Πώς κρίθηκαν προηγούμενες αναμετρήσεις στη χώρα μας

Πώς κρίθηκαν προηγούμενες αναμετρήσεις στη χώρα μας

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Φαινόντουσαν και οι δύο σαν να ζουν μια από τις πιο αμήχανες στιγμές της ζωής τους», θυμούνται οι επικοινωνιολόγοι, όταν ανακαλούν στη μνήμη τους την πρώτη ελληνική τηλεμαχία το 1996, ανάμεσα στον Κώστα Σημίτη και τον Μιλτιάδη Εβερτ. Οι εφημερίδες που μιλούσαν ήδη από εβδομάδες για «τις εκλογές του καναπέ», έδωσαν πολύ μεγάλη σημασία στην πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα τηλεοπτική αναμέτρηση.

Τις εντυπώσεις, όπως θυμούνται οι ειδικοί, τις απέσπασε τελικώς ο κ. Σημίτης, όχι λόγω κάποιας απροσδόκητης απάντησης, όσο κυρίως γιατί, όπως εξηγούν οι ίδιοι, οι προσδοκίες της κοινής γνώμης ήταν πολύ περιορισμένες από τον μέχρι πρότινος χαμηλών τόνων και τεχνοκρατικού ύφους πολιτικό. Γι’ αυτόν όμως ακριβώς τον λόγο δεν κέρδισε, όπως προσθέτουν οι επικοινωνιολόγοι, ο κ. Εβερτ. Διότι διέψευσε την εικόνα του ως «μπουλντόζα», την οποία ωστόσο είχαν εντέχνως φροντίσει να αμφισβητήσουν οι τότε φιλοκυβερνητικές εφημερίδες.

Το 2000 στη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρέθηκε για πρώτη φορά ο Κ. Καραμανλής. «Αν δείτε τώρα την κασέτα εκείνου του ντιμπέιτ δεν θα αναγνωρίσετε τον σημερινό πρωθυπουργό», λένε οι επικοινωνιολόγοι. Και περιγράφουν την εικόνα ενός ταλαντούχου νέου πολιτικού, ο οποίος ωστόσο έμοιαζε τηλεοπτικά τρακαρισμένος μπροστά στον πεπειραμένο -πλέον- πρωθυπουργό Κ. Σημίτη. Οι περιγραφές, βέβαια, στα πρωτοσέλιδα της επομένης μοιράστηκαν αναλόγως της γραμμής που υπηρετούσε κάθε εφημερίδα. Ο κ. Σημίτης, ωστόσο, μάλλον απέσπασε τις εντυπώσεις, αποφεύγοντας με σπάνια διπλωματικότητα τις επίμαχες ερωτήσεις για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου και υποσχόμενος μεσοπρόθεσμη ανάκαμψη.

Το ντιμπέιτ του 2004 ήταν το πρώτο στο οποίο μετείχαν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, εξ ου και χαρακτηρίστηκε ως θετικό για τη Δημοκρατία, αν και «ανιαρό» λόγω των παράλληλων μονολόγων που επέβαλλε η διαδικασία. Τούτη τη φορά ο κ. Γ. Παπανδρέου ήταν που διέψευσε τις προσδοκίες των οπαδών του ΠΑΣΟΚ. Συμβουλευόταν τα χαρτιά του, ενώ ο κ. Καραμανλής φαινόταν απολύτως σίγουρος για το αποτέλεσμα της κάλπης, που τον επιβεβαίωσε. Σύμφωνα με τις τότε εκτιμήσεις, η τηλεμαχία του 2004 οριστικοποίησε ότι δεν υπήρχε περίπτωση να ανατραπεί το ρεύμα υπέρ της Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή