Οι αποκλίσεις για την Ερευνα

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διχάζει και προκαλεί τριγμούς το νέο θεσμικό πλαίσιο για την έρευνα και τεχνολογία που εισάγεται με νομοσχέδιο που επεξεργάζεται η αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Χθες κατά την ακρόαση των εμπλεκομένων και ενδιαφερομένων φορέων θετικοί υπέρ του νομοσχεδίου εμφανίσθηκαν οι πρόεδροι των Συνόδων των Πρυτάνεων και των προέδρων των Ερευνητικών Κέντρων, θετικός, αλλά και με ενστάσεις, ο εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, ενώ απολύτως επιφυλακτικοί έως αρνητικοί ο εκπρόσωπος των Ελλήνων Ερευνητών και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στα ερευνητικά κέντρα. Στη συζήτηση δεν παρέστη εκπρόσωπος του ΣΕΒ, ο οποίος έχει εκφράσει διαφωνίες με το νομοσχέδιο. Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συνένωση δυνάμεων των πανεπιστημίων με τα ερευνητικά κέντρα θα υπηρετήσει το εθνικό συμφέρον.

Το νέο πλαίσιο καλύπτει τις θέσεις της Συνόδου των Πρυτάνεων, για την ισότιμη συμμετοχή των πανεπιστημίων με τα ερευνητικά κέντρα, τόνισε ο πρόεδρός της, κ. Ι. Παλλίκαρης. Σημαντική επιχείρηση εκσυγχρονισμού της έρευνας χαρακτήρισε το νέο πλαίσιο ο πρόεδρος των Ερευνητικών Κέντρων κ. Κυπαρισσίδης, κρίνοντας πάντως ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για την προσέλκυση των Ελλήνων ερευνητών της διασποράς. Παράλληλα, όπως και άλλοι φορείς και κόμματα, ζήτησε να περιληφθεί στο νομοσχέδιο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του στόχου χρηματοδότησης της έρευνας με ποσοστό 1,5% επί του ΑΕΠ στα επόμενα χρόνια. Προς θετική κατεύθυνση χαρακτήρισε το ν.σ. ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ κ. Ι. Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι για πρώτη φορά τίθενται οι έννοιες της ανταποδοτικότητας και της αξιολόγησης της έρευνας. Από την άλλη σημείωσε ότι δεν δίνεται έμφαση στη συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα.

Για αποψίλωση δραστηριοτήτων της ΓΓΕΤ έκανε λόγο ο πρόεδρος των εργαζομένων κ. Ε. Σακελλαρίου προς τον οποίο ο υπουργός κ. Σιούφας απέδωσε συντεχνιακή αντίληψη, ενώ υπογράμμισε ότι οι αρμοδιότητες εποπτείας της Γραμματείας παραμένουν ανέπαφες. Αποκλεισμένους από τις διαβουλεύσεις του ν.σ. χαρακτήρισε τους ερευνητές ο πρόεδρός τους κ. Κ. Παπαδόπουλος.

Το πλέον σημαντικό θέμα κατά τον ίδιο είναι η διαφορά στο καθεστώς -διοικητικό και μισθολογικό- σε σχέση με τους πανεπιστημιακούς, κάτι που επεσήμανε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Ερευνητικά Κέντρα κ. Π. Μαντόπουλος. Ο υφυπουργός κ. Ι. Παπαθανασίου από την πλευρά του σημείωσε ότι μισθολογική εξίσωση των ερευνητών με τα μέλη ΔΕΠ δεν νοείται δεδομένου ότι εκείνα ασκούν εκπαιδευτικά, διοικητικά και ερευνητικά καθήκοντα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT