Παρέλαση μαρτύρων για τα ομόλογα

Παρέλαση μαρτύρων για τα ομόλογα

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η ανάκριση για την υπόθεση των ομολόγων. Οι δύο εφέτες ανακριτές κ. Γ. Λέκκας και Γ. Χοϊμές μελετούν ενδελεχώς την ογκωδέστατη δικογραφία, που έχει σχηματιστεί από τους εισαγγελείς Εφετών κ. Αντ. Λιόγα και Γρ. Πεπόνη, αλλά και τα στοιχεία που έχει συλλέξει από τη δική του έρευνα ο πρόεδρος της Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες κ. Γ. Ζορμπάς.

Ηδη οι εφέτες ανακριτές έχουν εξετάσει πάνω από είκοσι μάρτυρες, ενώ οι πρώτες κλήσεις προς απολογία αναμένεται να αποσταλούν το νωρίτερο περί τα τέλη Σεπτεμβρίου. Μέχρι στιγμής, κατά πληροφορίες, οι μάρτυρες που έχουν εξεταστεί προέρχονται από ασφαλιστικά Ταμεία στα οποία κατέληξαν τα ομόλογα, το ΣΔΟΕ και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας οι εισαγγελείς Εφετών είχαν εξετάσει περί τους εβδομήντα μάρτυρες. Με δεδομένο, δε, ότι οι εισαγγελείς ζητούσαν κατά την ανάκριση να εξεταστούν περαιτέρω και άλλα συγκεκριμένα πρόσωπα, ο συνολικός αριθμός των μαρτύρων εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τους εκατό.

Δικαστικοί κύκλοι πάντως άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί περαιτέρω και ο αριθμός των κατηγορουμένων. Μέχρι στιγμής, έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για εννέα κακουργήματα και ένα πλημμέλημα σε βάρος περίπου εξήντα ατόμων, ωστόσο δεν αποκλείεται, εφόσον προκύψουν επαρκή στοιχεία από την ανάκριση, να απαγγελθούν είτε συμπληρωματικές κατηγορίες κατά προσώπων που ήδη εμπλέκονται στην υπόθεση είτε να αποδοθουν αδικήματα σε νέα πρόσωπα. Η αποστολή κλήσεων προς απολογία αναμένεται σε κάθε περίπτωση με εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς από την Εισαγγελία Εφετών κατά την άσκηση των διώξεων για την υπόθεση των ομολόγων και τις τραπεζικές συναλλαγές ασφαλιστικών ταμείων την περίοδο 1999-2007 έγιναν γνωστά τα αδικήματα, αλλά όχι και τα πρόσωπα που βαρύνονται με αυτά.

Στο μεταξύ τις προσεχείς ημέρες, ενδεχομένως και σήμερα, αναμένεται η γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γιώργου Σανιδά επί της «νομιμότητος» ή μη του πορίσματος του κ. Ζορμπά. Επί της ουσίας, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός θα κρίνει αν τελικώς θα συμπεριληφθεί στη δικογραφία που βρίσκεται στα χέρια των ανακριτών και το πόρισμα του προέδρου της ανεξάρτητης αρχής. Οι εφέτες ανακριτές θα διενεργήσουν, τέλος, ανάκριση και για την υπόθεση αγοραπωλησίας ομολόγων από το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ) την περίοδο 2003-2004.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή