Δεύτερη έκθεση για το ομόλογο ΤΣΠΕΑΘ

Δεύτερη έκθεση για το ομόλογο ΤΣΠΕΑΘ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από τις εθνικές εκλογές προτίθεται -σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες- να καταθέσει ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες, κ. Γ. Ζορμπάς τη δεύτερη έκθεση του στον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών κ. Γ. Κολιοκώστα. H έκθεση αφορά τον εντοπισμό των παράνομων προμηθειών που διανεμήθηκαν κατά τη διαδρομή του δομημένου ομολόγου, που αγόρασε το ΤΣΠΕΑΘ στις 10 Ιουλίου 2006, καταβάλλοντας 130 εκατ. ευρώ.

Το ομόλογο, 20ετούς διάρκειας, εκδόθηκε από το ελληνικό Δημόσιο στις 10 Ιουλίου 2006 και ήλθε στην κατοχή του Ταμείου μέσω της κυπριακής εταιρείας παροχής υπηρεσιών, Troilos. Σχεδιαστής του ομολόγου ήταν η Calyon/Credit Agricole. H επαναγορά του ομολόγου από την Proton Bank στις αρχές του καλοκαιριού, μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε και η ανάκτηση των κεφαλαίων που είχε επενδύσει το ΤΣΠΕΑΘ, κάθε άλλο παρά απέτρεψαν την εξέλιξη της έρευνας, που είχε ξεκινήσει ο κ. Ζορμπάς. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την έρευνα κατόρθωσε να διαπιστώσει κρυφούς ενδιάμεσους σταθμούς, προμήθεις και καταθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Βάσει των ίδιων πηγών, η διαπιστωμένη προμήθεια, κατά τη διαδικασία μεταπώλησης του ομολόγου, προσεγγίζει τα 6 εκατ. ευρώ, ενώ στη διαδρομή του φέρεται ότι εντοπίστηκε εκ νέου η παρουσία της εταιρείας North Asset Management, συμφερόντων Γ. Παπαμαρκάκη.

Ανοιγμα λογαριασμών

Το ομόλογο του ΤΣΠΕΑΘ εκδόθηκε από το ελληνικό Δημόσιο, σχεδιάστηκε από την Calyon, αγοράστηκε από τη NAM, η οποία στη συνέχεια το πώλησε στην Proton και ακολούθως αυτή στην Troilos, η οποία με τη σειρά της το επώλησε στο Ταμείο Συντακτών. Ωστόσο, το σημαντικότερο εύρημα αυτής της έρευνας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, φαίνεται ότι προέκυψε από το άνοιγμα λογαριασμού υψηλόβαθμου στελέχους του ΤΣΠΕΑΘ, καθώς και συγγενικών του προσώπων. Τη διαδικασία των μαρτυρικών καταθέσεων για την υπόθεση του ΤΣΠΕΑΘ διεξήγαγε ο κ. Ζορμπάς κατά τη διάρκεια του Αυγούστου. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πλέον ότι και στις δύο έρευνες για το ομόλογο των 280 εκατ. ευρώ της J.P. Morgan και για το oμόλογο του ΤΣΠΕΑΘ, έχουν βοηθήσει μάρτυρες, οι οποίοι τελούν υπο προστασία. Ταυτοχρόνως στον κ. Ζορμπά έχουν κατατεθεί τα πρακτικά του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, όπου είχε κληθεί και συμμετείχε ο πρόεδρος του Ταμείου, κ. Δ. Καπράνος, αναλυτική έκθεση του νομικού συμβούλου της ΕΣΗΕΑ, καθώς και η αποτίμηση της αξίας του ομολόγου από ομάδα επιστημόνων.

Σχέσεις με υπουργούς

Πάντως, τις τελευταίες ημέρες διακινούνταν σενάρια που έφεραν τον πρόεδρο της Εθνικής Αρχής αποφασισμένο να προχωρήσει την υπόθεση του ΤΣΠΕΑΘ για να καταδείξει συνυπευθυνότητα και παραγόντων από τον ευρύτερο χώρο του ΠΑΣΟΚ και να αντισταθμίσει έτσι τη ζημία που προκλήθηκε στο κυβερνών κόμμα. Το σενάριο αυτό δεν ευσταθεί. Παρ’ ότι στη διαδρομή του ομολόγου του ΤΣΠΕΑΘ και στις μεσιτείες που προηγήθηκαν έχουν διαμεσολαβήσει και πρόσωπα που συνδέονται με το ΠΑΣΟΚ, ο καθοριστικός ρόλος και οι σχέσεις των υψηλόβαθμων στελεχών του Ταμείου με παράγοντες του κυβερνώντος κόμματος δεν αφήνουν περιθώρια για την απόκτηση του οποιουδήποτε οφέλους για την κυβέρνηση, από τη δημοσιοποίηση των ευρημάτων του κ. Ζορμπά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή