Κρίσεις από Economist μετά την καταστροφή

Κρίσεις από Economist μετά την καταστροφή

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ενα εύφλεκτο μείγμα»: αυτό τον τίτλο» φέρει άρθρο του Economist, στο οποίο καταγράφονται οι αιτίες της πρωτοφανούς καταστροφής από πυρκαγιές που έπληξε την Ελλάδα. Ο συντάκτης του άρθρου κάνει μια αναδρομή στην προ διετίας πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, που έφθασε κοντά στην οικία του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή. «Ο πρωθυπουργός είχε τότε υποσχεθεί αυστηρά μέτρα για να σταματήσει η δόμηση σε δασικές περιοχές που καταστράφηκαν από πυρκαγιές. Είχε αναφέρει ότι θα λαμβάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα δορυφορικές φωτογραφίες, που θα βοηθήσουν τις αρχές να σταματήσουν τη δόμηση σε δασικές περιοχές. Στις χειρότερες πυρκαγιές του τελευταίου αιώνα που αντιμετώπισε η Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα και στις οποίες έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 60 άνθρωποι, η έλλειψη δορυφορικής απεικόνισης δυσκόλεψε τη δουλειά των πυροσβεστών», επισημαίνεται στο άρθρο.

Κάνοντας μια σύντομη αναφορά στις θεωρίες συνωμοσίας που αναπτύχθηκαν ως προς τα αίτια των πυρκαγιών, το άρθρο επισημαίνει ότι, πράγματι, υπάρχουν πολλά αίτια. Ως σημαντικότερα από αυτά καταγράφει την απουσία ολοκληρωμένης στρατηγικής πρόληψης, την παράκαμψη της νομοθεσίας που απαγορεύει δόμηση σε δασικές εκτάσεις, την έλλειψη κτηματολογίου, τη διαφθορά στελεχών των αρμοδίων για τήρηση της απαγόρευσης δόμησης υπηρεσιών και την τακτική των κυβερνήσεων να νομιμοποιούν αυθαίρετα στη διάρκεια προεκλογικών περιόδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή