Πρόεδρος Αρείου Πάγου: Απολύτως νόμιμη η σύνθεση

Πρόεδρος Αρείου Πάγου: Απολύτως νόμιμη η σύνθεση

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τα δικαστήρια μιλούν με τις αποφάσεις τους», ήταν η απάντηση του προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Β. Νικόπουλου, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τα επικριτικά σχόλια στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και της κ. Φώφης Γεννηματά εις βάρος του ανωτάτου δικαστηρίου μετά τη απόφαση, με την οποία κρίθηκε ότι η πρώην υπερνομάρχης δεν μπορεί να συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας λόγω κωλύματος εκλογιμότητας. Ως προς την ουσία του θέματος, χθες δικαστικοί κύκλοι, επεσήμαναν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το Α΄ Τμήμα ελέγχει αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 56, περί κωλύματος κατά την ανακήρυξη των συνδυασμών. Στις εκλογές της 9ης Απριλίου του 2000, δεν ανακήρυξε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος «Εθνική Συμμαχία» τον κ. Αθαν. Μαζαράκη, στρατιωτικό τότε εν ενεργεία, γιατί δεν είχε επιδώσει την παραίτησή του στον Αρειο Πάγο. Επιπλέον δεν είχε ανακηρύξει και τον επίσης στρατιωτικό, υποψήφιο του «Εθνικού Πατριωτικού Κόμματος» κ. Αθ. Γ. Βότση, αν και είχε εμπροθέσμως παραιτηθεί, με το επιχείρημα της ανειλημμένης υποχρέωσης στο στράτευμα.

Σε ό,τι αφορά τις αιτιάσεις του κ. Αλέκου Παπαδόπουλου από το ΠΑΣΟΚ περί παράτυπης σύνθεσης του Α΄ Τμήματος του Αρείου Πάγου, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Β. Νικόπουλος εξέδωσε ανακοίνωση, απαριθμώντας τους λόγους για τους οποίους η σύνθεση είναι «απολύτως νόμιμη». Η σχετική διάταξη του Κανονισμού Λειτουργίας των Δικαστηρίων δεν απαγορεύει τη συμμετοχή του αρεοπαγίτη Βασίλη Ρήγα στη σύνθεση του Α΄ Τμήματος, επειδή εκτελεί και καθήκοντα επιθεωρητή. Κατά τον κ. Παπαδόπουλο, ο οποίος έκανε λόγο για «μυστική απόφαση όσον αφορά στη σύνθεση της ομάδας διαχείρισης των εκλογών», οι Επιθεωρητές απαλλάσσονται από κάθε άλλη υπηρεσία με εξαίρεση τη συμμετοχή των στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου». Αντιθέτως, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Β. Νικόπουλος διευκρινίζει ότι «οι μετέχοντες στο Α1 τμήμα (ασχολείται ειδικώς και εκτάκτως με θέματα της εκλογικής διαδικασίας) δικαστές Επιθεωρητές έχουν περατώσει το έργο της επιθεώρησης και ουδείς εξ αυτών ζήτησε την απαλλαγή του από τη συμμετοχή του στο Α1 τμήμα που ασχολείται ειδικώς και εκτάκτως με θέμα της εκλογικής διαδικασίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή