Σύγκρουση Παπαθεμελή και Καρατζαφέρη

Σύγκρουση Παπαθεμελή και Καρατζαφέρη

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν για τα μεγάλα κόμματα η μάχη των επικείμενων εκλογών είναι μάχη εξουσίας, για τα μικρότερα κόμματα το μεγάλο «στοίχημα» είναι να επιτύχουν την είσοδό τους στη Βουλή. Καθώς η επίτευξη αυτού του στόχου μπορεί να κριθεί οριακά, και με δεδομένο ότι συχνά απευθύνονται στην ίδια «δεξαμενή» ψήφων, ο μεταξύ τους ανταγωνισμός οξύνεται. Στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση, χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας μονομαχίας είναι αυτή μεταξύ του ΛΑ.Ο.Σ. του Γιώργου Καρατζαφέρη και της Δημοκρατικής Αναγέννησης του Στέλιου Παπαθεμελή. Η διαμάχη ανάμεσα στα δύο κόμματα εντάθηκε το τελευταίο διάστημα, με καταγγελίες για υφαρπαγή στελεχών και προσφυγή ακόμη και στα δικαστήρια για ανταλλαγή χαρακτηρισμών. Τα δύο κόμματα υιοθετούν παρεμφερή επιχειρηματολογία, ερίζουν για τους ίδιους ψηφοφόρους. Ο λόγος τους επικεντρώνεται στα εθνικά θέματα και στα προβλήματα της καθημερινότητας, ενώ οι επικεφαλής τους προβάλλουν την καλή σχέση με την Εκκλησία.

Δεν αιφνιδιάστηκαν

Στα επιτελεία και των δύο κομμάτων οι διεργασίες κορυφώνονται, ενώ και από τις δύο πλευρές αναφέρουν ότι δεν αιφνιδιάστηκαν από την προκήρυξη εκλογών. «Είμαστε σε εκλογική ετοιμότητα εδώ και καιρό», αναφέρει ο συντονιστής εκλογικού αγώνα του ΛΑ.Ο.Σ., Παναγιώτης Θεοδωρακίδης.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης, Στέλιος Παπαθεμελής, επισημαίνει ότι «οργώνουμε την Ελλάδα εδώ και καιρό και έχουμε διαμορφώσει πυρήνες σε όλες τις περιφέρειες», ενώ προσθέτει με αισιοδοξία ότι «το στοίχημα της εισόδου στη Βουλή θα το κερδίσουμε». Και ενώ ο κ. Θεοδωρακίδης χαρακτηρίζει το κόμμα του κ. Παπαθεμελή «δημιούργημα αντιπερισπασμού της Ν.Δ.», διατυπώνοντας επιφυλάξεις για το εάν θα τα καταφέρει να φτάσει μέχρι τις εκλογές καθώς «δεν μπορεί να συμπληρώσει τους συνδυασμούς», ο κ. Παπαθεμελής τονίζει ότι «δεν κοιτάμε κανέναν, κάποιοι ενοχλούνται από την παρουσία μας, αλλά έχουμε τη δική μας ταυτότητα και ιστορία, τη δική μας πολιτική διαδρομή».

Το ότι τα δύο κόμματα εστιάζουν στην ίδια δεξαμενή ψήφων, προκύπτει από την απάντηση στην ερώτηση σε ποιους απευθύνονται. «Απευθυνόμαστε σε όλο τον λαό. Υπάρχει κόσμος περισσότερος από πιο παλαιά, ο οποίος προβληματίζεται, ανησυχεί, αισθάνεται ανεκπροσώπητος και προδομένος από τα μεγάλα κόμματα», αναφέρει ο κ. Παπαθεμελής. «Η απελπισία του κόσμου, η απογοήτευση από την εξουσία είναι τα στοιχεία που στρέφουν τους ψηφοφόρους προς εμάς», τονίζει ο κ. Θεοδωρακίδης.

Γεωγραφική στόχευση

Ακόμα και η γεωγραφική στόχευση συμπίπτει. «Μακεδονία, Αττική, ορισμένες περιοχές της Πελοποννήσου» επισημαίνει ο κ. Παπαθεμελής ως προς τις περιοχές στις οποίες το κόμμα του εστιάζει την προεκλογική εκστρατεία. Οσον αφορά τον ΛΑ.Ο.Σ., «Μακεδονία, Πελοπόννησος, Θεσσαλία μάς φέρνουν υψηλό ποσοστό», αναφέρει ο επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα.

Για την επιχειρηματολογία της προεκλογικής εκστρατείας, «ισχυρό και καλύτερο κράτος με δυνατότητα να σώσει το οικονομικο-ασφαλιστικό σύστημα, αντιμετώπιση της ανεργίας και των προβλημάτων της καθημερινότητας. Σαφείς θέσεις στα εθνικά θέματα εναντίον του σχεδίου Ανάν και υπέρ ευρωπαϊκής λύσης για το Κυπριακό και βέτο στη νατοϊκή και ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων», προκρίνει ο κ. Παπαθεμελής για τη Δημοκρατική Αναγέννηση.

Για τον ΛΑ.Ο.Σ., ο κ. Θεοδωρακίδης επισημαίνει «την πατριωτική αυθυπαρξία και υπερηφάνεια και την απάντηση στα λαϊκά αιτήματα με νομιμότητα, δικαιοσύνη, αξιοκρατία, αντιμετώπιση της φτώχειας και του ρατσισμού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή