Οι χρονικοί σταθμοί προς τις κάλπες

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να ζητήσει προκήρυξη των εκλογών αποτελεί το πρώτο βήμα προς την εκλογική αναμέτρηση του Σεπτεμβρίου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υπογράψει στη συνέχεια το προεδρικό διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής, που θα θυροκολληθεί σήμερα οπότε και αρχίζει επισήμως η προεκλογική περίοδος και οι προθεσμίες που προβλέπονται ειδικά από την εκλογική νομοθεσία.

Το Σύνταγμα προβλέπει ως ανώτατο χρονικό όριο διενέργειας των εκλογών τις 30 ημέρες. Το κατώτατο όριο όμως προκύπτει από τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για τη διεξαγωγή τους, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν συγκεκριμένες και πολύ αυστηρές προθεσμίες. Ας τις δούμε αναλυτικά όπως τις περιέγραψε στην «Κ» ο ειδικός Γενικός Γραμματέας του υπ. Εσωτερικών κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης.

– Εννέα ημέρες μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου λήγει η προθεσμία για την πρόταση υποψηφίων. Την ίδια ημέρα λήγει και η προθεσμία υποβολής παραίτησης δημοσίων λειτουργών, υπαλλήλων και αξιωματικών των Ενόλων Δυνάμεων που πρόκειται να υποβάλουν υποψηφιότητα.

– Δέκα ημέρες μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου ανακηρύσσονται οι υποψήφιοι από τα κατά τόπους αρμόδια Πρωτοδικεία.

– Τρεις ημέρες αργότερα (13η ημέρα) λήγει η προθεσμία για την κατάρτιση των συνδυασμών και την 14η ημέρα ο Αρειος Πάγος τους επισημοποιεί.

– Την 15η ημέρα λήγει η προσθεσμία για την αποστολή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου των ονομαστικών καταστάσεων από τους δικηγορικούς συλλόγους, το Ελεγκτικό Συνέδριο (κ.ά.) για να αρχίσει η διαδικασία κλήρωσης και ορισμού των δικαστικών αντιπροσώπων.

Σημειώνεται ότι είναι ήδη διαθέσιμοι οι εκλογικοί κατάλογοι της τελευταίας αναθεώρησης του Ιουνίου από το ΥΠΕΣΔΑ. Οι δήμοι έχουν στείλει στο υπουργείο όλες τις μεταβολές, οι οποίες έχουν μηχανογραφηθεί και αποσταλεί πίσω στους δήμους. Σύμφωνα με τους αναθεωρημένους εκλογικούς καταλόγους, το εκλογικό σώμα αριθμεί 9.824.223 Ελληνες πολίτες, 4.746.516 άνδρες και 5.077.707 γυναίκες. Περίπου 1.000 είναι οι Βορειοηπειρώτες που προλαβαίνουν να ψηφίσουν, ενώ συνολικά οι πολιτογραφήσεις από το 2004 αφορούν περίπου 20.000 άτομα.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των κομμάτων, πέρα από την ετήσια τακτική επιχορήγηση, λαμβάνουν για τις εκλογές ένα ποσοστό επί τις χιλίοις που συνδέεται με τον τακτικό προϋπολογισμό ως έκτακτη συνδρομή για τη διεξαγωγή τους.

Ο εκλογικός νόμος 3032/2002 με βάση τον οποίον θα γίνουν οι εκλογές εκτός από τους περιορισμούς στα μέσα προβολής, καθιερώνει και ανώτατο πλαφόν εξόδων για τους υποψηφίους βουλευτές που ξεκινά από τα 15.000 ευρώ για τις μονοεδρικές περιφέρειες και φθάνει στα 112.500 ευρώ για τη Β’ Αθήνας που έχει 42 βουλευτικές έδρες. Με βάση το Π.Δ. 351/2003 όπως κωδικοποιήθηκε με το Π.Δ. 96/2007 στα ζητήματα προεκλογικής εκστρατείας δεν έχει αλλάξει τίποτα σε σχέση με το 2004.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η απαγόρευση δημοσίευσης αποτελεσμάτων δημοσκοπήσεων ισχύει 15 ημέρες πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα κόμματα δεν έχουν δικαίωμα να διενεργούν έρευνες και δημοσκοπήσεις για «εσωτερική» τους χρήση.

Παράλληλα, όπως ορίζεται στο Σύνταγμα αμέσως μετά την προκήρυξη των εκλογών θα παραιτηθεί ο υπουργός των Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλος για να αναλάβει υπρεσιακός υπουργός την ευθύνη των εκλογών, ενώ παράλληλα ο κ. Θ. Ρουσόπουλος θα πάψει να ασκεί τα καθήκοντα του κυβερνητικού εκπροσώπου, παραμένοτας ωστόσο υπουργός Επικρατείας. Τη θέση του θα καλύψει ο αναπληρωτής του κ. Ευ. Αντώναρος, ενώ όπως είναι γνωστό το ΠΑΣΟΚ θα εκπροσωπεί ο πρώην δήμαρχος Πάρου κ. Γ. Ραγκούσης, αντικαθιστώντας τον κ. Π. Ευθυμίου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT