ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ κ. ΣΟΥΦΛΙΑ ΚΑΙ ΛΙΑΠΗ
Διχογνωμία για διόδια στην Αθήνα
Την αντίθεσή του στην επιβολή του μέτρου των διοδίων κατά την είσοδο στο κέντρο της πόλης εξέφρασε για μία ακόμη φορά ο υπουργός Μεταφορών – Επικοινωνιών Μιχ. Λιάπης με αφορμή την αναφορά που γίνεται στο νομοσχέδιο του Χωροταξικού Σχεδίου του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ για το ενδεχόμενο επιβολής του μέτρου. Οι συγκοινωνιολόγοι από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι η επιβολή διοδίων θα πρέπει να συνοδεύεται από σειρά μέτρων και να αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου συγκοινωνιακού σχεδιασμού. «Πρόκειται για μια επιστημονική προσέγγιση η οποία όμως δεν έχει τεθεί σε πολιτικό επίπεδο ακόμη και πιστεύω πως είναι αρκετά πρόωρη οποιαδήποτε σχετική συζήτηση», δήλωσε ο κ. Λιάπης. Για παντελή έλλειψη συγκοινωνιακού σχεδιασμού κατηγορούν οι υπεύθυνοι Δημοσίων Εργων και Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ κ. Λοβέρδος και Ρόβλιας, επισημαίνοντας ότι το κυκλοφοριακό επιδεινώνεται δραματικά μέρα με τη μέρα χωρίς ωστόσο να λαμβάνεται κάποια μέριμνα.
Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΣΑΛΙΚΙΔΗ
Θα υποβάλει μήνυση
Στο προσκήνιο επανέφερε η οικογένεια του 39χρονου Κώστα Τσαλικίδη τα αίτια θανάτου του στελέχους της Vodafone, που είχε βρεθεί απαγχονισμένος στο σπίτι του, στις 9 Μαρτίου του 2005, λίγο πριν δημοσιοποιηθεί η υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών. Η οικογένεια διά του νομικού της εκπροσώπου κ. Θ. Σοφού, εμμένει ότι «κάποιοι θέλησαν τον θάνατό του» και προανήγγειλε την πρόθεσή της να υποβάλει μήνυση κατά συγκεκριμένων προσώπων, για πράξεις που όπως υποστήριξε, έχουν να κάνουν με τη συγκάλυψη της υπόθεσης των υποκλοπών. Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο, η μήνυση να στρέφεται εκτός των αρμοδίων στις δύο εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, και κατά πολιτικών προσώπων.
ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ
Αντίδραση πανεπιστημιακών
Αντιδρούν στο νομοσχέδιο για την έρευνα οι εκπρόσωποι της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών και των συλλόγων ερευνητικών κέντρων. Οπως επισήμαναν χθες το νομοσχέδιο αποτελεί συνέχεια των νομοθετικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης με στόχο την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων, καθώς επιχειρεί να συνενώσει κάτω από ενιαίο θεσμικό πλαίσιο την ερευνητική δραστηριότητα που διεξάγεται στα ΑΕΙ και τα κέντρα της ΓΓΕΤ σε άλλα ερευνητικά κέντρα του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα. Παράλληλα, όπως υπογράμμισαν, από κανένα άρθρο του νομοσχεδίου δεν διασφαλίζεται η αύξηση των κονδυλίων για την έρευνα στο 1,5% μέχρι το έτος 2013 από 0,6% σήμερα.
ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ»
Ζητούν αλλαγή καθεστώτος
Αλλαγή του νομικού και διοικητικού καθεστώτος που διέπει το ίδρυμα «Παναγία Σουμελά» ζητούν διακομματικώς τα μέλη της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής που υιοθετούν τις θέσεις της Πανποντιακής Ομοσπονδίας. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής ο υφυπουργός Παιδείας κ. Γ. Καλός γνωστοποίησε ότι το όλο θέμα του καθεστώτος του ιδρύματος έχει παραπεμφθεί από το υπουργείο στο B4 Τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με δεδομένο ότι υπάρχουν αντικρουόμενες νομικές θέσεις. Βουλευτές πάντως από όλα τα κόμματα έκαναν λόγο για ένα κλειστό προσωποπαγές καθεστώς διοίκησης, ο πρόεδρος του οποίου κατά ένα περίεργο τρόπο προέρχεται εδώ και 44 χρόνια από την ίδια οικογένεια: «Το ίδρυμα δεν είναι οικογενειακή επιχείρηση ούτε εταιρεία που μεταβιβάζεται από πατέρα σε γιο, αλλά ΝΠΔΔ», τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Α. Σπηλιόπουλος, ενώ και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Χ. Καστανίδης συμφώνησε στην αναγκαιότητα άρσης του σημερινού καθεστώτος διοίκησης στη βάση της αντίληψης ότι η λειτουργία του θα πρέπει να διέπεται από τον ν. 590/77, δηλαδή τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας, αφού αποτελεί ιερό προσκύνημα.