Εχουμε τη δυνατότητα έκπληξης στις κάλπες

Εχουμε τη δυνατότητα έκπληξης στις κάλπες

6' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εχουμε τη δυνατότητα μιας έκπληξης», είναι η φράση που προσεκτικά χρησιμοποιεί ο κ. Θ. Πάγκαλος όταν προκαλείται να προβλέψει το αποτέλεσμα των εκλογών. Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών μιλάει για μια «δύσκολη αναμέτρηση για το ΠΑΣΟΚ» διαφωνώντας έτσι ριζικά με τον κ. Ευ. Βενιζέλο που χαρακτήρισε «εύκολη τη νίκη με τέτοιο αντίπαλο». Παράλληλα, αφού επιτίθεται στον πρωθυπουργό καταλογίζοντάς του «απόπειρα υφαρπαγής του εκλογικού αποτελέσματος», αποφεύγει κάθε συζήτηση για τα μελλούμενα στο κόμμα του σε περίπτωση ήττας, τοποθετώντας ωστόσο τον πήχυ της επιτυχίας του κ. Γ. Παπανδρέου στην εκλογή αυτοδύναμης κυβέρνησης. Τέλος, ο κ. Πάγκαλος εισηγείται να κηρύξει το ΠΑΣΟΚ «άμεση πανστρατιά», καθώς το διάστημα μέχρι την αναμέτρηση της 16ης Σεπτεμβρίου είναι εξαιρετικά βραχύ και να ασκήσει παράλληλα ισχυρή κριτική στην κυβέρνηση για την ασυνέπεια στην εκπλήρωση των προεκλογικών της δεσμεύσεων, αναδεικνύοντας και την υπεροχή του δικού του κυβερνητικού προγράμματος.

– Υποστηρίζουν πολλοί ότι η επίσπευση των εκλογών για τις 16 Σεπτεμβρίου, όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, ήταν η μόνη διέξοδος για να λήξει αυτή η ακατάσχετη εκλογολογία στην οποία δεν θα αρνηθείτε ότι συνέτεινε και το ΠΑΣΟΚ, ζητώντας ήδη από τον προηγούμενο Φεβρουάριο εκλογές.

– Αυτό είναι ένα επιμύθιο το οποίο έχει σκοπό να αποκρύψει την ευθύνη της κυβέρνησης η οποία, πολλούς μήνες τώρα, τροφοδοτεί αυτή την εκλογολογία. Το ΠΑΣΟΚ είχε υποχρέωση να ζητήσει πρόωρες εκλογές βάσει των εκτιμήσεών του. Θα είμασταν ασυνεπείς αν λέγαμε ότι η κυβέρνηση είναι επιζήμια για τον τόπο και δεν ζητούσαμε εκλογές. Ο πρωθυπουργός όμως μπορούσε -και δεν το έκανε- να έχει λάβει μία σαφή θέση ανάμεσα σε τρεις που είναι δυνατές εν προκειμένω. Η πρώτη ήταν να πει ότι εγώ θα τηρήσω το γράμμα των θεσμών και θα κάνω εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Η δεύτερη ότι είμαι ευαίσθητος στην πίεση της αντιπολίτευσης και λαμβάνω υπ’ όψιν μου το αίτημα του Γ. Παπανδρέου για πρόωρες εκλογές. Και η τρίτη να πει ότι θα κάνω εκλογές όταν θα έχω ολοκληρώσει μια σειρά από θέματα τα οποία είναι εκκρεμή. Αυτή τη στιγμή, όμως, όλα τα θέματα είναι ανοιχτά.

Μόνον υποσχέσεις

– Η άποψη της κυβέρνησης ωστόσο είναι η τρίτη που περιγράψατε. Οτι ολοκληρώθηκε ένα κύκλος δεσμεύσεων και τώρα ζητείται η ψήφος εμπιστοσύνης προκειμένου οι μεταρρυθμίσεις να συνεχιστούν.

– Εγώ δεν βλέπω κανέναν κύκλο. Αντιθέτως βλέπω μόνον υποσχέσεις και νομοθετήματα τα οποία δεν έχουν ψηφισθεί καν και δεν γνωρίζω πώς μπορούν όλα αυτά να χωρέσουν σε έναν προϋπολογισμό με βάση τα αυστηρά δεδομένα του Συμφώνου Σταθερότητας. Θεωρώ δε ότι όλες αυτές οι υποσχέσεις είναι ανέφικτο να υλοποιηθούν. Και την ίδια στιγμή βλέπω ανοιχτή την υπόθεση των ομολόγων, ανοιχτή την υπόθεση των υποκλοπών και κανένα από τα θέματα που άνοιξε αυτή η τριετία να μην έχει κλείσει. Ούτε καν το περιβόητο «πέταλο του Μαλιακού» το οποίο επρόκειτο να εγκαινιάσει ο κ. Σουφλιάς στις 2 Σεπτεμβρίου θα το δούμε να τελειώνει. Πάμε δηλαδή σε εκλογές μέσα σε πλήρη σύγχυση και είναι σαφές ότι αυτοί που οφελούνται είναι εκείνοι που δεν μπορούν να κάνουν σαφή και υπεύθυνο απολογισμό.

– Λέτε με άλλα λόγια ότι ο πρωθυπουργός σκοπίμως προκάλεσε τώρα εκλογές προκειμένου να αξιοποιήσει και τη συγκυρία, που βάσει των δημοσκοπήσεων, εξακολουθεί να ευνοεί τη Ν.Δ.

– Υποθέτω ότι αυτό που λέτε είναι σωστό σε σχέση με την προοπτική που δίνει η τάση. Οπως ξέρετε, οι δημοσκοπήσεις φωτογραφίζουν μια συγκεκριμένη στιγμή την κοινή γνώμη και εμπεριέχουν ταυτόχρονα και μια τάση την οποία μπορεί κανείς να συναγάγει από την εξέλιξη των ερευνών του ίδιου φορέα τους τελευταίους μήνες. Υποθέτω, λοιπόν, ότι σε σχέση με αυτήν την τάση ο κ. Καραμανλής έκρινε πως τα πράγματα θα είναι καλύτερα γι’ αυτόν τώρα ή αν θέλετε θα είναι χειρότερα γι’ αυτόν αργότερα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι μια προσπάθεια υφαρπαγής του εκλογικού αποτελέσματος.

Ασήμαντη η διαφορά

– Είχατε δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο ότι αν ένα κόμμα αντιπολίτευσης υπολείπεται δημοσκοπικά του κυβερνώντος στον τελευταίο χρόνο διακυβέρνησης είναι πολύ δύσκολο να κάνει την ανατροπή. Εχετε και σήμερα την ίδια εκτίμηση;

– Αυτό το είχα πει όταν η διαφορά της Ν.Δ. από το ΠΑΣΟΚ ήταν πολύ μεγαλύτερη. Αυτή τη στιγμή θεωρώ ότι είναι ασήμαντη έως ανύπαρκτη. Αν λάβετε δε υπ’ όψιν σας και ορισμένα δεδομένα των δημοσκοπήσεων που συστηματικά αποκρύπτουν ορισμένες εταιρείες, όπως την ανακολουθία εκείνων που υποστηρίζουν ότι ψήφισαν ΠΑΣΟΚ σε σχέση με αυτούς που μας ψήφισαν και δεν το λένε, τότε έχουμε τη δυνατότητα μιας έκπληξης την οποία θα εργαστούμε για να συμβεί.

– Αρα, δεν συμφωνείτε με την εκτίμηση κάποιων στελεχών του κόμματός σας, ότι «με τόσο κακή κυβέρνηση θα είναι μια εύκολη νίκη για το ΠΑΣΟΚ».

– Εύκολη δεν είναι καμία εκλογική αναμέτρηση και αν κάποιος το είπε αυτό θεωρώ ότι είναι υπερβολικά αισιόδοξος. Κάθε εκλογική αναμέτρηση είναι σκληρή, προϋποθέτει ένταση προσπαθειών και δυνάμεων και αυτό ακριβώς πρέπει να κάνουμε.

– Δυσκολότερη είναι η νίκη για το ΠΑΣΟΚ ή για τη Ν.Δ.;

– Αυτό δεν μπορώ να σας το πω, γιατί με βάζετε να προβλέψω το αποτέλεσμα, πράγμα που δεν μπορώ να κάνω. Οι προβλέψεις είναι δουλειά των δημοσιογράφων που συνηθίζουν προεκλογικά να προκαλούν τους πολιτικούς να τους υποκαταστήσουν. Θα σας έλεγα μάλιστα ότι δεν δίνω και δεν έδινα ποτέ μια μάχη όταν ήμουν σίγουρος για το αποτέλεσμα. Μερικές από τις ωραιότερες μάχες που έχω δώσει ήταν όταν η προοπτική της νίκης ήταν δύσκολη έως ανύπαρκτη.

Απομυθοποίηση

– Το δίλημμα Καραμανλής ή Παπανδρέου θα παίξει κατά τη γνώμη σας ρόλο, διότι αυτό ακούγεται ότι θα είναι ένα από τα κεντρικά συνθήματα της κυβέρνησης.

– Η προσωπικότητα του πρωθυπουργού παίζει πάντα ρόλο. Υπάρχουν όμως και τα περιθώρια απομυθοποίησης της εικόνας του πρωθυπουργού όπως έχει διαμορφωθεί από τη μέχρι τώρα συμπεριφορά του και νομίζω ότι αυτό πρέπει να το κάνουμε.

– Λένε πολλοί ότι ανεξαρτήτως του τι θα κάνει η Ν.Δ., για να είναι επιτυχές το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να υπερβαίνει σαφώς το 40,5% που συγκέντρωσε στις εκλογές του 2004. Συμμερίζεστε αυτήν την άποψη;

– Το ΠΑΣΟΚ θα έχει επιτύχει το στόχο του αν εξαφαλίσει αυτοδύναμη πλειοψηφία για να μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Αυτός είναι ο στόχος μας και κανένας άλλος. Τίποτα λιγότερο δεν είναι αυτή τη στιγμή στο οπτικό μας πεδίο.

– Αυτός είναι και πήχυς της επιτυχίας;

– Ο πήχυς της επιτυχίας είναι αυτός ακριβώς που σας περιέγραψα. Αυτοδυναμία για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Χωρίς, βέβαια, αυτό να σημαίνει ότι έχοντας επιτύχει την αυτοδυναμία δεν θα επιδιώξουμε μια ευρύτερη πολιτική και κοινωνική συμμαχία.

Αγώνας δρόμου για ΠΑΣΟΚ και κυβέρνηση

– Πώς πιστεύετε ότι πρέπει να κινηθεί το ΠΑΣΟΚ τις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Και το ρωτώ διότι ακόμη και στελέχη της αντιπολίτευσης ομολογούν ότι το κυβερνητικό σας πρόγραμμά δεν έχει γίνει σαφές στους πολίτες.

– Πρέπει να κηρύξουμε άμεση πανστρατιά. Δεν έχουμε μεγάλα περιθώρια που θα είχαμε αν οι εκλογές γίνονταν στο συνταγματικό τους όριο, δηλαδή τον Μάρτη για να εκλαϊκεύσουμε το πρόγραμμά μας. Και πρέπει αυτός να είναι ο βασικός μας στόχος.

– Αρα συμφωνείτε με εκείνους που λένε ότι θα πρέπει στο εξής να υποχωρήσουν οι υψηλοί αντιπολιτευτικοί τόνοι και να προβληθούν πλέον από το ΠΑΣΟΚ οι εναλλακτικές του προτάσεις.

– Οχι. Το ένα δεν αποκλείει το άλλο. «Και τούτο ποιείν κακείνο μη αφιέναι». Ισχυρή κριτική για την ασυνέπεια και την αναξιοπιστία της Ν.Δ. σε σχέση με τις ανεκπλήρωτες προεκλογικές της υποσχέσεις και παράλληλα σύγκριση με το δικό μας πρόγραμμα και τη δική μας προοπτική.

– Οπως το περιγράφετε μοιάζει να είναι ένας αγώνας δρόμου για το ΠΑΣΟΚ.

– Είναι ένα αγώνας δρόμου για το ΠΑΣΟΚ. Αλλά θα είναι και ένα αγώνας δρόμου για την κυβέρνηση με την έννοια της υπεράσπισης της υποχώρησής της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή