ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΣΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ
Στην Ευρωπαϊκή Ενωση προσφεύγει η Κύπρος
Σε ενημέρωση των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και κάθε εταίρου χωριστά, σχετικά με την προκλητική στάση της Τουρκίας απέναντι στην πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας να διεξαγάγει έρευνες για εντοπισμό ενεργειακών αποθεμάτων και εξόρυξη πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή νότια – νοτιοδυτικά της Κύπρου, προχωρά η κυπριακή κυβέρνηση. Η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου κ. Ερατώ Μαρκουλλή απηύθυνε προειδοποίηση προς την Αγκυρα ότι η στάση της στο θέμα των πετρελαίων θα επηρεάσει την ενταξιακή της πορεία, προσθέτοντας ότι η Λευκωσία θα επιδιώξει να συμπεριληφθεί στην έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, σαφής και λεπτομερής αναφορά στο θέμα. Χθες, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100,3», η κ. Μαρκουλλή τόνισε ότι η Κύπρος ενεργεί με βάση το Διεθνές Δίκαιο για τη Θάλασσα, ενώ η Τουρκία δεν έχει υπογράψει τη σχετική σύμβαση του ΟΗΕ και εξέφρασε την ελπίδα η τουρκική προκλητικότητα να περιοριστεί μόνο στις φραστικές απειλές.
ΑΠΟ TON ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΥΠΟΥ TOY ΛΑΟΣ
Αγωγή κατά Παπαθεμελή
Και δικαστική διάσταση λαμβάνει πλέον η διαμάχη μεταξύ του ΛΑΟΣ και της Δημοκρατικής Αναγέννησης. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ κ. Αδωνις Γεωργιάδης κατέθεσε χθες αγωγή κατά του κ. Στ. Παπαθεμελή μετά «τη βαρύτατη προσβολή και το τρομερό ψεύδος που εκτόξευσε ο κ. Παπαθεμελής, αποκαλώντας τον σατανιστή από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha της 10ης Αυγούστου 2007», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Ο κ. Γεωργιάδης ζητεί χρηματική αποζημίωση ύψους 500.000 ευρώ και δηλώνει ότι το όποιο ποσό επιδικασθεί «θα δοθεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στην Ελλαδική Εκκλησία προς ενίσχυση των σκοπών τους».
ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Παράνομες οι κάμερες στη Δροσιά
Νέο «όχι» στην εγκατάσταση καμερών απηύθυνε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Αυτή τη φορά καλεί τον Δήμο Δροσιάς να προχωρήσει στην άμεση απεγκατάσταση του κλειστού κυκλώματος που έχει τοποθετήσει στην πλατεία Καραολή Δημητρίου. Σχετική καταγγελία για τις τέσσερις κάμερες που έχουν εγκατασταθεί από τον δήμο στην πλατεία, έκανε κάτοικος της περιοχής. Το επιχείρημα του δήμου ότι με τις κάμερες προστατεύεται η δημοτική περιουσία καταρρίφθηκε από την Αρχή, η οποία έκρινε ότι τα λίγα παγκάκια και η πέργκολα που υπάρχουν στην πλατεία δεν έχουν σημαντική αξία, ούτε δικαιολογούν την παρακολούθηση μέσω κλειστού κυκλώματος. Επιπλέον, δεν έχει διαπιστωθεί πράξη βανδαλισμού ή καταστροφής στην πλατεία. Στην απόφαση της Αρχής επισημαίνεται ότι «η εγκατάσταση καμερών προσβάλλει αδικαιολόγητα και συνεπάγεται ανεπίτρεπτο περιορισμό των δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών των πολιτών του δήμου».
ΛΕΖΑΝΤΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
Επανόρθωση
Εκ παραδρομής στο «Λεύκωμα 1974» της «Κ» δημοσιεύτηκε λάθος λεζάντα στην ανωτέρω φωτογραφία, λεζάντα που αναδημοσιεύτηκε στην «Καθημερινή» της 20.7.2007. Τελικά η φωτογραφία του Peter Arnett, που μεταδόθηκε στις 13.8.1974 από το Associated Press, τραβήχτηκε στα Κατεχόμενα, και σύμφωνα με το πρακτορείο απεικονίζει ομαδικό τάφο Τουρκοκυπρίων έξω από το χωριό Μάραθα. Η «Κ» ζητεί συγγνώμη από τους αναγνώστες της για το λάθος…
ΣΕ 3.759 ΜΑΘΗΤΕΣ ME ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ
Ηλεκτρονικό βοήθημα
Ειδικά σχεδιασμένο λογισμικό θα διαθέτει ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός που αναμένεται να διατεθεί σε 3.759 μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με μαθησιακές δυσκολίες. Η σχετική απόφαση υπεγράφη από την υπουργό Παιδείας κ. Μαριέττα Γιαννάκου, και η διαδικασία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εγκαίρως για την σε περίπου ένα μήνα έναρξη του νέου σχολικού έτους. Ο εξοπλισμός, τον οποίο θα παραλάβουν 377 μαθητές με προβλήματα όρασης, 1.430 με κινητικά προβλήματα και 1.952 με νοητική υστέρηση, δεν θα παραδοθεί απλώς, αλλά θα εγκατασταθεί στα σπίτια. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανήλθε σε 12.310.000 ευρώ.
ΒΡΕΘΗΚΕ ΖΩΝΤΑΝΟΣ O 43ΧΡΟΝΟΣ
Κολυμπούσε τρεις ημέρες
Σώος εντοπίστηκε χθες, έπειτα από σχεδόν τρεις ημέρες στη θάλασσα, ο 43χρονος τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί την περασμένη Παρασκευή στην περιοχή Αλυκές Αιγίου. Τον άτυχο – τυχερό εντόπισαν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση τρεις λουόμενοι, ένας Ολλανδός και δύο Ελληνες, 50 μέτρα από τον ποταμό Κράθη στην περιοχή της Ακράτας και τον μετέφεραν στο Κέντρο Υγείας Ακράτας όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Σύμφωνα με όσα είπε ο ίδιος, παρέμεινε στη θάλασσα παλεύοντας με τα κύματα για περισσότερες από δύο ημέρες και προσέθεσε ότι όταν οι δυνάμεις τον εγκατέλειψαν άφησε τον εαυτό του να τον παρασύρει το θαλάσσιο ρεύμα. Στις έρευνες για τον εντοπισμό του συμμετείχαν πλωτά μέσα του λιμενικού και ένα ελικόπτερο.