Γκρίνια για τα λάθη στο ΠΑΣΟΚ

Γκρίνια για τα λάθη στο ΠΑΣΟΚ

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονους κραδασμούς στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και υπόγεια κριτική προς τον κ. Γ. Παπανδρέου προκαλούν, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, οι χειρισμοί αναφορικά με την τοποθέτηση της κ. Φώφης Γεννηματά, ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, παρά το κώλυμα εκλογιμότητας το οποίο είχε. Επίσης, σκιές στη Χαριλάου Τρικούπη λέγεται ότι έχει προκαλέσει και η επιλογή του κ. Γ. Παπανδρέου να προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, στον κ. Κ. Λαλιώτη να καταλάβει την έκτη θέση του Επικρατείας, που είναι εκλόγιμη μόνο στην περίπτωση ευρείας νίκης του ΠΑΣΟΚ και παράλληλα τετρακομματικής Βουλής.

Οι ενστάσεις για την τοποθέτηση της κ. Φώφης Γεννηματά, παρότι ήταν γνωστό στη Χαριλάου Τρικούπη ότι αντιμετώπιζε πρόβλημα εκλογιμότητας, εστιάζονται σε δύο συγκεκριμένα πεδία: Πρώτον, ενώ βασικός στόχος του ΠΑΣΟΚ ήταν τις δύο τελευταίες εβδομάδες πριν από τις κάλπες να αναδείξει τα κενά και τις αδυναμίες του κυβερνητικού έργου, η πολιτική ατζέντα του τελευταίου διημέρου έχει ως επίκεντρο την πρώην υπερνομάρχη. Δεύτερον, δόθηκε η δυνατότητα στη Ν.Δ. να αμφισβητήσει την ηγετική επάρκεια του κ. Γ. Παπανδρέου, καθώς από στελέχη της λέγεται ότι «δεν είναι ικανός να διαμορφώσει ένα αξιόπιστο ψηφοδέλτιο, πόσω μάλλον να κυβερνήσει τη χώρα». Εξάλλου, την εσωκομματική «γκρίνια» επέτεινε ότι με πολλές επιφυλάξεις είχαν γίνει αποδεκτά τόσο το Επικρατείας που είχε συγκροτήσει ο κ. Γ. Παπανδρέου το 2004, όσο και το ευρωψηφοδέλτιο. Πάντως, ανεξαρτήτως των τελικών της πολιτικών επιπτώσεων, η υπόθεση της κ. Φώφης Γεννηματά έχει πλούσιο παρασκήνιο. Ο κ. Γ. Παπανδρέου την ήθελε εξαρχής επικεφαλής του Επικρατείας επειδή έχει μεγάλη αναγνωρισιμότητα ειδικά στο Λεκανοπέδιο, αλλά και καλή «τηλεοπτική παρουσία». Από την πλευρά της, η κ. Φώφη Γεννηματά επίσης επιθυμούσε να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή. Το πιθανό πρόβλημα που υφίσταται με το Σύνταγμα ήταν σε γνώση τόσο των επιτελών του κ. Γ. Παπανδρέου, όσο και της κ. Φώφης Γεννηματά. Ανέλαβαν, ως εκ τούτου, να το διερευνήσουν ο κ. Γ. Παπαδημητρίου -που μετέχει σε εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας- όσο και ο στενός συνεργάτης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, κ. Δ. Στεφάνου. Οι δύο τελευταίοι, μετά επικοινωνία και με άλλους συνταγματολόγους, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, εάν υφίστατο πρόβλημα, θα ανέκυπτε μετά τις εκλογές και τυχόν ένσταση στο εκλογοδικείο. Ετσι, ο κ. Γ. Παπανδρέου επέλεξε να λάβει το συγκεκριμένο «ρίσκο». Σημειώνεται ότι για την πιθανότητα να υπάρχει κώλυμα με την υποψηφιότητα της κ. Γεννηματά δεν ρωτήθηκε από τη Χαριλάου Τρικούπη ο Ευάγγ. Βενιζέλος, ο οποίος, όταν έμαθε τη σύνθεση του Επικρατείας, επικοινώνησε μαζί της και της ανέφερε πως κατά την εκτίμησή του ήταν δυνατόν να ανακύψει πρόβλημα στον Αρειο Πάγο.

Ερωτήματα προέκυψαν όμως και με την τοποθέτηση του κ. Κ. Λαλιώτη στη 12η τιμητική θέση του Επικρατείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γ. Παπανδρέου πρότεινε στον κ. Λαλιώτη να καταλάβει την έκτη θέση, που είναι -υπό προϋποθέσεις- εκλόγιμη στην περίπτωση κατά την οποία το ΠΑΣΟΚ είναι πρώτο κόμμα. Ο κ. Λαλιώτης αρνήθηκε, με το επιχείρημα πως δεν ήθελε να εμφανιστεί η τοποθέτησή του ως προϊόν συναλλαγής. Πάντως, ορισμένοι υποστηρίζουν πως οι σχέσεις των κ. Γ. Παπανδρέου και Κ. Λαλιώτη έχουν διαταραχθεί. Σε κάθε περίπτωση, σε μια ένδειξη ισχυρού κομματικού πατριωτισμού, ο κ. Κ. Λαλιώτης όχι μόνο συνόδευσε τον κ. Γ. Παπανδρέου στην Ηλεία, αλλά και χθες είχε μακρά συνεργασία με τη διαφημιστική εταιρεία με την οποία συνεργάζεται η Χαριλάου Τρικούπη. Τέλος, αρνητικά για την εικόνα του ΠΑΣΟΚ λειτούργησε και η οξεία αντίδραση της κ. Βούλας Πατουλίδου στην πρόταση του κ. Γ. Παπανδρέου να είναι στην πέμπτη θέση του Επικρατείας, παρότι αυτή είναι εκλόγιμη ακόμη και σε περίπτωση ήττας. Η κ. Βούλα Πατουλίδου φέρεται να αξίωσε «θέση ανάλογη του μεταλλίου της» στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ εμφανίσθηκε να μην είναι πεπεισμένη ότι η πέμπτη θέση του Επικρατείας, την οποία της πρότεινε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ήταν εκλόγιμη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή