Κερδίζει έδαφος η πρόταση για την «ευρωπαϊκή EMAK»

Κερδίζει έδαφος η πρόταση για την «ευρωπαϊκή EMAK»

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δημιουργία μιας «ευρωπαϊκής ΕΜΑΚ» που θα παρεμβαίνει σε περιπτώσεις μείζονος φυσικής καταστροφής σε κράτος-μέλος της Ενωσης έθεσε χθες στους Ευρωπαίους ομολόγους της η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, στο πλαίσιο συνεδρίασης του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της Ενωσης.

«Το μήνυμα που πήρα, είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να βασιστεί στους εταίρους της αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», που «είναι αποφασισμένοι να συμβάλουν στην ανασυγκρότηση της επόμενης μέρας», δήλωσε η υπουργός μετά τη συνεδρίαση, στην οποία, όπως τόνισε «όλοι αντέδρασαν θετικά» στην ελληνική πρόταση, όπως θετική υπήρξε από την πρώτη στιγμή και η αντίδραση στην τραγωδία που έπληξε τη χώρα: «Η Ευρώπη μας συμπαραστάθηκε, μας έδειξε την αλληλεγγύη της και αποφάσισε να συμβάλλει στην ανασυγκρότηση της επόμενης ημέρας», ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών.

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή ΕΜΑΚ, η κ. Μπακογιάννη είχε παρουσιάσει τη σχετική πρόταση προ εβδομάδος στον Ιταλό ομόλογό της Μάσιμο Ντ’ Αλέμα, ο οποίος άλλωστε και στήριξε αμέσως την ελληνική πρωτοβουλία. Χθες, εξειδικεύοντας στο Συμβούλιο, μίλησε για μια δύναμη άμεσης αντίδρασης -με εφαλτήριο υφιστάμενη πρόταση του Γάλλου πρώην Επιτρόπου και υπουργού Εξωτερικών, Μισέλ Μπαρνιέ- που «ανά πάσα στιγμή, με ένα τηλέφωνο θα είναι έτοιμη να επέμβει». Η πρόσφατη ελληνική εμπειρία των πυρκαγιών απέδειξε πόσο σημαντική είναι η άμεση ανταπόκριση, καθώς, όπως διαπιστώθηκε, για να κινητοποιηθεί η συνδρομή προς τη χώρα μας, απαιτήθηκαν ενέργειες της κυβέρνησης τόσο σε επίπεδο πρωθυπουργού, όσο και σε επίπεδο υπουργού Εξωτερικών, με συνεχείς επαφές με κυβερνήσεις πολλών χωρών, διαδικασία που απαιτεί και τον ανάλογο χρόνο.

Ετσι, στην ελληνική πρόταση επισημαίνεται ότι θα πρέπει να επιτευχθεί ακόμα μεγαλύτερος συντονισμός και περαιτέρω ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του «Κέντρου Επιτήρησης και Πληροφόρησης», που ήδη λειτουργεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το σώμα θα δημιουργηθεί αρχικά με εθνικές συνεισφορές από τα κράτη-μέλη, για τη δημιουργία μιας κοινής «δεξαμενής» δυνάμεων. Μεταξύ άλλων, οι δυνάμεις που θα συμμετέχουν σε αυτό, θα εκτελούν κοινά γυμνάσια, θα κάνουν κοινή εκπαίδευση και θα ανταλλάσσουν εμπειρογνώμονες. Στόχος της δημιουργίας της θα είναι να δρα ενισχυτικά στις εθνικές προσπάθειες του κράτους-μέλους που θα αντιμετωπίζει έκτακτη κατάσταση. Μετά το 2009, αυτή «δεξαμενή» θα παραχωρήσει τη θέση της σε μια γνησίως ευρωπαϊκή δύναμη. Η δύναμη αυτή θα διαθέτει δικά της ανεξάρτητα μέσα, συμπεριλαμβανομένων πυροσβεστικών αεροσκαφών και, φυσικά, κοινοτική χρηματοδότηση.

Η κ. Μπακογιάννη θα καταθέσει επισήμως την πρόταση στην Ένωση, κατά το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων του ερχόμενου Οκτωβρίου.

Στο περιθώριο του χθεσινού συμβουλίου, η κ. Μπακογιάννη συναντήθηκε επί μακρόν με την Επίτροπο Περιβάλλοντος Στ. Δήμα τον οποίο ευχαρίστησε για την πολύ σημαντική συνεισφορά του στη διάρκεια της κρίσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή