Αυτοδύναμη κυβέρνηση ή νέες εκλογές

Αυτοδύναμη κυβέρνηση ή νέες εκλογές

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με οποιοδήποτε κόμμα στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία απέκλεισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στη χθεσινή τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών, προκρίνοντας τη διεξαγωγή νέων εκλογών ως τη μόνη λύση. Ο κ. Καραμανλής, που εμφανίστηκε πειστικός αναφορικά με τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου και τον σχεδιασμό της νέας τετραετίας, υπογράμμισε ότι το διακύβευμα στην εκλογική αναμέτρηση είναι αν ο λαός θέλει μία κυβέρνηση που θα δώσει νέα ώθηση στις μεταρρυθμίσεις. Δεσμεύτηκε ότι ο ίδιος θα προχωρήσει σε αυτές με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και έκανε αυτοκριτική για τις όποιες καθυστερήσεις σημειώθηκαν, με χαρακτηριστικότερη τη μη τήρηση της δέσμευσης για δαπάνες 5% στην παιδεία. Για το σκάνδαλο των ομολόγων ανέφερε ότι αναμένει αυστηρές ποινές στους υπευθύνους, όσο ψηλά και αν βρίσκονται. Παραδέχθηκε επίσης ότι υπήρξαν παραλείψεις στην αντίδραση του κρατικού μηχανισμού έναντι των πυρκαγιών και είπε ότι η δημιουργία αυτόνομου υπουργείου Περιβάλλοντος πρέπει να μελετηθεί. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου ήταν έντονα καταγγελτικός και είναι χαρακτηριστικό ότι στις τοποθετήσεις του επιχειρούσε πρωτίστως να επιτεθεί στον κ. Καραμανλή, παρά να απαντήσει στις ερωτήσεις. Κάλεσε τη «μέση ελληνική οικογένεια» να αναρωτηθεί «αν αντέχει μία νέα τετραετία της

Ν.Δ.» και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν έχει αντιληφθεί τις ευθύνες του για τις καταστροφές που προκάλεσαν οι πυρκαγιές, καθώς και ότι συγκάλυψε το σκάνδαλο των ομολόγων. Επέμεινε σε προτάσεις για «δίκαιη αναδιανομή του εισοδήματος», ενώ απέφυγε να δεσμευθεί ότι θα «πάρει πίσω» την αύξηση του ΦΠΑ, στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση λόγω της απογραφής.

Η γ. γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ζήτησε την αποδυνάμωση του δικομματισμού και έστρεψε εκ νέου τα βέλη της κατά του Συνασπισμού. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος απευθύνθηκε κυρίως στη νέα γενιά, πλέκοντας το εγκώμιό της για την «αγωνιστικότητα» που επέδειξε στις κινητοποιήσεις στον χώρο της Παιδείας. Αιτιολόγησε δε τον χαρακτηρισμό «νονός»  που είχε προσδώσει στον κ. Καραμανλή, λέγοντας ότι ήθελε να στρέψει την προσοχή στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν εμφανίστηκε στη Βουλή.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης ζήτησε τη θέσπιση πλαφόν για την είσοδο μεταναστών στη χώρα και επιτέθηκε κατά της πολιτικής των τραπεζών. Τέλος, ο πρόεδος της Δημοκρατικής Αναγέννησης Στέλιος Παπαθεμελής, σε αντίθεση με τον κ. Καρατζαφέρη που είπε ότι η Ν.Δ. έχει σαφές προβάδισμα, εκτίμησε ότι δεν θα προκύψει αυτοδυναμία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή