«Αναχωρητές» είναι οι βουλευτές, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είτε δηλαδή με τη θέλησή τους είτε εξ ανάγκης είτε με έμμεσο ή άμεσο καταναγκασμό είτε γιατί κατανοούν, έχοντας πλήρη επίγνωση των καταστάσεων που δημιουργούνται με τους εσωκομματικούς συσχετισμούς και αντιπαλότητες, ότι δεν χωρούν και φροντίζουν να αποχωρήσουν.
Αλλοι πάλι αποχωρούν, αφού έχουν διαπραγματευθεί τη διαιώνιση του ονόματος, δηλαδή τη συνέχεια του πολιτικής οικογενείας με την κάθοδο ενός γιου ή μιας κόρης. Ετσι απλά οι ίδιοι, άλλοτε με ανακούφιση, άλλοτε με πίκρα, είτε με πικρόχολες καταγγελίες, αποχωρούν από τον πολιτικό στίβο, μη μετέχοντας -αν και εκλεγμένοι- στα καταρτιζόμενα ψηφοδέλτια.
Ηδη με τη γνωστοποίηση του μεγαλύτερου μέρους των υποψηφίων από τα κόμματα έχει ξεκαθαρίσει ο εφετινός αριθμός των αποχωρούντων από την κοινοβουλευτική ζωή, για άλλους οριστικά, για άλλους ενδεχομένως περιστασιακά. Είναι συνολικά 25 βουλευτές, αριθμός που κινείται σε συνήθη επίπεδα αποχωρήσεων σε μια εκλογική αναμέτρηση.
Από τη Νέα Δημοκρατία είναι ο πρώην πρωθυπουργός Τζαννής Τζαννετάκης (ο μεγαλύτερος στη Βουλή που αποχωρεί σε ηλικία 80 ετών) και ο κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης (με την αποχώρησή του και την «απόσπαση» του κ. Ι. Βαρβιτσιώτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν υπάρχει πλέον βουλευτής με θητεία σε προδικτατορική Βουλή, αλλά θα υπάρξει, αν επανεκλεγεί ο κ. Αχ. Καραμανλής, 78 ετών). Ακόμη οι κ. Σ. Σπηλιωτόπουλος, Απ. Ανδρεουλάκος, Θ. Κατσιγιάννης, Ε. Πολύζος, Θ. Κατσίκης και Χρυσή Καρύδη. Από το ΠΑΣΟΚ οι κ. κ. Αλ. Ακριβάκης, Λ. Παπαδήμας, Σ. Μπένος, Σ. Ματζαπετάκης, Σ. Κοσμίδης, Νόρα Κατσέλη, Ελένη Κούρκουλα και Ρόζα Βρεττού.
Εκτός των συνδυασμών είτε της Ν.Δ. είτε του ΠΑΣΟΚ μένουν και οι ανεξάρτητοι κ. Γ. Παπαντωνίου, Κ. Κουλούρης, Π. Μαντούβαλος, Στ. Μάνος και Α. Ανδριανόπουλος. Αποχωρούν από το ΚΚΕ οι κ. Ορ. Κολοζώφ, Παν. Κοσιώνης και Γ. Χουρμουζιάδης, ενώ από τον Συνασπισμό ο τέως πρόεδρός του Νίκος Κωνσταντόπουλος.
Στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση (του 2004) ο αριθμός είχε φθάσει στους 35 γιατί υπήρξε και η μαζική διαγραφή εννέα βουλευτών λόγω της τροπολογίας Πάχτα, αλλά και της υποθέσεως του Χρηματιστηρίου. Απεχώρησαν όμως και βετεράνοι της πολιτικής όπως οι κ. Κωνστναντίνος Μητσοτάκης και Γ. Παναγιωτόπουλος με θητεία σε προδικτατορικές Βουλές.
Πλέον του 1/3 των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας καταψήφισαν τον περασμένο Φεβρουάριο στην αναθεώρηση του Συντάγματος την πρόταση του πρωθυπουργού για διπλασιασμό του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας. Αυτό και μόνον δείχνει την ανοχή τους έναντι του θεσμού, που αποτελεί πρωθυπουργική προνομία. Πάντως μετά από 33 χρόνια εφαρμογής έχει αποδειχθεί ότι οι υποψήφιοι Επικρατείας είτε είναι προσωπικοί φίλοι και συνεργάτες του εκάστοτε πρωθυπουργού είτε πράγματι εξέχουσες προσωπικότητες που κοσμούν τα ψηφοδέλτια, είτε πολιτικοί που βρίσκονται στο τέλος της πολιτικής τους καριέρας.
Πάντως, το ψηφοδέλτιο Επικρατείας έχει φιλοξενήσει διατελέσαντες πρωθυπουργούς, όπως τον Παν. Κανελλόπουλο, Προέδρους Δημοκρατίας, όπως τους Μιχ. Στασινόπουλο και Κων. Τσάτσο, πολιτικούς αρχηγούς, όπως τους Ευ. Αβέρωφ και Νικ. Κωνσταντόπουλο. Με σφραγίδα του Ανδρέα Παπανδρέου περιελήφθησαν στο ψηφοδέλτιο οι Γ. Μαύρος (1981 και 1985), Ν. Ψαρουδάκης (1985) και Μάρκος. Βαφειάδης (1989, 1990) ως στοιχείο διεισδυτικότητας τόσο στο Κέντρο, όσο και στην Αριστερά. Κάτι που έπραξε το 1989-90 και ο Κ. Μητοστάκης με τον Μίκη Θεοδωράκη και ο Γ. Παπανδρέου το 2004 με τους κ. κ. Μαρία Δαμανάκη, Δ. Ανδρουλάκη, Στ. Μάνο και Α. Ανδριανόπουλο. Η στατιστική δείχνει ότι ένα ποσοστό 50% περίπου από τους διατελέσαντες στην τιμητική αυτή θέση έθεσαν εκ νέου υποψηφιότητα. Οι άλλοι μισοί είτε δεν εξελέγησαν είτε δεν κατήλθαν σε κάποια περιφέρεια. Για τις παρούσες εκλογές τα δύο μεγάλα κόμματα δεν έχουν προχωρήσει σε παρόμοιες ιμπεριαλιστικές κινήσεις.
«Αμετανόητοι»
Υπάρχει και μια τελευταία κατηγορία υποψηφίων της Ν.Δ. και μόνον, που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «αμετανόητοι». Πολιτικοί, που έχουν από χρόνια φύγει από τη Βουλή αδυνατώντας να επανεκλεγούν. Αποδεικνύουν με την κάθοδό τους εκ νέου ότι η πολιτική είναι μικρόβιο, αλλά και η τσέπη τους μεγάλη Είναι βουλευτές που επανέκαμψαν από την Πολιτική Ανοιξη: Δ. Σταμάτης – Αιτωλοακαρνανίας (1989, 1990), Δ. Σταμάτης -Θεσσαλονίκης (1985,1989), Ακης Γεροντόπουλος (1989,1990), που ώς σήμερα αδυνατούσαν να επανεκλεγούν, ή είχαν εκλεγεί, όπως ο κ. Σταμάτης επί δύο τετραετίες νομάρχης Αιτ/νίας. Ακόμη στην Αιτωλοακαρνανία ο Γ. Αλεξόπουλος (που είχε εκλεγεί το 1996), ο κ. Θ. Δαμιανός Β΄ Αθηνών (1981-1996), Αχ. Καραγκιοζόπουλος Καβάλας (είχε εκλεγεί το 1990), Χ. Αντωνίου Μαγνησίας (1989-1993), Γ. Πέτσος (1977,1981,1985 ανεξάρτητος νομάρχης Πέλλας 1998), Ν. Κάκκαλος (1989-1996) και Απ. Κράτσας, που εκλεγόταν από το 1977 ώς το 1990 στη Β΄ Αθηνών και τώρα κατέρχεται στη Σάμο. Χαράς το κουράγιο τους!