Συγκρατημένη ικανοποίηση στο ΠΑΣΟΚ

Συγκρατημένη ικανοποίηση στο ΠΑΣΟΚ

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκρατημένη ικανοποίηση επικρατεί στη Χαριλάου Τρικούπη για την έκβαση του προχθεσινού ντιμπέιτ και την εμφάνιση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου, παρότι αναγνωρίζεται πως η «τηλεμαχία» των πολιτικών αρχηγών δεν οδήγησε σε ουσιαστικές ανατροπές των υφιστάμενων συσχετισμών. Στο ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζουν ως ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου, ήταν «φιλικός και άνετος» και εμφανίσθηκε σαφώς βελτιωμένος σε σχέση με την τηλεοπτική αναμέτρηση του 2004, όταν ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής είχε κερδίσει κατά κράτος τις εντυπώσεις.

Επίσης, οι ίδιες πηγές θεωρούν σημαντικό ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου επέτυχε τον βασικό του στόχο, που δεν ήταν άλλος από την ανάδειξη των ευθυνών του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης για τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού και την υπόθεση των ομολόγων.

Πάντως, για την εμφάνιση του κ. Γ. Παπανδρέου διατυπώνονται και ορισμένες ενστάσεις: Πρώτον, λέγεται ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίσθηκε αδύναμος στην εκφορά του προγραμματικού του λόγου, με αποτέλεσμα η εικόνα που εξέπεμψε ως υποψήφιος πρωθυπουργός να μην είναι ισχυρή. Επίσης, με δεδομένη τη στόχευση να ασκήσει κριτική στα πεπραγμένα της Ν. Δ. ο κ. Γ. Παπανδρέου μετέδωσε την αίσθηση ότι σε μια σειρά ερωτήσεων δεν απαντούσε επί της ουσίας.

Τέλος, πρόβλημα για τον κ. Γ. Παπανδρέου εκ των πραγμάτων συνιστά η κατά γενική ομολογία θετική εμφάνιση του προέδρου του ΣΥΝ κ. Αλ. Αλαβάνου, την οποία αναγνώρισε χθες και ο κ. Κ. Λαλιώτης. Ο ΣΥΝ είναι χώρος από τον οποίο η Χαριλάου Τρικούπη προσδοκούσε να αντλήσει ψηφοφόρους στην τελική ευθεία προς τις κάλπες της 16ης Σεπτεμβρίου και η παρουσία του κ. Αλ. Αλαβάνου στο προχθεσινό ντιμπέιτ εκτιμάται πως καθιστά το συγκεκριμένο στόχο δυσχερέστερο.

Πάντως, προτεραιότητα της Χαριλάου Τρικούπη την επόμενη ημέρα της τηλεοπτικής αναμέτρησης των πολιτικών αρχηγών είναι να διαχειριστεί επαρκώς το δίλημμα που έθεσε ο κ. Κ. Καραμανλής περί αυτοδυναμίας της Ν.Δ. ή νέων εκλογών. Η κίνηση του πρωθυπουργού εκτιμάται πως μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση της συσπείρωσης της Ν. Δ., να επηρεάσει τμήμα των αναποφάσιστων ψηφοφόρων που δεν επιθυμούν τη δημιουργία συνθηκών ακυβερνησίας, και βεβαίως να ανακόψει τις «διαρροές» από το κυβερνών κόμμα προς το ΛΑΟΣ.

Επιδίωξη

Η Χαριλάου Τρικούπη σ’ αυτήν την κατεύθυνση θα επιδιώξει να «αξιοποιήσει» τη συγκεκριμένη αποστροφή του κ. Κ. Καραμανλή προκειμένου να μεταβάλει την αίσθηση ότι η Ν. Δ. συνεχίζει να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ενώ θα ασκήσει κριτική στον πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας πως επιχειρεί να θέσει εκβιαστικά διλήμματα στους πολίτες. Ηδη χθες, ο κ. Κ. Λαλιώτης ανέφερε πως ο κ. Κ. Καραμανλής εμφανίσθηκε ως «δεύτερος και ως δευτεραγωνιστής των εξελίξεων». Παράλληλα, ο επικεφαλής του επικοινωνιακού σχεδιασμού της Χαριλάου Τρικούπη υποστήριξε πως «ο λαός δεν εκβιάζεται και το δίλημμα αυτοδυναμία της Ν.Δ. ή χάος δεν γεννά φόβο, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών έχει αποφασίσει να αλλάξει σελίδα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή