Κάλπες με όχημα την οικονομία

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη ταχείας υλοποίησης του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της κυβέρνησης, και ιδιαίτερα των δεσμεύσεών του που αφορούν στην αναδιάρθρωση του κρατικού μηχανισμού και την πλήρη εξυγίανση της οικονομίας θα επικαλεστεί σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο πρωθυπουργός Κων. Καραμανλής για να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Καρ. Παπούλια τη διάλυση της Βουλής και την προσφυγή στις κάλπες. Η επιλογή αυτή του πρωθυπουργού συνδέεται με τη σταθερή του άρνηση να εμπλέξει τα εθνικά θέματα στην εκλογική διαδικασία, όπως κατ’ επανάληψη έχει συμβεί στο παρελθόν.

Οπως αναφέρουν τα στελέχη του στενού του περιβάλλοντος, η βούληση του κ. Καραμανλή να προκηρύξει πρόωρες εκλογές και μάλιστα στον συνταγματικά συντομότερο δυνατό χρόνο είναι ειλημμένη και θα υλοποιηθεί αμέσως μετά την επιστροφή του από τις ολιγοήμερες διακοπές, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 20 Αυγούστου. Σύμφωνα, μάλιστα, με απόλυτα ακριβείς πληροφορίες, στην τελευταία κλειστή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προ ημερών με τη συμμετοχή των υπουργών Ανάπτυξης Δημ. Σιούφα, ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά, Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλου και του ειδικού συμβούλου του πρωθυπουργού για θέματα επικοινωνίας κ. Γ. Λούλη τέθηκαν επί τάπητος όλες οι παράμετροι, ενώ ο κ. Παυλόπουλος, με την ιδιότητα του συνταγματολόγου ανέλυσε τις συνταγματικές πτυχές του όλου χειρισμού. Από τα όσα συζητήθηκαν στη σύσκεψη προκύπτει ότι η κυβέρνηση προκρίνει την 23η Σεπτεμβρίου, καθώς βασική της επιδίωξη είναι να ελαχιστοποιήσει τον χρόνο της προεκλογικής περιόδου. Με δεδομένο ότι το ελάχιστο χρονικό διάστημα μεταξύ διάλυσης της Βουλής και προσφυγής στις κάλπες υπολογίζεται σε 22 ημέρες -χωρίς σε αυτές να περιλαμβάνονται η ημέρα διάλυσης της Βουλής και η ημέρα των εκλογών- (αλλά είθισται η εκλογική περίοδος να πλησιάζει τις 30 ημέρες) τότε, στην περίπτωση που η κυβέρνηση επιλέξει την 23η Σεπτεμβρίου, είναι πιθανό να μην ανοίξει καθόλου η Βουλή. Αν ο πρωθυπουργός κρίνει ότι θα πρέπει να προηγηθεί η ψήφιση όλων των νομοσχεδίων που έχουν κατατεθεί, τότε το νωρίτερο που μπορούν να διεξαχθούν οι εκλογές, είναι η 30ή Σεπτεμβρίου. Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, πάντως, θεωρούν ότι το όποιο πολιτικό όφελος από τις παραπάνω πρωτοβουλίες έχει ήδη εισπραχθεί, ενισχύοντας εμμέσως το σενάριο των εκλογών στις 23 Σεπτεμβρίου.

Ταυτοχρόνως, στελέχη που περιλαμβάνονται στον λεγόμενο «σκληρό πυρήνα» των συνομιλητών του πρωθυπουργού επιβεβαιώνουν στην «Κ» ότι η απόφαση για εκλογές το φθινόπωρο έχει ληφθεί από τις αρχές του καλοκαιριού, και μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη κορυφαίων υπουργών όπως ο κ. Σουφλιάς και η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά το Μέγαρο Μαξίμου ακολουθούσε παρελκυστική τακτική, αφενός για να αιφνιδιάσει το αντίπαλο στρατόπεδο και αφετέρου διότι υπήρχε πάντοτε ο κίνδυνος απρόβλεπτων εξελίξεων μέσα στο καλοκαίρι, οι οποίες θα μπορούσαν να αλλάξουν δραματικά το τοπίο. Οριστικοποιήθηκε, δε, τις τελευταίες ημέρες και αφού προηγήθηκε μια πρώτη αποτίμηση των συνεπειών από την «εύφλεκτη» υπόθεση των πυρκαγιών, η οποία υπήρξε μάλλον ενθαρρυντική για την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον εκλογικό σχεδιασμό, χθες ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον υπουργό Απασχόλησης κ. Βασ. Μαγγίνα για το θέμα της θέσπισης εθνικής κατώτατης σύνταξης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT