Βαριές κουβέντες στη Γαλλία

Βαριές κουβέντες στη Γαλλία

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο θεσμός της τηλεμαχίας μεταξύ υποψηφίων προέδρων χρονολογείται στη Γαλλία από το 1974. Αν και κανένα από τα γαλλικά ντιμπέιτ δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι διαμόρφωσε το εκλογικό αποτέλεσμα, ορισμένες λεπτομέρειες, εκφράσεις και το ύφος των υποψηφίων, έμειναν στην ιστορία.

Το 1974, ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν απέδειξε ότι χειρίζεται άψογα το μέσον της τηλεόρασης, αποπνέοντας άνεση και ηρεμία. Ιστορική έμεινε η αποστροφή του προς τον Φρανσουά Μιτεράν, που εμφανιζόταν συντετριμμένος από τα οικονομικά προβλήματα της εργατικής τάξης: «Κύριε Μιτεράν, δεν έχετε το μονοπώλιο των συναισθημάτων».

Το 1981, ο Μιτεράν είχε πια μάθει το «μάθημά» του. Η ομάδα ειδικών διαφημιστών που προσέλαβε ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών πέτυχε να «παγιδεύσει» τον Ζισκάρ, που απεδέχθη δυσμενείς γι’ αυτόν όρους διεξαγωγής. Στην κορύφωση της αντιπαράθεσης, ο Μιτεράν πέταξε στον Ζισκάρ: «Κύριε πρόεδρε, είστε ο άνθρωπος του παρελθόντος». Το ντιμπέιτ του 1988 υπήρξε το πιο σκληρό, με τον πρόεδρο Μιτεράν να αντιμετωπίζει τον φιλόδοξο ιδρυτή του RPR, Ζακ Σιράκ. Σκληρές εκφράσεις αντηλλάγησαν, ενώ ο Μιτεράν υπενθύμιζε διαρκώς στον Σιράκ ότι ως πρωθυπουργός είναι πολιτικός του υφιστάμενος. Το 2002, το πραγματικό μίσος του Σιράκ προς τον Λεπέν, οδήγησε τον υποψήφιο πρόεδρο να ακυρώσει τη μονομαχία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή