανε ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης δρα σ’ ένα ασταθές περιβάλλον υπό το καθεστώς των απειλών και των επιθέσεων των «γκρίζων λύκων», τόνισε ωστόσο ότι ο κ. Βαρθολομαίος αντιμετωπίζει με γενναιότητα τις προκλήσεις.

Στο ίδιο πνεύμα μίλησε και ο ηγέτης της Αρμενικής Εκκλησίας ο οποίος μεταξύ άλλων παρατήρησε ότι ο κ. Βαρθολομαίος -τον οποίο χαρακτήρισε εκφραστή της Ορθοδοξίας σ’ όλο τον κόσμο – ζει κάτω από δύσκολες συνθήκες και υφίσταται πολλές και ισχυρές πιέσεις. Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση με μέλη της ελληνικής ομογένειας στην Αρμενία που αριθμεί γύρω στα 4000 άτομα τα οποία του εξέθεσαν τα αιτήματά τους που αφορούν κυρίως τη διδασκαλία και τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας. Μια γεύση της αύρας του ελληνικού πολιτισμού που διαχέεται από αρχαίων χρόνων στην ανατολική Ευρώπη και στον Καύκασο πήρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την ξενάγησή του στο Μουσείο Αρμενικών Χειρογράφων στο Ερεβάν. Εκεί είδε μεταξύ άλλων έργα του Αριστοτέλη και του Πλάτωνα μεταφρασμένα πριν από αιώνες στην Αρμενική γλώσσα και συλλογές χειρογράφων από την ιστορική διαδρομή του αρμενικού πολιτισμού με έντονα στοιχεία επιρροής από τον ελληνικό.

Κορυφαία στιγμή της επίσκεψης του κ. Παπούλια στη μακρινή αυτή χώρα του Καυκάσου υπήρξε το προσκύνημα στο μνημείο γενοκτονίας των Αρμενίων απ’ όπου εγκάλεσε την Τουρκία για το ότι εξακολουθεί να αρνείται την αναγνώριση τόσο της εξόντωσης του αρμενικού στοιχείου όσο και του ποντιακού ελληνισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή