Το διάστημα μεταξύ 16 και 26 Αυγούστου, με την ακριβή ημερομηνία να μην έχει ακόμα καθοριστεί, πρόκειται να πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Τουρκίας – Ελλάδας από τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών κ. Κώστα Καραμανλή και Ταγίπ Ερντογάν. Αυτό δήλωσε χθες στην Αγκυρα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας κ. Μεχμέτ Χιλμί Γκιουλέρ, ο οποίος στις 3 Αυγούστου είχε από κοινού με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Σιούφα παραστεί στη διαδικασία ένωσης των δύο τμημάτων του αγωγού στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Η επίσκεψη του κ. Καραμανλή στην Τουρκία για τα εγκαίνια του αγωγού είχε προγραμματισθεί εδώ και καιρό. Μάλιστα, όταν τον περασμένο Ιούνιο ο Ελληνας πρωθυπουργός μετέβη στην Κωνσταντινούπολη για να συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής του ΟΣΕΠ, ως πιθανότερη ημερομηνία για τα εγκαίνια του αγωγού είχε προσδιορισθεί η 24η Αυγούστου. Πριν από δέκα ημέρες, από το υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας είχε γίνει γνωστό ότι τα εγκαίνια του αγωγού πρόκειται να καθυστερήσουν και να γίνουν μετά τις 15 Σεπτεμβρίου, κατόπιν αιτήματος της ελληνικής πλευράς, λόγω αναμενόμενης καθυστέρησης στην ολοκλήρωση του έργου.
Ωστόσο, ο κ. Σιούφας δήλωσε πριν από μία εβδομάδα ότι αναμένεται το αργότερο μέχρι τις 18 του μήνα να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες.
Ο αγωγός, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας και Ελλάδας στην Ευρώπη, άρχισε να κατασκευάζεται τον Ιούλιο του 2005 και η κατασκευή του ολοκληρώνεται νωρίτερα απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί. Το συνολικό του μήκος είναι 300 χιλιόμετρα, τα 87 από τα οποία επί ελληνικού εδάφους.
Οπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, η έναρξη λειτουργίας του αγωγού αποτελεί σημαντικό βήμα στον τομέα της ενέργειας, που δείχνει να εξελίσσεται σ’ έναν από τους βασικότερους όσον αφορά τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Από τουρκικής πλευράς, αναλυτές διατυπώνουν αισιοδοξία ότι η σύσφιγξη των σχέσεων στον τομέα της ενέργειας μπορεί να λειτουργήσει ως αφετηρία για συνολικότερη βελτίωση στις διμερείς σχέσεις. Από ελληνικής πλευράς όμως επισημαίνεται ότι δεν υπάρχουν αυτοματισμοί και ότι προϋπόθεση για βελτίωση των διμερών σχέσεων είναι συγκεκριμένα βήματα που θα πρέπει να κάνει η Τουρκία.