«Εποικοδομητική» συνάντηση Παπαδόπουλου και Ταλάτ

«Εποικοδομητική» συνάντηση Παπαδόπουλου και Ταλάτ

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε «εποικοδομητική ατμόσφαιρα» διεξήχθη η χθεσινή συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, όπως δήλωσε ο παριστάμενος στη συνάντηση Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, κ. Μάικλ Μόλερ.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν χθες, για πρώτη φορά ύστερα από 14 μήνες, όταν και είχαν υπογράψει τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006. Στόχος της χθεσινής συνάντησης ήταν να αρθεί το αδιέξοδο που στο ενδιάμεσο διαμορφώθηκε και να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία της 8ης Ιουλίου, στο πλαίσιο της οποίας, όπως δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος, είναι δυνατό να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να αρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του γ.γ. του ΟΗΕ για λύση του Κυπριακού.

Στη γραπτή δήλωση που ανέγνωσε ο κ. Μόλερ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, αναφέρεται ότι οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν στην ανάγκη για τη συντομότερη δυνατή έναρξη της διαδικασίας και συζήτησαν και άλλα θέματα, που οδηγούν σε συνολική διευθέτηση. Συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές τους μέσω των Ηνωμένων Εθνών και να συναντηθούν και πάλι στην κατάλληλη στιγμή».

Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στην οικία του κ. Μόλερ, άρχισε στις 4.10 μ.μ. και ολοκληρώθηκε στις 7.15 μ.μ. Ο κ. Παπαδόπουλος συνοδευόταν από τον διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του, πρέσβη Τάσο Τζιώνη και ο κ. Ταλάτ από τον σύμβουλό του, Ρασίτ Περτέβ.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, οι δύο ηγέτες δεν προέβησαν σε δηλώσεις. Χωρίς να έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συζητήσεων, διπλωματικές πηγές εκτιμούσαν χθες, τόσο από τη διάρκεια της συνάντησης, όσο και από τη δήλωση του κ. Μόλερ, ότι οι δύο ηγέτες θα πρέπει να βρήκαν κατ’ αρχήν κοινό τόπο για να αποτελματωθεί η διαδικασία της 8ης Ιουλίου, η οποία, παρά την αισιοδοξία που είχε προκαλέσει η υπογραφή της, ουσιαστικά οδηγήθηκε σε τέλμα όλο αυτό τον καιρό. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρόσκληση του κ. Παπαδόπουλου προς τον κ. Ταλάτ στις αρχές Ιουλίου και έπειτα από κατ’ αρχήν άρνηση του τελευταίου. Ο κ. Παπαδόπουλος τις προηγούμενες ημέρες ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο για τις προθέσεις του ενόψει της συνάντησης, ενώ προχθές συναντήθηκε με τον κ. Μόλερ. Από ελληνοκυπριακής πλευράς είχε εκφρασθεί η βούληση για προσέλευση στο διάλογο με καλή πρόθεση και η ελπίδα ότι με ανάλογη πρόθεση θα προσερχόταν και η τουρκοκυπριακή πλευρά στη συνάντηση.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών κ. Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, από την Αγκυρα, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, χαιρέτισε τη συνάντηση Παπαδόπουλου – Ταλάτ.

«Οι συνομιλίες που αρχίζουν σήμερα είναι εν δυνάμει πολύ σημαντικές για το κυπριακό ζήτημα», τόνισε σε δηλώσεις του και εξέφρασε την ελπίδα τα δύο μέρη να μπορέσουν να αρχίσουν τις συνομιλίες μέσα σε πνεύμα ανοίγματος και αποφασιστικότητας, ώστε να καταστεί δυνατή η επίτευξη μιας λύσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή