Λίστες ανανέωσης και συνεργασιών για ΚΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ

Λίστες ανανέωσης και συνεργασιών για ΚΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα έλεγε κανείς ότι οι δύο κύριοι εκφραστές της ελληνικής Αριστεράς αποφάσισαν να «αλλάξουν ρόλους» εν όψει της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης, όσον αφορά τουλάχιστον τις τακτικές επιλογές τους στην κατάρτιση των συνδυασμών με τους υποψήφιους βουλευτές.

Ετσι, το στοιχείο της «ανανέωσης» σε επίπεδο προσώπων και ηλικίας, κύριο χαρακτηριστικό της ανανεωτικής Αριστεράς σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, αποτελεί τώρα κεντρική επιλογή της ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Στον αντίποδα, το μήνυμα της συγκρότησης ενός «μετώπου» συνεργασιών, κυρίαρχη επαγγελία του Περισσού μέχρι χθες, συνιστά σήμερα τη βασική συνιστώσα της προεκλογικής τακτικής του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς – ΣΥΡΙΖΑ: Μέχρι και το εναπομείναν (αφού έχουν προηγηθεί η αποχώρηση του ιδρυτή του κ. Δημ. Τσοβόλα, η συστράτευση μελών του στο ΛΑΟΣ ή και στο κόμμα του κ. Στ. Παπαθεμελή) ΔΗΚΚΙ επιστρατεύθηκε στην προσπάθεια αυτή. Οι συνεργασίες αυτές αποτελούν και την κυριότερη αιτία που την εβδομάδα που πέρασε δεν είχαν κλείσει οι συνδυασμοί του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έπρεπε να «μοιραστούν» οι θέσεις και τα «φιλέτα» των θεωρούμενων εκλόγιμων θέσεων μεταξύ των εταίρων.

Τέτοιο πρόβλημα, βεβαίως, δεν είχε το KKE και έτσι οι συνδυασμοί ανακοινώθηκαν πριν από ελάχιστα 24ωρα. Από τις σχετικές ανακοινώσεις προέκυψαν ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα στοιχεία όσον αφορά την ανανέωση των «κόκκινων»: Χαρακτηριστικό, σε γενικές γραμμές, είναι ότι 4 στις 10 είναι υποψηφιότητες για πρώτη φορά.

Δύο «αποχωρήσεις»

Θεαματικό, αναμφισβήτητα, το στοιχείο αυτό, το οποίο σε επίπεδο προσώπων και στην κεντρική πολιτική σκηνή προς το παρόν σημαδεύεται και από δύο «αποχωρήσεις»: είναι των κ. Ορ. Κολοζώφ και Π. Κοσιώνη, δύο στελεχών με μακρά κοινοβουλευτική διαδρομή, τα ονόματα των οποίων φιγουράρουν στις τελευταίες, τιμητικές θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Επίσης, ο κ. Γ. Χουρμουζιάδης επέλεξε να μείνει εκτός συνδυασμών.

Στο Επικρατείας, όπου επικεφαλής είναι ο κ. K. Καζάκος, μετέχουν μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος Τύπου του KKE κ. M. Μαΐλης και ο δημοσιογράφος του Ριζοσπάστη κ. N. Μπογιόπουλος. H κ. Λιάνα Κανέλλη δεν λείπει ούτε από αυτήν την εκλογική αναμέτρηση ως ένα εκ των ισχυρών κοινοβουλευτικών – τηλεοπτικών «όπλων» του Περισσού: Είναι υποψήφια στην A΄ Αθήνας όπου επίσης υποψήφια είναι και η ηθοποιός κ. Λίλα Καφαντάρη. Ενδιαφέρον συγκεντρώνουν οι συνδυασμοί της B΄ Αθήνας όπου μεταξύ των υποψηφίων είναι ο κ. Σπ. Χαλβατζής και ο επικεφαλής του ΠΑΜΕ κ. Γ. Μαυρίκος, και της Λάρισας με τον κ. Αντ. Σκυλλάκο να είναι συνυποψήφιος του κ. Γ. Παττάκη.

Οσον αφορά τις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ, λίγα έχουν γίνει γνωστά. Μεταξύ αυτών και πέραν του ότι οι νυν βουλευτές θα είναι εκ νέου υποψήφιοι, ανακοινώθηκε ότι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας είναι ο πρώην γραμματέας του KKE Εσωτερικού – Ανανεωτική Αριστερά κ. Γ. Μπανιάς. Γεγονός το οποίο, στο μέτρο που του αναλογεί, έρχεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την προσπάθεια του κ. Αλ. Αλαβάνου να μετεξελιχθεί ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος από το πλαίσιο του γνωστού Συνασπισμού, σε ένα νέο σχήμα ευρύτερων συνεργασιών με κύρια τη σφραγίδα της κομμουνιστικογενούς αριστεράς και της οικολογίας.

Από τα αξιοσημείωτα είναι ότι δύο εκ των ιστορικών στελεχών της Ανανεωτικής Αριστεράς, ο κ. Μανώλης Γλέζος και η κ. Νάντια Βαλαβάνη, επέλεξαν να δώσουν τη μάχη του σταυρού στις δύσκολες περιφέρειες της Μεσσηνίας και του Ηρακλείου αντιστοίχως. Κάτι το οποίο εξήρε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλαβάνος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Τα τελευταία 24ωρα, πάντως, κορυφώνονται οι διεργασίες, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ώστε να μοιραστούν μεταξύ των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ οι θέσεις στα ψηφοδέλτια, με το ΔΗΚΚΙ να έχει προστεθεί στον ήδη μακρύ κατάλογο των διεκδικητών εκλόγιμων θέσεων.

Σε κάθε περίπτωση, «βιτρίνα» για το αντίπαλο δέος του KKE στην εκλογική μάχη θα αποτελέσουν δύο γνωστά για τον «επιθετικό» πολιτικό τους λόγο στελέχη, ο κ. Αλαβάνος και ο υποψήφιος – έκπληξη για τον Δήμο Αθηναίων κ. Αλ. Τσίπρας, ο οποίος ανέλαβε εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την προεκλογική περίοδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή