Θολό το τοπίο για το Ελληνικό

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αθήνα έχει ανάγκη από ένα αυτάρκες και πάνω από όλα «πράσινο» μητροπολιτικό πάρκο. Από εκεί και έπειτα, όλα είναι θέμα… ορισμού. Για το ΥΠΕΧΩΔΕ, ας πούμε, η λέξη «πράσινο» μεταφράζεται στη φύτευση χλόης και περιορισμένων πυρηνών με δένδρα – μια προσέγγιση αρκετά διαφορετική από αυτή που θα ήθελαν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις. Η λέξη «αυτάρκεια» μεταφράζεται από το ΥΠΕΧΩΔΕ ως η προέκταση του γειτνιάζοντος οικισμού κατά 1.000 στρ. μέσα στο πάρκο Ελληνικού προς χρηματοδότηση του εγχειρήματος. Μια προσέγγιση αρκετά διαφορετική από αυτή που θα ήθελαν οι όμοροι δήμοι, που ζητούν λιγότερη δόμηση και… περισσότερα ανταλλάγματα.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που οι πολίτες των νοτίων προαστείων -και όχι μόνο- περιμένουν είναι τα σχέδια να περάσουν από το χαρτί στην υλοποίηση. Αλλωστε, η πρώτη μελέτη για την τύχη του Ελληνικού είχε γίνει ήδη από το 1995, έξι χρόνια πριν σταματήσει η λειτουργία του αεροδρομίου (ΕΜΠ, καθηγ. Λουδ. Βασενχόφεν). Σύμφωνα με τον κ. Σουφλιά, οι πρόδρομες εργασίες για την κατασκευή του Ελληνικού (κατεδάφιση κτιρίων, «ξήλωμα» διαδρόμων, απορρύπανση εδάφους κ.ά.) δεν αποκλείεται να ξεκινήσουν μέσα στο επόμενο έτος. Ο υπουργός όμως δεν έδειξε διατεθειμένος να δεσμευτεί σε ένα χρονοδιάγραμμα, καθώς οι δυσκολίες στην υλοποίηση του σχεδίου θα είναι πολλές, με πρώτη και κύρια την εξεύρεση χρηματοδότησης.

Ως επιλογή χρηματοδότησης είχε αποφασιστεί ήδη από το 2001 (και είχε ανακοινωθεί από τον τότε πρωθυπουργό κ. Κώστα Σημίτη) η οικοπεδοποίηση περίπου 1.000 στρεμμάτων, σε προέκταση των υφισταμένων οικισμών. Από αυτά, τα 650 στρέμματα θα διατεθούν για ζώνες επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και τα 350 στρ. σε μεικτές ζώνες (κατοικία-τουρισμός). Ο τρόπος που θα «αξιοποιηθούν» αυτά τα 1.000 στρέμματα παραμένει άγνωστος. Ο κ. Σουφλιάς άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα: την αντιπαροχή, την πώληση, την κατασκευή ως δημοσίων έργων και ενοικίαση, τις ΣΔΙΤ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι διαχειριστές του πάρκου θα πρέπει να διατηρήσουν την κυριότητα σημαντικού μέρους από το κτιριακό απόθεμα που θα προκύψει, αν δεν θέλουν έπειτα από μερικές δεκαετίες να «αναζητούν εναγωνίως» και εκ νέου πηγές χρηματοδότησης για τη συντήρηση του πάρκου…

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT