Στ. Δήμας: Να ιδρυθεί υπουργείο Αειφόρου Ανάπτυξης

Στ. Δήμας: Να ιδρυθεί υπουργείο Αειφόρου Ανάπτυξης

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη ίδρυσης στη χώρα μας υπουργείου Αειφόρου Ανάπτυξης υπογραμμίζει ο Ελληνας επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ενωση για θέματα Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Δήμας με δήλωσή του στην «Κ», με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού. Ο κ. Δήμας αναφέρεται στη «νέα δραματική πραγματικότητα» που διαμορφώνεται στη χώρα μας αλλά και συνολικά στην Ευρώπη, λόγω των κλιματικών αλλαγών, και επισημαίνει ότι «το κόστος αδράνειας για την προστασία του περιβάλλοντος είναι πολύ υψηλότερο από το κόστος της ανάληψης δράσης». Διευκρινίζει ότι στο υπουργείο, που προτείνει να ιδρυθεί, πρέπει να εντάσσονται οι αρμοδιότητες για το περιβάλλον και η ευθύνη για τη μορφή που θα έχει η ανάπτυξη και προβάλλει ως παράδειγμα τις επιλογές που έκανε η νέα κυβέρνηση του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί. Ολόκληρη η δήλωση του κ. Σταύρου Δήμα έχει ως εξής:

Η δήλωση

«Οι μεγάλες δασικές πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού, που συγκλόνισαν την Ελλάδα και στις οποίες χάθηκαν ανθρώπινες ζωές και προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές, μας φέρνουν αντιμέτωπους με μια νέα δραματική πραγματικότητα στη χώρα μας και στην Ευρώπη. Οι κλιματικές αλλαγές αποτυπώνονται πλέον στην καθημερινότητά μας και οι πλημμύρες είναι ο πρώτος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν.

Σύντομα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναλάβει πρωτοβουλίες με στόχο την ενίσχυση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας, που ήδη λειτούργησε συνεισφέροντας με δεκάδες εναέρια μέσα στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Οσα όμως διαδραματίστηκαν στη χώρα μας καθιστούν επείγουσα την ανάγκη προσαρμογής των μέτρων προστασίας και αντιμετώπισης των δασοπυρκαγιών στις νέες συνθήκες που έχουν επιφέρει οι κλιματικές αλλαγές. Γι’ αυτό επαναφέρω την πρότασή μου για την ίδρυση υπουργείου Αειφόρου Ανάπτυξης. Σε αυτό το υπουργείο προτείνω να εντάσσονται οι αρμοδιότητες για το Περιβάλλον αλλά και η ευθύνη για τη μορφή που θα παίρνει η ανάπτυξη. Οι οικονομικές μελέτες αποδεικνύουν ότι το κόστος αδράνειας για την προστασία του περιβάλλοντος είναι πολύ υψηλότερο από το κόστος της ανάληψης δράσης. Επίσης είναι διεθνώς αναγνωρισμένο ότι η προστασία του περιβάλλοντος και η ανάπτυξη πρέπει να συμβαδίζουν. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι πρέπει να εφαρμόζονται οι αρχές της Αειφορίας. Γι’ αυτόν τον λόγο επιμένω στην ίδρυση υπουργείου Αειφόρου Ανάπτυξης. Το έκανε η νέα κυβέρνηση Σαρκοζί και θα δείτε πως δεν θα χάσει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή