Νέα πρόσωπα για τα ομόλογα

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο νέα πρόσωπα, το ένα στέλεχος της Proton ΑΧΕΠΕΥ και το δεύτερο στενά συνδεδεμένο με το περιβάλλον της κυπριακής Troilos, φέρνει στο κέντρο της δημοσιότητας η έρευνα του κ. Γ. Ζορμπά, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις έχει ολοκληρώσει το πόρισμά του για το ομόλογο του ΤΣΠΕΑΘ. Τα συγκεκριμένα πρόσωπα φέρεται ότι είναι κάτοχοι δύο λογαριασμών, στους οποίους κατατέθηκε μέρος της προμήθειας, που εξασφάλισαν οι εμπλεκόμενοι κατά τη διαδρομή του ομολόγου προς τον τελικό αποδέκτη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε λογαριασμούς που διαθέτει τέως υψηλόβαθμο στέλεχος του ΤΣΠΕΑΘ σε τρεις τράπεζες (HSBC Λονδίνου, Mindland Bank στον Πειραιά και Bank Vontobel της Γενεύης) έχουν εντοπιστεί εισροές ύψους 827.000 ευρώ γύρω από την επίμαχη περίοδο αγοράς του ομολόγου από το Ταμείο, από τις 20 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου 2006. Σημειώνεται ότι το επίμαχο δομημένο ομόλογο εκδόθηκε στις 7 Ιουλίου 2006 και αγοράστηκε από το ΤΣΠΕΑΘ τρεις ημέρες αργότερα.

Υπενθυμίζεται ότι με την αποκάλυψη της αγοράς του ομολόγου, τραπεζικοί αναλυτές υποστήριζαν ότι η τιμή του ήταν αρκετά πιο υψηλή από την πραγματική του αξία. Το ομόλογο σχεδιάστηκε από την Calyon της Credit Agricole. Την προώθησή του ανέλαβε η Proton Bank και την πώλησή του στο ΤΣΠΕΑΘ η Troilos. O κ. Ζορμπάς διερευνά τις πηγές και διαδρομές ποσού άνω των 5 εκατ. ευρώ.

«Η κυβέρνηση δεν έχει καμία ευθύνη για τις τοποθετήσεις των Ταμείων σε δομημένα ομόλογα», υποστήριξε ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Π. Δούκας, σημειώνοντας ότι οι διοικήσεις των ασφαλιστικών Ταμείων είναι ανεξάρτητες και υπεύθυνες για τις επενδυτικές επιλογές τους. «Τα Ταμεία είναι ανεξάρτητα, έχουν ανεξάρτητα διοικητικά συμβούλια, έχουν χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και είναι δουλειά τους να κρίνουν αν κάτι τους συμφέρει. Δεν είναι δουλειά ούτε του υπουργού, ούτε του υφυπουργού, ούτε του πρωθυπουργού, ούτε κανενός να πηγαίνει κάθε μέρα και να ενημερώνει τα Ταμεία. Δουλειά του υπουργείου είναι να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου», σημείωσε ο κ. Δούκας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή