Γ. Παπανδρέου: «Λίγος για αυτή τη χώρα ο Καραμανλής»

Γ. Παπανδρέου: «Λίγος για αυτή τη χώρα ο Καραμανλής»

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη φράση «αποδείχθηκε λίγος γι’ αυτή τη χώρα» ο κ. Γ. Παπανδρέου κλιμάκωσε, χθες, τις επιθέσεις που εξαπολύει το τελευταίο διάστημα στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, επιχειρώντας να αποδομήσει τον κ. Κ. Καραμανλή. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Μega (στον Γ. Πρετεντέρη και την Ολγα Τρέμη), ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όχι μόνον ενέμεινε στην οξεία κριτική που ασκεί έναντι της κυβέρνησης, αλλά για πρώτη φορά υπαινίχθηκε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός ενδεχομένως σχεδίασε την υπόθεση των ομολόγων. «Μόνον αν υπάρξει κεντρική εντολή μπορεί να συντονιστούν ταυτοχρόνως τόσα υπουργεία και ταμεία» ήταν η αποστροφή του.

Ερωτηθείς για την απόφαση του Αρείου Πάγου να αποκηρύξει την κ. Φ. Γεννηματά από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε για τη δικαιοσύνη τον χαρακτηρισμό της «απαράδεκτης παρέμβασης», αλλά απέφυγε να απαντήσει αν ο ίδιος γνώριζε το συνταγματικό ασυμβίβαστο. Για δε τη Βούλα Πατουλίδου, επιβεβαίωσε ότι της πρότεινε την πέμπτη εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο. Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μη αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος στις εκλογές, ο ίδιος δεν απέκλεισε το περιθώριο συνεργασίας με την Αριστερά, αλλά όχι και με τη Ν.Δ. καθώς όπως είπε «δεν μπορεί να έχει συγχωροχάρτι μια κυβέρνηση που έκανε όσα έκανε στην Ελλάδα». Αίσθηση, τέλος, προκάλεσε ότι ο κ. Παπανδρέου δεσμεύθηκε, χωρίς να ερωτηθεί, ότι θα αποκαλύψει πριν από τις εκλογές τη δομή της κυβέρνησής του, αλλά όχι και τα πρόσωπα για τα οποία αρκέστηκε στο σχόλιο ότι «θα συνδυάζουν την εμπειρία με το καινούργιο».

Εν τω μεταξύ, χθες, οριστικοποιήθηκε στο μεγαλύτερο τμήμα του το πρόγραμμα των ομιλιών του κ. Γ. Παπανδρέου, που θα «κλείσει» με ομιλία του στις 14 Σεπτεμβρίου στην Πάτρα, αλλά και ότι εφ’ εξής ο κ. Κ. Λαλιώτης θα έχει κεντρικό ρόλο στην πολιτική αντιπαράθεση με τη Ν.Δ. Στόχος της παρουσίας του πρώην γραμματέα είναι να αρχίσει το ΠΑΣΟΚ να καθορίζει εκείνο την πολιτική ατζέντα, καθώς μέχρι στιγμής η Ν.Δ. έχει επιτύχει να διατηρεί το προβάδισμα στον συγκεκριμένο τομέα, αλλά και να αναδειχθούν σταδιακά οι «διαχωριστικές γραμμές» μεταξύ των δύο κομμάτων.

Εξάλλου, όπως αναφέρει στενός συνεργάτης του κ. Γ. Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει «την υγιή πόλωση», καθώς επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου είναι η χώρα να οδηγηθεί στις εκλογές χωρίς να υπάρξει ουσιαστική αντιπαράθεση. Ανεξαρτήτως του ρόλου του κ. Λαλιώτη, ο εκπρόσωπος Τύπου κ. Γ. Ραγκούσης θα συνεχίζει να σχολιάζει για λογαριασμό της Χαριλάου Τρικούπη την τρέχουσα επικαιρότητα.

Οι περιοδείες

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των ομιλιών του κ. Γ. Παπανδρέου που θα ολοκληρωθεί όπως προαναφέρθηκε στην Πάτρα, θα υπάρξουν αρκετές ανοιχτές ομιλίες. Ετσι, κατά πληροφορίες, πριν από την άνοδό του στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο, θα επισκεφθεί πιθανότατα τη Λάρισα και την Καβάλα, ενώ θα έχει μεσολαβήσει και η τηλεοπτική του εμφάνισή στο αυριανό ντιμπέιτ, στο οποίο η Χαρ. Τρικούπη προσδίδει ιδιαίτερη σημασία.

Την επόμενη και τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής εκστρατείας, ο κ. Γ. Παπανδρέου θα απευθύνει διαδοχικά ομιλίες στη Ρόδο, τα Ιωάννινα και την Αθήνα. Η δε επιλογή της Πάτρας ως τελευταίου προεκλογικού σταθμού έγινε για δύο συμβολικούς λόγους: Πρώτον επειδή η Αχαΐα είναι «προπύργιο» του ΠΑΣΟΚ και γενέτειρα των Παπανδρέου. Και δεύτερον επειδή επλήγη από τις πυρκαγιές χωρίς να υπάρξει άμεση κρατική κινητοποίηση για την αποκατάσταση των πληγέντων, ανάλογη εκείνης των τελευταίων ημερών στην Πελοπόννησο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή