Καλή συνεργασία με Καραμανλή και Παπανδρέου

Καλή συνεργασία με Καραμανλή και Παπανδρέου

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ΗΠΑ συνεργάσθηκαν πολύ καλά με την κυβέρνηση Καραμανλή αλλά και με τον Γιώργο Παπανδρέου όταν αυτός ήταν υπ. Εξωτερικών, τονίζει στην «Κ» ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Νεγροπόντε, ο οποίος αποφεύγει διπλωματικά να εμπλακεί στην προεκλογική αντιπαράθεση, επιβεβαιώνοντας πάντως την εκτίμηση άλλων αμερικανικών πηγών ότι σε αυτές τις εκλογές η Ουάσιγκτον δεν έχει «προτιμήσεις». Λόγω ελληνικής καταγωγής ο κ. Νεγροπόντε επιδεικνύει αυξημένη ευαισθησία για τις πρόσφατες καταστροφές, εκφράζει τη συμπάθειά του στους πληγέντες, και δηλώνει ότι έχει αναλάβει τον συντονισμό των προσπαθειών που καταβάλλονται σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση αλλά και, κυρίως, την ελληνοαμερικανική κοινότητα καθώς αρκετές ομογενειακές οργανώσεις εκφράζουν παράπονα για καθυστερημένη αντίδραση της Ουάσιγκτον. Ο δεύτερος στην ιεραρχία της αμερικανικής διπλωματίας μετά την Κοντολίζα Ράις, είναι από τους έμπειρους διπλωμάτες καριέρας. Υπηρέτησε ως πρέσβης στο Ιράκ, τα Ηνωμένα Εθνη, το Μεξικό, τις Φιλιππίνες και τις Ονδούρες. Διετέλεσε επίσης βοηθός σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Ρέιγκαν, ενώ το 2005 έγινε ο πρώτος διευθυντής της νεοσυσταθείσης Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Στις αρχές του τρέχοντος έτους επανήλθε στον φυσικό του χώρο της διπλωματίας, ως υπ’ αριθόν «2» στην ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο κ. Νεγροπόντε έκανε τις δηλώσεις που αφορούσαν την καταστροφή στα ελληνικά.

– Τα τελευταία 3,5 χρόνια έχετε συνεργασθεί με την κυβέρνηση Καραμανλή. Ως πρέσβης στον ΟΗΕ συνεργασθήκατε με τον τότε υπ. Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου μετά την 11η Σεπτεμβρίου αλλά και την περίοδο πριν και μετά τον πόλεμο του Ιράκ. Πώς θα περιγράφατε τη συνεργασία σας μαζί τους;

– Θα έλεγα ότι η συνεργασία υπήρξε πάρα πολύ καλή. Η Ελλάδα είναι φυσικά σύμμαχος και στενή φίλη. Εχουμε ισχυρές σχέσεις, οικονομικές, πολιτικές και ασφάλειας. Υπάρχει βεβαίως και μια μεγάλη ελληνική κοινότητα που ζει στην Αμερική. Οι σχέσεις είναι πολύ καλές, και το ίδιο διαπίστωσα από την προσωπική μου εμπειρία στη διάρκεια της συνεργασίας μου με τον εκπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΗΕ αλλά και κατά την επίσημη επίσκεψή μου στην Ελλάδα το 2002 όπου έγινα πολύ θερμά δεκτός.

– Αναμένετε τον επόμενο πρωθυπουργό της Ελλάδας, όποιος και αν είναι αυτός, να επισκεφθεί σύντομα την Ουάσιγκτον;

– Δεν θα μπορούσα να κάνω εικασίες επ’ αυτού. Εχετε εκλογές σε σύντομο χρονικό διάστημα, και θα προτιμούσα να μην σχολιάσω το συγκεκριμένο θέμα, αλλά θα συμπλήρωνα ότι δεν είναι ασύνηθες Ελληνες πολιτικοί ηγέτες να επισκέπτονται τις ΗΠΑ, τόσο την Ουάσιγκτον όσο και τη Νέα Υόρκη.

Βοήθεια στους πυροπαθείς

– Πώς αντιμετωπίσατε, και λόγω καταγωγής, τις πρόσφατες καταστροφές στην Ελλάδα;

– Ως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ήδη από την περασμένη εβδομάδα εργάζομαι πυρετωδώς για την αποστολή βοήθειας από την Αμερική προς την Ελλάδα αυτές τις δύσκολες ώρες. Συμμεριζόμαστε τον πόνο όλων όσοι έχασαν αγαπημένα πρόσωπα σε αυτή την φοβερή τραγωδία. Να είστε βέβαιοι ότι συνεργαζόμαστε στενά με την ελληνική κυβέρνηση, με τοπικές κοινότητες, με μη κυβερνητικές οργανώσεις και την ελληνοαμερικανική κοινότητα για την ανοικοδόμηση των πυρόπληκτων περιοχών.

– Εξετάζετε το ενδεχόμενο εσείς ή ακόμη και η υπ. Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, να επισκεφθείτε την Ελλάδα και τις πληγείσες περιοχές σε μια ένδειξη αλληλεγγύης;

– Η υφυπουργός Εξωτερικών για τη διαχείριση κρίσεων μόλις έτυχε να βρίσκεται στην Ελλάδα. Εγώ δεν σχεδιάζω να επισκεφθώ την Ελλάδα, τουλάχιστον όχι στο άμεσο μέλλον, αλλά προσβλέπω σε μια επίσκεψη στη χώρα σας το συντομότερο δυνατόν.

– Μετά την εθνική τραγωδία υπάρχει μια αυξημένη ευαισθησία του ελληνικού λαού για τις κλιματικές αλλαγές και την παγκόσμια ανάγκη για μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος. Είναι ο πρόεδρος Μπους έτοιμος να ακολουθήσει τους Μέρκελ, Σαρκοζί, Μπλερ και τώρα Μπράουν, και να προωθήσει συγκεκριμένα μέτρα;

– Η απάντηση είναι σαφώς ναι. Οπως θα θυμάστε ο πρόεδρος Μπους εκφώνησε μια ομιλία για τις κλιματικές αλλαγές πριν μεταβεί τον Ιούνιο στη Γερμανία για να μετάσχει στη σύνοδο κορυφής του G-8. Επιπροσθέτως, οι ΗΠΑ θα φιλοξενήσουν μια πολύ σημαντική συνάντηση στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη των χωρών που εκπέμπουν τις μεγαλύτερες ποσότητες διοξειδίου με σκοπό να συμβάλουμε στη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών και να καταλήξουμε σε ένα στόχο ώς το τέλος του 2008.

Οι διαπραγματεύσεις για το Κόσοβο

– Οι Ελληνες παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις στο Κόσοβο. Εάν η διχοτόμηση εμφανισθεί ως αποδεκτή και βιώσιμη λύση, θα την υποστηρίξουν οι ΗΠΑ; Και ποιος είναι ο ρόλος της Ελλάδας στα Βαλκάνια;

– Σε ό,τι αφορά τον ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια, πέρα από τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας, υπάρχει τεράστια ελληνική επενδυτική δραστηριότητα στην περιοχή, και εκτιμώ ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να αποδίδει μεγάλη σημασία στη Βαλκανική. Οσο για το Κόσοβο, βρισκόμαστε σε μια φάση όπου το μέλλον του Κοσόβου συζητείται στο Συμβούλιο Ασφαλείας και ελπίζουμε ότι θα βρεθεί κάποιου είδους λύση, η οποία κατά προτίμηση δεν θα περιλαμβάνει διχοτόμηση. Ομως, μένει να δούμε τι θα γίνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή