ΑΝΑΛΥΣΗ

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδιαφέρον που δείχνουν οι ξένοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί για τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου και οι εκτιμήσεις τους για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις δεν πρέπει να εκπλήσσουν ούτε να ξενίζουν. Η Ελλάδα είναι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έχει μια οικονομία που δεν είναι μόνο αναπτυσσόμενη αλλά και ανοικτή στις διεθνείς αγορές, οι ξένες και μάλιστα οι 5-6 μεγάλες πολυεθνικές τράπεζες των ΗΠΑ μάς δανείζουν κάθε χρόνο γύρω στα 30-40 δισ. ευρώ για τις δαπάνες εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, ξένα funds, συνταξιοδοτικά αλλά και Hedge, έχουν τοποθετήσει στο ελληνικό Χρηματιστήριο κεφάλαια που με τη σημερινή αξία των μετοχών αποτιμώνται στα 50 δισ. ευρώ, ενώ οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη βιομηχανία, το εμπόριο, τις υπηρεσίες, υπερβαίνουν τα 500 δισ.

Είναι αφελής, λοιπόν, αν όχι ανόητη, η συνωμοσιολογική ερμηνεία ότι οι κρίσεις ή οι τοποθετήσεις των ξένων αναλυτών ή σοβαρών εφημερίδων και ειδησεογραφικών πρακτορείων είναι ύποπτες και αποβλέπουν σε κερδοσκοπικούς στόχους. Οταν π.χ. οι δύο μεγαλύτεροι διεθνείς οίκοι, όπως η Moody’s και η Standard and Poor’s, που αξιολογούν την πιστοληπτική ικανότητα όλων των χωρών του κόσμου, αποφαίνονται ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας θα επηρεασθεί αποφασιστικά από το οικονομικό πρόγραμμα της όποιας κυβέρνησης προκύψει από τις εκλογές, αυτό δεν σημαίνει ούτε ανάμειξη ούτε επέμβαση στα εσωτερικά πολιτικά μας πράγματα. Η στάση τους αυτή εκφράζει το αυτονόητο, αυτό που σκέπτονται όλοι, από τον περιπτερά στην Αθήνα μέχρι τον μεγαλοτραπεζίτη του Σίτι.

Αμφιβάλλει άραγε κανείς ότι το πρόγραμμα που θα εξαγγείλει και θα εφαρμόσει η κυβέρνηση, η οποία θα αναδειχθεί από τις μεθαυριανές εκλογές, θα προσδιορίσει κατά βάση την πορεία της ελληνικής οικονομίας μεσοπρόθεσμα και επομένως θα στείλει ένα ευκρινές σήμα στους ξένους αν πρέπει να συνεχίσουν να τοποθετούν χρήματα στην ελληνική οικονομία ή αντίθετα πρέπει να τα αποσύρουν και να τα στρέψουν σε άλλες χώρες; Σήμερα π.χ. λήγει η περίοδος εγγραφής για την αύξηση του κεφαλαίου της Τραπέζης Πειραιώς κατά 1,32 δισ. ευρώ. Η εκτίμηση που υπήρχε μέχρι αργά χθες με βάση τις προσφορές, ήταν ότι θα υπάρξει υπερκάλυψη τουλάχιστον κατά 50%. Το πλέον σημαντικό, μάλιστα, είναι ότι στη διαδικασία αυτή είναι μέσα όλοι οι ξένοι θεσμικοί.

Την άλλη Παρασκευή, εξάλλου, λήγει η εγγραφή για την αύξηση του κεφαλαίου της Eurobank κατά 1,2 δισ. ευρώ. Ο διευθύνων σύμβουλος κ. Νίκος Νανόπουλος στη Νέα Υόρκη και ο αναπληρωτής του κ. Νικ. Καραμούζης στο Λονδίνο είχαν τις προηγούμενες ημέρες επαφές με θεσμικούς επενδυτές και σημείωσαν ότι το ενδιαφέρον των ξένων είναι υψηλό! Βέβαια, τα πράγματα για την Eurobank είναι πιο εύκολα αφού ο κύριος μέτοχος, ο κ. Σπ. Λάτσης, θα συνεισφέρει στην αύξηση 500 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στη συμμετοχή του κατά 41,2% στο μετοχικό κεφάλαιο. Ομως, τόσο στην περίπτωση της Πειραιώς όσο και της Eurobank, ένα είναι το αποφασιστικό. Οτι οι ξένοι εμπιστεύονται την ελληνική οικονομία και δεν τους ανησυχούν οι εκλογικές επιπτώσεις. Αλλωστε είναι αποκαλυπτική η επισήμανση τόσο της Moody’s όσο και της Standard and Poor’s, σύμφωνα με την οποία δεν αναμένονται δραματικές αλλαγές στην ασκούμενη οικονομική πολιτική, ανεξάρτητα από το ποιο από τα δύο μεγάλα ελληνικά κόμματα εκλεγεί στις 16 Σεπτεμβρίου. Και προφανώς έχουν δίκιο γιατί σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης και με συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η οικονομική πολιτική είναι μονόδρομος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή