Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ / Εντολή για νέες μεταρρυθμίσεις

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ / Εντολή για νέες μεταρρυθμίσεις

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κατηγορηματικότητα απέκλεισε χθες ο πρωθυπουργός Κων. Καραμανλής το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας της Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ, τα κόμματα της Αριστεράς ή το ΛΑΟΣ, σε περίπτωση που δεν αναδειχθεί αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις κάλπες. «Είναι περίπου αυτόματα δεδομένο ότι θα πάμε σε νέες εκλογές» είπε ο πρωθυπουργός, και ταυτόχρονα επεδίωξε να περιχαρακώσει τα όρια της Ν.Δ. τονίζοντας ότι δεν μπορεί να συνεργαστεί με το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη, διότι δεν συνεργάζεται με τα άκρα». Εθεσε, δε, ως κορυφαίο διακύβευμα της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων από μία ισχυρή κυβέρνηση και επανέλαβε ότι ο ίδιος δεν θα διολισθήσει στη λογική της πόλωσης και της οξύτητας. Ακόμη, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο δημιουργίας αυτόνομου υπουργείου Περιβάλλοντος στο μέλλον, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο για την είσοδο στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ των Σκοπίων αν δεν λυθεί το θέμα του ονόματος, έκανε αυτοκριτική για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν υλοποίησε τη δέσμευσή της για αύξηση των κονδυλίων του ΑΕΠ για την Παιδεία στο 5% κατά την πρώτη τετραετία, αλλά και έμμεση αυτοκριτική για τη στάση του κράτους κατά τις πρόσφατες εκλογές.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση γιατί δεν παραιτήθηκε κανένας κρατικός αξιωματούχος μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, ο κ. Καραμανλής, αν και παραδέχθηκε εμμέσως την ύπαρξη ευθυνών, περιορίστηκε να τονίσει ότι οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται εν θερμώ. Σε άλλο σημείο, σχετικά με την πρόταση ίδρυσης υπουργείου Περιβάλλοντος, τόνισε «ότι ζήσαμε όλη την τραγωδία με αισθήματα οδύνης, αλλά εν θερμώ δεν λαμβάνονται αποφάσεις για διοικητικές μεταβολές. Αυτό θα γίνει σύντομα, αλλά όχι τη στιγμή του προβλήματος», είπε. Επανέλαβε, δε, ότι για την κυβέρνηση της Ν.Δ. το περιβάλλον αποτελεί μία από τις μείζονες προτεραιότητες.

Ο κ. Καραμανλής ακολούθησε την πεπατημένη όταν ρωτήθηκε αν θεωρεί ότι οι πολίτες μπορεί να αισθάνονται ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι ουδείς πλήρωσε για την υπόθεση των ομολόγων. «Η κυβέρνηση το αποκάλυψε, το έστειλε στη δικαιοσύνη» τόνισε ο πρωθυπουργός και υπενθύμισε ότι με πρωτοβουλία της κυβέρνησης άλλαξε το θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση των αποθεματικών των Ταμείων. Υπενθύμισε, δε, ότι έχει ήδη παραδεχθεί πως του πήρε τρία χρόνια για να καταλάβει ότι χρειάζονται οι αλλαγές στις οποίες προχώρησε. Πρόσθεσε ακόμη ότι επεστράφησαν ήδη τα χρήματα στα Ταμεία, ότι επί των κυβερνητικών ημερών της Ν.Δ. έχει γίνει αύξηση των αποθεματικών κατά 42,5%, και ότι η κυβέρνηση επιμένει και περιμένει από τη δικαιοσύνη να αποδώσει ευθύνες, σε οποιονδήποτε, όσο ψηλά και αν βρίσκεται. Τέλος, δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε αύξηση του ΦΠΑ, στην περίπτωση εκλογικής νίκης της Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή