Συντονισμένες ενέργειες για επούλωση των πληγών

Συντονισμένες ενέργειες για επούλωση των πληγών

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρωμένο σχέδιο με επτά άξονες για την ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών, στο οποίο περιλαμβάνονται ειδικές δράσεις για την αποκατάσταση του χώρου της αρχαίας Ολυμπίας και κατασκευή σύγχρονου αθλητικού κέντρου παρουσίασε χθες ο πρωθυπουργός Κων. Καραμανλής, ύστερα από ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Επιπροσθέτως ανακοίνωσε ότι με προσωπική του εντολή, η υπηρεσία του στρατού αρχίζει άμεσα αεροφωτογραφήσεις των καμένων εκτάσεων, που το σύνολό τους κηρύσσονται αυτομάτως αναδασωτέες.

Γρήγορη υλοποίηση

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε προσωπικά για την ταχεία υλοποίηση του σχεδίου – επιβεβαιώνοντας για μία ακόμη ημέρα ότι βασική επιδίωξη του κυβερνώντος κόμματος μέχρι τις εκλογές παραμένει η μετάδοση εικόνας υπευθυνότητας, σοβαρότητας και ταχύτητας στην αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών από τις πυρκαγιές.

«Γίνονται ήδη συντονισμένες αποτελεσματικές ενέργειες για την επούλωση των πληγών, τουλάχιστον των άμεσων και των πιεστικών», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι είναι χρέος της πολιτείας να διασφαλίσει μία νέα προοπτική δυναμικής και φιλικής προς το περιβάλλον ανάπτυξης όλων των πυρόπληκτων περιοχών».

Οι επτά άξονες στους οποίους βασίζεται το σχέδιο, είναι οι εξής:

– Στέγαση, αποκατάσταση και αναπλήρωση του εισοδήματος των πληγέντων. Το σχέδιο περιλαμβάνει την αναπλήρωση του απολεσθέντος εισοδήματος όσων αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα, αλλά και την εφαρμογή ταχύρρυθμου προγράμματος κατασκευής των κατοικιών και των άλλων κτιρίων.

– Φυσικό Περιβάλλον. Προβλέπονται συνολικές περιβαλλοντικές μελέτες και ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες για τις περιοχές NATURA και εφαρμογή των αποτελεσμάτων τους. Αλλού θα προστατευθεί η φυσική αναγέννηση του δάσους και όπου αυτό δεν είναι εφικτό θα γίνει αναδάσωση, ανάλογα με τις μελέτες.

– Πολιτισμός, με κέντρο βάρους την Αρχαία Ολυμπία. Αρχισαν ήδη από το υπουργείο Πολιτισμού και θα ολοκληρωθούν ώς το τέλος Δεκεμβρίου οι εργασίες καθαρισμού και συντήρησης των αρχαιοτήτων. Παράλληλα, ξεκινά το έργο της αποκατάστασης του τοπίου, ώστε ο χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας, τον οποίο επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες, να εκπέμπει την εικόνα που αρμόζει. Ειδική μέριμνα λαμβάνεται και για την αντιπλημμυρική προστασία της Ολυμπίας. Στον χώρο αυτό θα κατασκευαστεί σύγχρονο ολυμπιακό αθλητικό κέντρο.

– Αναμόρφωση του χωροταξικού σχεδιασμού και της αειφόρου ανάπτυξης των περιφερειών Πελοποννήσου, Δυτικής και Στερεάς Ελλάδας.

– Μελέτη και η εφαρμογή ενός πλέγματος υποδομών (οδικά, υδρευτικά, αρδευτικά, εγγειοβελτιωτικά έργα κ.ά.) για την ταχύρρυθμη και βιώσιμη ανάπτυξη των περιοχών.

– Δημιουργία δράσεων ανάπτυξης και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, που θα στηρίζεται σε ισχυρά κίνητρα.

– Τουρισμός και κινήσεις υποστήριξης στη βαριά βιομηχανία του τόπου.

Οπως είπε ο πρωθυπουργός, βασικό μέλημα όλων των προσπαθειών της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Στη σύσκεψη που προηγήθηκε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης που έχει το κύριο βάρος υλοποίησης των μέτρων, σε συνεργασία με τον υπουργό Ανάπτυξης Δημ. Σιούφα παρουσίασαν στον πρωθυπουργό αναλυτικά τις προτάσεις για την ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών. «Δεν είναι ένα ακόμη έργο της πολιτείας. Αποτελεί δέσμευση όλων μας», σημείωσε ο κ. Καραμανλής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή