Τη «νωπή και ισχυρή εντολή» του ελληνικού λαού για μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα υλοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ζήτησε χθες ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, αμέσως μετά την υποβολή του αιτήματος διάλυσης της Βουλής στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο κ. Καραμανλής επεσήμανε την ανάγκη προώθησης των μεταρρυθμίσεων σε οικονομία, κοινωνία, εκπαίδευση, υπήρξε ενωτικός απορρίπτοντας τις μικροκομματικές εμπάθειες ενώ έθεσε και το δίλημμα των προσεχών εκλογών: «οι πολίτες θα κρίνουν και θα αποφασίσουν ποιος μπορεί να διασφαλίσει καλύτερα το μέλλον του τόπου, το μέλλον των παιδιών μας», είπε.
Απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό, αλλά και στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, που συνεδρίασε για τελευταία φορά χθες, ο πρωθυπουργός προχώρησε και σε αυτοκριτική: «Δεν ισχυρίζομαι ότι τα κάναμε όλα τέλεια, ότι είμαστε αλάνθαστοι, υπήρξαν και αδυναμίες, όμως έγινε μία μεγάλη προσπάθεια και σοβαρά βήματα προς τα εμπρός… κάναμε κανόνα τη διαφάνεια, δεν κρύψαμε και δεν κρύβουμε τίποτε».
Ο συνδυασμός της αυτοκριτικής αλλά και του αιτήματος για νέα «ισχυρή εντολή» βρίσκεται στον πυρήνα της κυβερνητικής στρατηγικής μέχρι τη 16η Σεπτεμβρίου. Αφενός προλαμβάνει την επιχειρηματολογία και την «αρνητική διαφήμιση», που στο Μαξίμου εκτιμούν ότι θα χρησιμοποιήσει το ΠΑΣΟΚ για ζητήματα όπως η υπόθεση του καρτέλ γάλακτος και τα ομόλογα. Αφετέρου, επιχειρεί να συγκρατήσει ψηφοφόρους που επέλεξαν τη Νέα Δημοκρατία το 2004 και, σήμερα, δηλώνουν δυσαρεστημένοι, κινούμενοι προς το ΠΑΣΟΚ ή το ΛΑΟΣ. Μάλιστα, στο Υπουργικό Συμβούλιο ο κ. Καραμανλής επεσήμανε ότι «δεν πρέπει να υπάρξει ούτε μία χαμένη ψήφος». Ο κ. Καραμανλής απάντησε και σε ένα ακόμη σημείο κριτικής, τα «ορφανά» νομοσχέδια υπέρ των ασθενεστέρων: «Οι δαπάνες έχουν εγκριθεί και θα είναι τα πρώτα νομοθετήματα της νέας Βουλής», υπογράμμισε.
Ο κ. Καραμανλής επεσήμανε τους κρίσιμους στόχους που επετεύχθησαν κατά την παρελθούσα κυβερνητική περίοδο, αποδίδοντας τα εύσημα και στις θυσίες του λαού. «Μαζί κατακτήσαμε κρίσιμους στόχους, οφείλουμε τώρα να διασφαλίσουμε όλα εκείνα που κερδίσαμε με τις κοινές μας προσπάθειες», ήταν μία μόνον από τις αναφορές του πρωθυπουργού, που κάλεσε τους υπουργούς να συνεχίσουν σταθερά το έργο τους «με σεβασμό σε όλους τους πολίτες, ό,τι κι αν ψηφίζουν».
Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε ως λόγους για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες την οικονομία, την ανάγκη προώθησης των μεταρρυθμίσεων, αλλά και τη εκκρεμούσα Συνταγματική Αναθεώρηση. «Η κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού», του πρώτου μετά την έξοδο από την επιτήρηση, «ενός προϋπολογισμού ανάπτυξης, ευθύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης, αποκτά χαρακτήρα εθνικής υπόθεσης», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι «αφορά άμεσα και ουσιαστικά το μέλλον κάθε οικογένειας, το μέλλον της κοινωνίας, το μέλλον της πατρίδας».
Ως ζήτημα «μεγάλης εθνικής σημασίας», χαρακτήρισε και την ολοκλήρωση της Αναθεώρησης του Συντάγματος ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια στον δημόσιο βίο, η απελευθέρωση των δυνατοτήτων της παιδείας, η ανεξαρτησία και αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης. Καταλήγοντας, ανέδειξε ως μείζον ζήτημα εθνικής σημασίας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του πολιτεύματος, αλλά και τη διαφύλαξη της ενότητας των Ελλήνων.
Χωρίς να αναφερθεί στο ΠΑΣΟΚ, το «φωτογράφισε» για να επισημάνει: «Οσοι υποβαθμίζουν τον δημόσιο βίο θα μας βρίσκουν πάντοτε απέναντί τους, είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε την εθνική ομοψυχία, να αγωνιστούμε για ένα καλύτερο αύριο, για στόχους που ενώνουν την ελληνική κοινωνία». Αυτό άλλωστε θα είναι και το επιχείρημα κάθε φορά που το ΠΑΣΟΚ θα επιχειρεί, δικαίως ή αδίκως, να ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης.
Οι κορυφαίοι για τις πρόωρες εκλογές
Στους λόγους των πρόωρων εκλογών αναφέρθηκαν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη:
Γ. Σουφλιάς: Στις εκλογές θα κληθούν οι Ελληνες πολίτες να πάρουν θέση για το εάν θα κάνουμε και άλλα βήματα μπροστά ή εάν θα γυρίσουμε πίσω με το ΠΑΣΟΚ… η άποψή μου ήταν οι εκλογές να γίνουν μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου
Ντόρα Μπακογιάννη: Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος δεν έκανε καλό στην οικονομία, τον πολιτικό λόγο και τη λειτουργία της κρατικής μηχανής.
Δ. Σιούφας: Πάμε για τη δεύτερη τετραετία της νέας διακυβέρνησης. Εμπιστευόμαστε την κρίση των πολιτών. Χρειαζόμαστε, όμως, ισχυρή λαϊκή εντολή για να δώσουμε νέα δυναμική, νέα ταχύτητα στις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται ο Τόπος.
Γ. Αλογοσκούφης: Είναι ανάγκη να συνεχισθούν οι μεταρρυθμίσεις με σχέδιο, με συνέπεια και με προοπτική για όλους τους Ελληνες και για την Ελλάδα. Και αυτό είναι το μεγάλο διακύβευμα των εκλογών που προκηρύσσονται
Γ. Βουλγαράκης: Υπεύθυνη είναι η αντιπολίτευση, που έχει ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο μία ακατάσχετη ρητορεία με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η ομαλή λειτουργία του πολιτικού συστήματος
Δ. Αβραμόπουλος: Θα συνεχίσουμε ακόμη πιο δυνατά μπροστά, με περισσότερη αυτοπεποίθηση, περισσότερη ωριμότητα, έτοιμοι και δυνατοί.
Μ. Λιάπης: Τέλειωσαν τα ψέματα. Ειδικά για το ΠΑΣΟΚ που προσποιούταν όλους αυτούς τους μήνες ότι θέλει πρόωρες εκλογές. Ηρθε η ώρα της αλήθειας.