Οι οκτώ μονοεδρικές βαρόμετρο για τον νικητή

Οι οκτώ μονοεδρικές βαρόμετρο για τον νικητή

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποτελεί κοινό τόπο πλέον ότι όποιο πολιτικό κόμμα πλειοψηφήσει στις μονοεδρικές περιφέρειες το βράδυ των εκλογών, την επομένη σχηματίζει και την κυβέρνηση του τόπου. Αυτό δείχνουν με μαθηματική ακρίβεια τα εκλογικά αποτελέσματα των τελευταίων δεκαετιών. Στην αναμέτρηση του 2004 -που έδωσε το ισχυρό προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία- έξι μονοεδρικές ήταν δικές της και δύο του ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, στις εκλογές του 2000, παρά το γεγονός ότι η Ν.Δ. προηγούνταν στις 30 από τις 56 εκλογικές περιφέρειες, το ΠΑΣΟΚ τελικά κέρδισε τις εκλογές, γεγονός που από νωρίς είχε αποτυπωθεί στα αποτελέσματα των έξι (τότε) μονοεδρικών. Στις πέντε από αυτές αναδείχθηκε πρώτο το ΠΑΣΟΚ και μόνο σε μία η Ν.Δ.

Στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου τα Γρεβενά, η Θεσπρωτία, η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, η Λευκάδα, η Σάμος, η Φωκίδα και η Ευρυτανία θα είναι οι οκτώ μονοεδρικές που θα δώσουν τα γρηγορότερα και εγκυρότερα αποτελέσματα για τον νικητή των εκλογών. Να σημειωθεί ότι η Φωκίδα και η Θεσπρωτία προστέθηκαν στις μονοεδρικές από τις εκλογές του 2004, αφού κατά την τελευταία απογραφή σημειώθηκε μείωση του πληθυσμού.

Κρατούν την παράδοση

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία των τριών τελευταίων βουλευτικών εκλογών, σαφές προβάδισμα στη Ν.Δ. δίνουν κατά παράδοση η Ευρυτανία και η Φωκίδα, ενώ προβάδισμα στο ΠΑΣΟΚ δίνουν η Λευκάδα και η Ζάκυνθος. Τα Γρεβενά, η Σάμος και η Κεφαλονιά «άλλαξαν χέρια» στις εκλογές του 2004 και συνέβαλαν στην πρωτιά της Ν.Δ.

Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι το βράδυ της Κυριακής της 7ης Μαρτίου του 2004 στη Ζάκυνθο -αν και μονοεδρική- εξελίχθηκε σε πραγματικό θρίλερ, μιας και τις πρώτες πρωινές ώρες οι καταμετρημένες ψήφοι στα 94 από τα 102 εκλογικά τμήματα του νησιού έδιναν ισχνό προβάδισμα στο ΠΑΣΟΚ κατά 12 ψήφους (ποσοστό, δηλαδή, 0,05%). Και μόνο όταν μετρήθηκαν πλέον όλες οι ψήφοι το ΠΑΣΟΚ πήρε την πρωτιά με 43,27% και 11.704 ψήφους, ενώ η ΝΔ. μειοψήφησε με ποσοστό 43,11% και 11.661 ψήφους.

Εκτός όμως από τις μονοεδρικές υπάρχουν και άλλες περιφέρειες που σε κάθε εκλογική αναμέτρηση συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον όλων, καθώς οι πρωτιές δεν είναι εύκολη υπόθεση και συνήθως ακόμη και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες δεν μπορεί να εξαχθεί ασφαλές αποτέλεσμα. Εκεί όλα κρίνονται και από την τελευταία ψήφο που καταμετρήθηκε, αφού οι διαφορές των δύο κομμάτων εξουσίας είναι μικρότερες και από μερικές δεκάδες.

Πραγματικό θρίλερ

Στην Εύβοια το αποτέλεσμα στις εκλογές του 2004 φάνηκε μόνο μετά την καταμέτρηση όλων των ψήφων που έδωσαν οριακό προβάδισμα στο ΠΑΣΟΚ, με ποσοστό 44,38 και 71.642 ψήφους (και τρεις έδρες στο Κοινοβούλιο), ενώ η Ν.Δ. συγκέντρωσε ποσοστό 44,04% και 71.096 ψήφους (με επίσης τρεις έδρες στο Κοινοβούλιο).

Στην εκλογική περιφέρεια της Βοιωτίας, τα δύο κόμματα έβγαλαν από δύο βουλευτές με τη Ν.Δ. να αποσπά προβάδισμα με διαφορά 2% λαμβάνοντας 40.715 ψήφους και να ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 38.968 ψήφους.

Στη Β. περιφέρεια της Αθήνας, περιοχή με ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα, το πρώτο κόμμα βγήκε με διαφορά μόλις 9.206 ψήφων. Ετσι η Ν.Δ. έλαβε ποσοστό 39,78% και 434.183 ψήφους, ενώ το ΠΑΣΟΚ έλαβε ποσοστό 39,03% και 425.977 ψήφους. Στα θρίλερ εκείνης της βραδιάς θα πρέπει να προστεθεί και το Ρέθυμνο, όπου 1.255 ψηφοφόροι έδωσαν το τελικό… χρώμα στο νομό. Το ΠΑΣΟΚ πέρασε οριακά τη Ν.Δ. με ποσοστό 46,99% και 25.256 ψήφους, ενώ η Ν.Δ. έλαβε 44,65% και 23.999 ψήφους.

Σε 15 νομούς της χώρας Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ έστειλαν τον ίδιο αριθμό βουλευτών στο Κοινοβούλιο. Πρόκειται για τους νομούς Βοιωτίας (από 2), Εβρου (από 2), Εύβοιας (από 3), Ηλείας (από 3), Ημαθίας (από 2), Καβάλας (από 2), Καστοριάς (από 1), Κορινθίας (από 2), Λασιθίου (από 1), Ρεθύμνου (από 1), Πέλλας (από 2), Πρέβεζας (από 1), Φλώρινας (από 1), Χανίων (από 2) και Χίου (από 1).

Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων σημειώθηκε για τη Νέα Δημοκρατία στους νομούς Λακωνίας (όπου η διαφορά άγγιξε το 23,92%) και Καστοριάς (όπου η διαφορά έφτασε το 23,36%). Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπερίσχυσε με μεγαλύτερη διαφορά στους νομούς Λασιθίου (ποσοστό 19,14%) και Ηρακλείου (με ποσοστό 19,05%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή