«Νιώθουν αβοήθητοι και οργισμένοι»

«Νιώθουν αβοήθητοι και οργισμένοι»

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποτέ άλλοτε θέμα ελληνικού ενδιαφέροντος δεν είχε παραμείνει επί τόσες ημέρες στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου και στα ρεπορτάζ των ξένων τηλεοπτικών σταθμών. Δεκάδες ξένοι δημοσιογράφοι και συνεργεία έσπευσαν στους τόπους των καταστροφών, προσπάθησαν να καταγράψουν, να καταλάβουν, να μεταφέρουν.

«Η Πελοπόννησος, αυτή η ελληνική γη που η φωτιά έκανε στάχτη και που την απειλεί ακόμη, φιλοξένησε μύθους και ανθρώπους που αποτελούν ουσιαστική κληρονομιά του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού. Μαζί με την Πελοπόννησο που καίγεται, καίγεται και κάτι δικό μας», έγραψε η ισπανική εφημερίδα El Ρais.

«Χάος, όνειδος, αποτυχία, πολλοί Ελληνες νιώθουν αβοήθητοι, απελπισμένοι και οργισμένοι», έγραψε το γερμανικό περιοδικό Spiegel μεταφέροντας παράλληλα επαινετικά σχόλια Γερμανών εθελοντών πυροσβεστών για τους Ελληνες συναδέλφους τους. «Οι Ελληνες συνάδελφοί μας είναι καλά εκπαιδευμένοι και αφοσιωμένοι, αν και φαίνεται πόσο τους έχει καταβάλει το γεγονός ότι βρίσκονται επί έξι εβδομάδες σε επιχειρησιακή επιφυλακή».

Τα διεθνή ακροατήρια ενημερώθηκαν και για τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής υπανάπτυξης. «Παρόλο που δεν μπορεί κανείς να χτίσει νόμιμα σε καμένες εκτάσεις, ο νόμος δύσκολα εφαρμόζεται επειδή η Ελλάδα, σε αντίθεση με όλες τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν διαθέτει στοιχεία για το ποιες εκτάσεις χαρακτηρίζονται δασικές», παρατήρησε η αμερικανική εφημερίδα Christian Science Μonitor.

«Ο πρωθυπουργός Καραμανλής λέει ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει ασύμμετρη απειλή και ορκίζει τους συμπατριώτες του, με τρόπο που θυμίζει Τζορτζ Μπους, στον αγώνα ενάντια στον εχθρό, τον άγνωστο εμπρηστή», έγραψε η ελβετική Neue Zuercher Zeitung. «Ενώ η ένταση των πυρκαγιών μειωνόταν, η δυσαρέσκεια του κόσμου αυξανόταν», έγραψε η γαλλική Le Figaro. «Μόλις τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές, τα κόμματα αλληλοσφάζονται με φόντο εικόνες με χωριά που καίγονται, σαν να πρόκειται για ένα τοκ σόου σε ζωντανή μετάδοση από την κόλαση» παρατήρησε η γαλλική Le Μonde.

Αναζητώντας τους υπευθύνους των πυρκαγιών, ο ανταποκριτής της ιταλικής εφημερίδας Corriere Della Sera παρατήρησε ότι οι εκδοχές ήταν όσες και οι ερωτώμενοι: «ο καθένας έχει μια εξήγηση, μια ερμηνεία, μια ιδέα, μια υποψία», έγραψε χαρακτηριστικά η εφημερίδα. «Πολλοί Ελληνες στράφηκαν σε σκοτεινές θεωρίες συνωμοσίας», έγραψαν οι New York Times. «Η Ευρώπη έχει ξεχάσει να αντιμετωπίζει τέτοιες καταστροφές, πιστεύοντας ότι στον αναπτυγμένο κόσμο προβλήματα όπως οι δασικές πυρκαγιές επιλύονται και αν όχι, αυτό οφείλεται στην ανεπάρκεια κάποιου».

Στην επόμενη ημέρα της καταστροφής αναφέρθηκε η βρετανική εφημερίδα Guardian. «Οπως ακριβώς και με τις πλημμύρες στις βόρειες χώρες, το κλειδί για την άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης είναι ολόκληρη η κοινωνία να σταματήσει να προσποιείται ότι μπορεί να αγνοεί τη Φύση. Στην Ελλάδα, η έμμονη ιδέα με την πιθανότητα του εμπρησμού και η ευκολία με την οποία κατηγορούνται πολιτικοί υποδηλώνουν πως οι άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούν ότι ο τρόπος με τον οποίο ζουν συλλογικά και ο τρόπος που μεταχειρίζονται το περιβάλλον έχει μεγάλη σχέση με το πρόβλημα των πυρκαγιών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή