Τα κρίσιμα στοιχήματα των εκλογών

Τα κρίσιμα στοιχήματα των εκλογών

13' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δύο πολιτικοί μονομάχοι εισήλθαν προχθές επισήμως στην αρένα της εκλογικής αναμέτρησης. Ο Κώστας Καραμανλής και ο Γιώργος Παπανδρέου διαφέρουν δραστικά στο πώς λειτουργούν, από τον τρόπο που προετοιμάζονται για σημαντικές στιγμές της καμπάνιας τους έως το πόσο ανοικτό κρατούν τον κύκλο των ανθρώπων τους οποίους συμβουλεύονται. Ο πρωθυπουργός είναι βέβαιο, και δεν το κρύβει κανείς στενός του συνεργάτης, πως θα θέσει το δίλημμα «ποιον προτιμάτε, αυτόν ή εμένα;». Ο κ. Καραμανλής ποντάρει σε ένα έλλειμμα ηγετικού προφίλ του κ. Παπανδρέου, το οποίο αναδεικνύεται από όλες τις δημοσκοπήσεις. Η τακτική αυτή εμπεριέχει όμως πάντοτε έναν κίνδυνο, να δημιουργήσει την εντύπωση ότι υποτιμά τον αντίπαλό του, προκαλώντας την αντίδραση των ψηφοφόρων. Αυτό συνέβη μία φορά στη Βουλή και το επιτελείο του Μαξίμου άντλησε χρήσιμα συμπεράσματα.

Τακτική και συνήθειες

Ο κ. Καραμανλής έχει αποδείξει παραδοσιακά πως επικεντρώνεται σε δυο-τρία συνθήματα, μια συγκεκριμένη τακτική και ένα πολύ σφικτό επιτελείο συμβούλων που δημιουργούν κλοιό γύρω του. Ο κ. Παπανδρέου έχει τη συνήθεια να αλλάζει τακτική εν μέσω προεκλογικής περιόδου και να βασίζεται σε ένα συνεχώς μεταλλασσόμενο κύκλο συμβούλων. Ο πρωθυπουργός δείχνει συνήθως να εμπιστεύεται τις επικοινωνιακές του ικανότητες και τη σκηνική του άνεση, ενώ ο κ. Παπανδρέου πάσχει συχνά από το σύνδρομο της υπερπροετοιμασίας, όπως συνέβη στο -τραγικό για την έκβαση των περασμένων εκλογών- δεύτερο ντιμπέιτ.

Το ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει να αποδομήσει τη διακυβέρνηση Καραμανλή με μία συστηματική αρνητική καμπάνια, που θα αναζητεί ασθενείς κρίκους, όπως τον κ. Πολύδωρα. Οι επιτελείς του κ. Παπανδρέου ελπίζουν ότι τρεις παράγοντες θα «γυρίσουν» την κοινή γνώμη: η απώλεια του ηθικού πλεονεκτήματος από τη Ν.Δ. λόγω ομολόγων, η οργή της κοινής γνώμης για την κρατική ανεπάρκεια στις πυρκαγιές και η αντίδρασή της στον εκλογικό «αιφνιδιασμό» των πρόωρων εκλογών. Ειδικά για το τελευταίο, το ΠΑΣΟΚ ελπίζει πως ο μέσος ψηφοφόρος θα νιώσει ότι τελεί υπό ομηρία καθώς θα κληθεί να ψηφίσει τη Ν.Δ. για να αποκομίσει τα οφέλη που εμπεριέχονται στα νομοσχέδια, τα οποία δεν πρόλαβε να ψηφίσει η παρούσα Βουλή. Κυβερνητικά στελέχη ανησυχούν για το ζήτημα αυτό, αλλά εκτιμούν ότι «θα το μαζέψουν» τις αμέσως επόμενες ημέρες. Η ελπίδα τους είναι πως ο πολιτικός χρόνος θα κυλήσει πάρα πολύ γρήγορα και θα ευνοήσει τον κ. Καραμανλή, διότι ο μέσος ψηφοφόρος θα «πάει με τον σίγουρο» αποφεύγοντας τις περιπέτειες.

Η μάχη των εκλογών θα έχει οπωσδήποτε και τις εκπλήξεις της. Ηδη η δημοσιογραφική «πιάτσα» κατακλύζεται από φήμες με τη μορφή πληροφοριών για νέα στοιχεία που θα προκαλέσουν σάλο γύρω από τα ομόλογα. Βετεράνοι πολιτικοί παρατηρητές πιστεύουν πάντως πως η δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης για το ζήτημα αυτό έχει προεξοφληθεί και μόνο μια θεαματική αποκάλυψη με απολύτως απτά στοιχεία θα έμπαινε πραγματικά στη ζυγαριά.

Ο κ. Καραμανλής είχε, τουλάχιστον ώς τις αρχές Ιουλίου, το σαφές προβάδισμα στον πολιτικό του βηματισμό. Είχε ο ίδιος μπει σε ρυθμό προεκλογικής μάχης, σε αντίθεση με τον κ. Παπανδρέου, και οι έμπειροι δημοσκόποι εκτιμούσαν ότι προηγείτο με 2-3 μονάδες. Μεσολάβησαν οι μεγάλες πυρκαγιές και ο εκλογικός αιφνιδιασμός. Αν αυτοί οι δύο παράγοντες άλλαξαν την πολιτική εξίσωση δεν θα το ξέρουμε για μερικές ακόμη ημέρες, καθώς είναι δύσκολο να βασισθεί κανείς σε δημοσκοπήσεις στα μέσα Αυγούστου.

Οι προκλήσεις

Ο πρωθυπουργός έχει πάντως τη δική του πρόκληση. Πρέπει να ανανεώσει τη σχέση του με τον μέσο ψηφοφόρο, πείθοντάς τον ότι έχει συγκεκριμένο πλάνο δράσης για τα επόμενα χρόνια. Ο κ. Παπανδρέου έχει να ισορροπήσει μεταξύ συσπειρωτικού κομματικού λόγου και μιας προγραμματικής εμφάνισης έχοντας πάντοτε το βλέμμα στραμμένο σε έναν πιθανότατο εσωκομματικό καβγά πρώτης τάξεως την επομένη των εκλογών.

Γεγονός είναι πως στην Ελλάδα του 2007, όπως και του 2000 και του 2004, έχει αποδειχθεί ότι η προεκλογική περίοδος μετράει και μάλιστα πολύ. Σε αντίθεση με το παρελθόν, η καμπάνια αποκτά μια δική της δυναμική, οι ψηφοφόροι «ψάχνονται» περισσότερο, κάθε κίνηση και εμφάνιση μετράει. Το 2000 αυτό λειτούργησε υπέρ του κ. Σημίτη παρά την εξαιρετική εκστρατεία Καραμανλή, το 2004 οδήγησε σε μια αποδόμηση του προφίλ Παπανδρέου και απομένει να δούμε ποιος θα κερδίσει το momentum στη συντομότερη προεκλογική μάχη της μεταπολίτευσης.

Στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, οι κ. Κ. Καραμανλής και Γ. Παπανδρέου στρέφουν την προσοχή τους στα ακόλουθα επτά πεδία αντιπαράθεσης:

1. Καμπάνια και συνθήματα

Ν.Δ.: Το «Δύναμη Εμπιστοσύνης» των εκλογών του 2004 ενώνεται με το «Δύναμη Μεταρρύθμισης» που έκανε ντεμπούτο στις συνεδριακές διαδικασίες του καλοκαιριού. Από πλευράς κόμματος την ευθύνη της καμπάνιας θα έχουν ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού Ν. Καραχάλιος, ο διευθυντής της Ν.Δ. Μ. Δασκαλάκης, ο εκπρόσωπος τύπου Γ. Μαλούχος και, φυσικά, ο κ. Λ. Ζαγορίτης, ενώ από πλευράς Μεγάρου Μαξίμου κεντρικό ρόλο θα έχει ο κ. Θεόδ.Ρουσόπουλος, ο κ. Γ. Ανδριανός και η ομάδα των 7-8 συνεργατών τους που παραμένει αναλλοίωτη από το 2000. Την υλοποίηση της προεκλογικής καμπάνιας έχουν αναλάβει, κατά κύριο λόγο, οι εταιρείες Spot Thomson (τηλεόραση, ραδιόφωνο) και Civitas (έντυπη επικοινωνία). Τα συνθήματα θα τονίζουν την υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων και τη συνέχεια των μεταρρυθμίσεων («ξεκινήσαμε, συνεχίζουμε») αλλά και το δίλημμα της κάλπης: «πρόοδος ή στασιμότητα», «σταθερότητα ή αβεβαιότητα».

ΠΑΣΟΚ: Τη βασική ευθύνη της διαφημιστικής καμπάνιας του ΠΑΣΟΚ είχε για μια ακόμη φορά ο κ. Κ. Λαλιώτης, με τη Χαριλάου Τρικούπη να συνεργάζεται για την τεχνική της υλοποίηση με την εταιρεία Αsset Ogily του κ. του κ. Β. Δασκαλόπουλου. Τα τηλεοπτικά σποτ που θα έχουν «αρνητικό» άρωμα και στόχο την αποδόμηση της εικόνας του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή θα συνοδεύονται από το σύνθημα «φτάνει πια – υπάρχει άλλος δρόμος». Στην κατεύθυνση ενίσχυσης της εικόνας του ΠΑΣΟΚ θα αξιοποιηθούν συνθήματα όπως «Δίκαιη Κοινωνία – Δυνατή Ελλάδα», «Σιγουριά – Ελπίδα – Προοπτική», «Νέα Αλλαγή – Μαζί για τη νίκη με όραμα και νέο πρόγραμμα», και «Νίκη για τη νέα αλλαγή». Τέλος, θα υπάρχουν ειδικά σποτ για την ανάδειξη των επιμέρους προγραμματικών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει προσωπικά ο κ. Γ. Παπανδρέου, με αντίστοιχα συνθήματα: «Μαζί για καλύτερη υγεία», παιδεία, περιβάλλον κ.λπ.

2. Παροχές – πρόγραμμα

Ν.Δ.: Τα μέλη του οικονομικού επιτελείου, και δη ο κ. Γ. Αλογοσκούφης, διαμηνύουν ότι δεν υπάρχουν κρυμμένοι άσοι στο μανίκι του πρωθυπουργού. Η κυβέρνηση θα πορευθεί με όσα ακούστηκαν και ανακοινώθηκαν μέχρι και την προκήρυξη των εκλογών, με το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής («Φτώχειας») να έχει κυρίαρχη θέση στην επικοινωνιακή ατζέντα. Θεωρείται αμφίβολο αν ακόμη και η «εθνική σύνταξη» θα εξειδικευθεί από τον πρωθυπουργό κατά την παρουσία του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, μία εβδομάδα πριν από τις κάλπες. Αντιθέτως, το «γενικό λογιστήριο» της Ρηγίλλης θα είναι έτοιμο να κοστολογήσει ενδεχόμενες εξαγγελίες, κάνοντας το ΠΑΣΟΚ να απολογείται για τους πόρους χρηματοδότησης όσων επαγγέλλεται.

ΠΑΣΟΚ: Ο κ. Γ. Παπανδρέου θεωρείται βέβαιο ότι έχει «κρατήσει» κάποια κρυφά όπλα σε επίπεδο προγραμματικού λόγου για την ενίσχυση των ασθενέστερων τάξεων τα οποία θα αξιοποιήσει στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου. Πάντως, υπάρχουν στελέχη όπως η κ. Αννα Διαμαντοπούλου που επιμένουν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα πρέπει να εμπλακεί σε μια πλειοδοσία παροχολογίας με τη Ν.Δ., όπως είχε συμβεί το 2004. Επίσης, κορυφαία στελέχη τονίζουν πως πριν από τις όποιες ανακοινώσεις θα πρέπει να ενημερώνεται η Γραμματεία της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα, ώστε να μην εξελίσσονται σε μπούμερανγκ, όπως είχε συμβεί με την πρόταση του Λαυρίου, για τους άνεργους νέους.

3. Περιφέρειες και έδρες

Ν.Δ.: Χωρίς να παραγνωρίζει την αξία και τον ρόλο των υποψηφίων στις εκλογικές περιφέρειες της χώρας, το επιτελείο της Ρηγίλλης δηλώνει ότι δεν υπάρχει επικεντρωμένη στρατηγική. «Με τον νέο εκλογικό νόμο, οι έδρες προκύπτουν από το πανελλαδικό ποσοστό του κόμματος» εξηγεί ο κ. Λ. Ζαγορίτης δίνοντας ως παράδειγμα ότι «το πρώτο κόμμα θα πάρει τις ίδιες έδρες ακόμη και αν, για παράδειγμα, χάσει όλες τις μονοεδρικές». «Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι η Ν.Δ. θα χαρίσει έδρες, τουναντίον» προσθέτει ο κ. Ζαγορίτης. Το βάρος της εκλογικής στρατηγικής της Ρηγίλλης θα πέσει στα μεγάλα αστικά κέντρα. «Ούτε μία χαμένη ψήφος» διακήρυξε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του Υπ. Συμβουλίου, καθώς ο αριθμός των ψήφων καθορίζει και των αριθμό των εδρών που θα λάβει το πρώτο κόμμα. Μάχη θα δοθεί σε κρίσιμες περιφέρειες όπως η Β΄ Αθήνας και η Θεσσαλία, όπου η Ν.Δ. κατέγραψε κάμψη στις δημοτικές εκλογές.

ΠΑΣΟΚ: Κρίσιμη για την τελική έκβαση της αναμέτρησης θεωρούν στη Χαριλάου Τρικούπη τη διαμόρφωση των εκλογικών συσχετισμών στον αγροτικό χώρο της Θεσσαλίας και στη Βόρεια Ελλάδα, όπου η Ν.Δ. είχε σαφές προβάδισμα στις προηγούμενες εκλογές και βεβαίως στη Β΄ Αθήνας. Σε επίπεδο νομών, πολλά θα κριθούν και από την «ποιότητα» των συνδυασμών στους οποίους κατέληξε η Χαριλάου Τρικούπη. Οπως λέγεται υπάρχουν ισχυρά ψηφοδέλτια με νέα πρόσωπα σε νομούς, όπως η Κορινθία με τον κ. Π. Μπεγλίτη, η Μαγνησία με τους κ. Κ. Καρτάλη και Πετρούλα Ντελεδήμου, η Α΄ Πειραιά με τον κ. Δ. Καρύδη, η Αργολίδα με τον κ. Σεραφείμ και την κ. Σοφία Γκιόλα, και η Κεφαλονιά, όπου «επιστρέφει» ο κ. Γ. Αρσένης. Αντιθέτως, πρόβλημα υπάρχει σε περιοχές όπως τα Γρεβενά, η Κέρκυρα -εάν δεν είναι υποψήφιος ο κ. Κουλούρης- τα Ιωάννινα και βεβαίως το Ρέθυμνο και η Χαλκιδική, μετά τον αποκλεισμό των κ. Μ. Νεονάκη και Χρ. Πάχτα αντιστοίχως.

4. Μόνο ένα debate

Ν.Δ.: Την επιβεβαίωση της επικοινωνιακής και πολιτικής κυριαρχίας του πρωθυπουργού αναμένουν από το ένα μόνον debate της προεκλογικής περιόδου τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου. Την προετοιμασία του κ. Καραμανλή θα αναλάβουν, κατά κύριο λόγο, οι Θ. Ρουσόπουλος και Γ. Ανδριανός, ενώ λόγο θα έχει, όπως και για την καμπάνια, ο στενός εκλογικός πυρήνας της Ν.Δ. (Πρ. Παυλόπουλος, Δ. Σιούφας, Γ. Σουφλιάς, Γ. Αλογοσκούφης). Το 2004, ο κ. Ρουσόπουλος ζητούσε εκτός από το debate μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών και ένα ακόμα μεταξύ Γ. Παπανδρέου και Κ. Καραμανλή. Πλέον, ως κυβέρνηση, η Ν.Δ. θα προτείνει ένα debate, «όπως το 2004». Σε αυτό θα συμμετέχει και ο κ. Γ. Καρατζαφέρης, ως πρόεδρος κόμματος του Ευρωκοινοβουλίου. Χωρίς να ομολογείται, στο Μαξίμου πολύ θα ήθελαν το debate να περιορισθεί σε επίπεδο «κοινοβουλευτικών κομμάτων».

ΠΑΣΟΚ: Η Χαριλάου Τρικούπη αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην προετοιμασία του κ. Γ. Παπανδρέου εν όψει των τηλεοπτικών του αναμετρήσεων με τον κ. Κ. Καραμανλή, καθώς ο τελευταίος διατηρεί ισχυρό προβάδισμα στο ερώτημα για την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία. Υπεύθυνος για την προετοιμασία του κ. Γ. Παπανδρέου έχει αναλάβει ο κ. Π. Γερουλάνος, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι στην τελική ευθεία θα εμπλακούν οι εξαιρετικά έμπειροι στα επικοινωνιακά κ. Π. Ευθυμίου και Κ. Λαλιώτης, και ενδεχομένως ο νέος εκπρόσωπος Τύπου κ. Γ. Ραγκούσης. Πάντως, για την προετοιμασία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα ακολουθηθεί εντελώς διαφορετικό μοντέλο από ό,τι το 2004, όταν του είχε δοθεί «εγχειρίδιο» με όλες τις πιθανές ερωτήσεις που θα ήταν δυνατόν να του τεθούν.

5. Τα πρόσωπα

Ν.Δ.: Οι περιορισμοί της εκλογικής νομοθεσίας για τις εμφανίσεις στα τηλεοπτικά παράθυρα αλλά και ο ακήρυχτος πόλεμος στις περιφέρειες δεν αφήνουν πολλά περιθώρια διαχείρισης της επικοινωνιακής προβολής των κυβερνητικών στελεχών. Οδηγίες αναμένεται να δοθούν σε στελέχη που με τις δηλώσεις τους προκάλεσαν αντιδράσεις έστω και αν πρόκειται για μέλη της κυβέρνησης. Ετσι θα κληθούν να «προσέχουν» οι Βύρων Πολύδωρας (για τις φωτιές και την αστυνομική βία που θα επανέλθει ως ζήτημα από ΠΑΣΟΚ και Αριστερά), Μαριέττα Γιαννάκου (για τις αλλαγές στην εκπαίδευση αλλά και το βιβλίο της Ιστορίας), αλλά και στελέχη που έχουν «εμπρηστικό» λόγο (σ.σ. αλλά με ισχυρά ερείσματα στη βάση) όπως ο κ. Γερ. Γιακουμάτος. Τα «βαριά ονόματα» της παράταξης (υπουργοί, Λ. Ζαγορίτης) θα εμφανιστούν τις δύο τελευταίες εβδομάδες, ενώ νωρίτερα το βάρος θα σηκώσουν βουλευτές της νεότερης γενιάς όπως οι Ζέττα Μακρή, Χρ. Ζώης ή νέοι υποψήφιοι.

ΠΑΣΟΚ: Ο κ. Γ. Παπανδρέου επιθυμεί να έχει χρώμα ανανέωσης η ομάδα των προσώπων που για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ θα δώσει τη μάχη των τηλεοπτικών παραθύρων με τη Ν.Δ. μέχρι τις εκλογές. Ομως, θεωρείται βέβαιο ότι τα φώτα της δημοσιότητας θα μονοπωλήσουν, σχεδόν τα πρωτοκλασάτα στελέχη, από τους κ. Ευ. Βενιζέλο και Αννα Διαμαντοπούλου, μέχρι τους κ. Κ. Σκανδαλίδη, Ανδρ. Λοβέρδο, Βάσω Παπανδρέου, Π. Ευθυμίου, Δ. Ρέππα, Χρ. Πρωτόπαπα και Μαρία Δαμανάκη. Πάντως, με δεδομένο ότι με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία κάθε υποψήφιος δικαιούται μια μόνο εμφάνιση σε σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας, στη Χαριλάου Τρικούπη καταρτίζεται ένας κατάλογος πιο «φρέσκων» προσώπων που θα μπορούσαν να βρεθούν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες και να δώσουν το στίγμα του «νέου» ΠΑΣΟΚ, όπως οι κ. Ρόβλιας, Συλβάνα Ράπτη, Ν. Αλευράς, Εύη Χριστοφιλοπούλου και Β. Οικονόμου.

6. Μικρά κόμματα

Ν.Δ.: Στον ΛΑΟΣ ρίχνει το βάρος της η Νέα Δημοκρατία, καθώς οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν μετακινήσεις ψηφοφόρων προς το κόμμα του κ. Γ. Καρατζαφέρη. Ακόμα καλύτερο για τη Νέα Δημοκρατία θα ήταν το ενδεχόμενο μη πεντακομματικής Βουλής, κατά προτίμηση χωρίς τη συμμετοχή του ΛΑΟΣ. Ρόλο για την «επιστροφή» δυσαρεστημένων που «κοιτούν» προς την πλευρά του Γ. Καρατζαφέρη εκτιμάται ότι θα παίξουν και τα φιλολαϊκά μέτρα που επαγγέλλεται η κυβέρνηση. Σε πρώτη φάση, η «μέγγενη» προς το ΛΑΟΣ αφορά τα ψηφοδέλτια, καθώς η ανακοίνωση των υποψηφίων από τη Ρηγίλλης θα καθυστερήσει, ώστε να αποφευχθεί μαζική μετανάστευση δυσαρεστημένων πολιτευτών στον κ. Καρατζαφέρη.

ΠΑΣΟΚ: Ο ίδιος ο κ. Γ. Παπανδρέου έχει αποφασιστεί ότι σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου θα κάνει «μονομέτωπο» αγώνα κατά της Ν.Δ. και της Δεξιάς. Ομως, είναι πολύ πιθανό τα άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη στις τηλεοπτικές τους εμφανίσεις να στρέφουν τα βέλη τους κατά της ηγεσίας του ΚΚΕ, έστω και σε χαμηλότερους τόνους από ό,τι έπραξε προσφάτως ο κ. Θ. Πάγκαλος. Εξ άλλου, ήδη σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους υποστηρίζουν πως κυρίως η κ. Λιάνα Κανέλλη τοποθετείται «λες και κυβέρνηση είναι και τώρα το ΠΑΣΟΚ». Επίσης, αναφορικά με το ΛΑΟΣ, το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει ο κ. Γ. Καρατζαφέρης να λάβει μέρος στο debate των πολιτικών αρχηγών.

7. Σκανδαλολογία

Ν.Δ.: Κτυπήματα κάτω από τη μέση περιμένει η Ν.Δ., «φωτογραφίζοντας» τον κ. Κώστα Λαλιώτη. «Βλέπουμε να ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας ένα σκηνικό όξυνσης και πόλωσης από το ΠΑΣΟΚ» επισημαίνει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος. Σε ό,τι αφορά τα γαλάζια «αντίμετρα», δηλώνεται ότι «δεν θα απαντήσουμε, δεν θα μπούμε σε αυτή τη διαδικασία… την ίδια γραμμή τηρήσαμε το 2004 και απέδωσε». Από το 2004, βέβαια, μεσολάβησε η περίπτωση του πρώην διευθυντή του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος επιχειρήθηκε να «συμψηφιστεί» με τα «γαλάζια» ομόλογα. Στη Ρηγίλλης έχουν καταγραφεί οι «αδύναμες» στιγμές της διακυβέρνησης και είναι έτοιμη η κεντρική γραμμή άμυνας στη λογική «αποκαλύψαμε, αποπέμψαμε, παραπέμψαμε στη Δικαιοσύνη που ερευνά».

ΠΑΣΟΚ: Στο ΠΑΣΟΚ δεν αποκλείουν στην πορεία προς τις κάλπες της 16ης Σεπτεμβρίου να υπάρξει ένας νέος κύκλος σκανδαλολογίας. Εξ άλλου, όταν η υπόθεση των ομολόγων βρισκόταν στην κορύφωσή της, είχε ακουστεί έντονα ότι η Νέα Δημοκρατία διαθέτει στοιχεία εις βάρος τριών συγκεκριμένων στενών συνεργατών του κ. Γιώργου Παπανδρέου, δύο εκ των οποίων είχαν συνεργαστεί μαζί του και κατά τη θητεία του στο υπουργείο Εξωτερικών. Πάντως, η Χαριλάου Τρικούπη δημοσίως ισχυρίζεται ότι δεν πρόκειται να υποβαθμίσει το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου, χωρίς τούτο να σημαίνει ότι δεν θα αναδείξει πολιτικά τυχόν νέα στοιχεία σε σχέση με υποθέσεις που τελούν υπό δικαστική διερεύνηση.

Νίκη της Νέας Δημοκρατίας βλέπει ο «Εconomist»

Η Νέα Δημοκρατία πιθανότατα θα ξανακερδίσει την εξουσία, με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή, σύμφωνα με ανάλυση του «Economist», με αφορμή την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Ωστόσο, κατεστημένα συμφέροντα και γραφειοκρατία, εκτιμά το έγκριτο περιοδικό, θα εμποδίσουν τις σοβαρές προσπάθειες για μεταρρύθμιση.

Η Ελλάδα με τη Ν.Δ. συνέχισε τους υψηλούς αναπτυξιακούς της ρυθμούς (παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις για μεταολυμπιακή κρίση), έριξε το έλλειμμα προϋπολογισμού κάτω από το 3% και βγήκε από την ευρωπαϊκή επιτήρηση. Μ’ αυτό το «χαρτί» θα προσπαθήσει να αποσπάσει την προσοχή από το σκάνδαλο των ομολόγων.

Ο κ. Καραμανλής, σύμφωνα με τον «Economist», αποφάσισε πρόωρες εκλογές από φόβο για απώλεια δημοτικότητας και πιέσεις από το εσωτερικό του κόμματος για προσφυγή στις κάλπες. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στη Ν.Δ. ένα 2,5-3% πάνω από το ΠΑΣΟΚ, που κατά τον «Economist» δεν θα «εισπράξει» τη μείωση δημοτικότητας της Ν.Δ. Το πέμπτο κατά σειρά κόμμα, το υπερ-εθνικό ΛΑ.Ο.Σ., μάλλον θα μπει στη Βουλή, «κόβοντας» από το κόμμα εξουσίας. Για το ΠΑΣΟΚ οι όποιες πιθανότητες νίκης θα εξαρτηθούν από την ικανότητα του Γιώργου Παπανδρέου να φτιάξει ισχυρή ομάδα και να πείσει τους ψηφοφόρους για την αξιοπιστία της αναδιανεμητικής οικονομικής πρότασής του. Το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε στις αρχές Μαρτίου προβλέπει αυξήσεις στις συντάξεις και πρόσθετες οικονομικές ενισχύσεις για κάθε παιδί. Αυτές οι υποσχέσεις μπορεί να επιτρέψουν στο ΠΑΣΟΚ να κερδίσει ορισμένες ψήφους, αλλά θα απαιτήσουν υψηλότερους φόρους που μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια εκλογικής επιρροής σε άλλες κατηγορίες του εκλογικού σώματος.

Ο Κ. Αρβανιτόπουλος εκπρόσωπος της ΝΔ

«Το εθνικό συμφέρον απαιτούσε άμεση προσφυγή στον λαό», διεμήνυσε χθες ο Κώστας Καραμανλής στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Με απόφαση του Κώστα Καραμανλή, εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. αναλαμβάνει ο καθ. Πανεπιστημίου, κ. Κων. Αρβανιτόπουλος, μέχρι σήμερα γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής». Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τα όρια του νόμου, επιλέγοντας τον αντικαταστάτη του υπουργού Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλου, προς τα τέλη της εβδομάδας. Τέλος, εντεινόμενη θα είναι η «γαλάζια» μάχη στην Α΄ Αθήνας, καθώς και η πρόεδρος της Βουλής κ. Αννα Ψαρούδα – Μπενάκη ανακοίνωσε ότι θα είναι εκ νέου υποψήφια στη συγκεκριμένη περιφέρεια, στην οποία κατεβαίνουν μεταξύ άλλων ως υποψήφιοι έξι υπουργοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή