Στην τελική ευθεία χωρίς μεταβολές

Στην τελική ευθεία χωρίς μεταβολές

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη χώρα να μετράει από σήμερα αντίστροφα για την εκλογική αναμέτρηση της προσεχούς Κυριακής, ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής εμφανίζεται να εισέρχεται στην τελική ευθεία με σημαντικό τακτικό προβάδισμα έναντι του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργου Παπανδρέου. Συγκλίνουσες πληροφορίες από τα επιτελεία των δύο «μονομάχων», έμπειρα κομματικά στελέχη της Ρηγίλλης και της Χαριλάου Τρικούπη, αλλά και από πολιτικούς αναλυτές, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι την προηγούμενη εβδομάδα δεν υπήρξε ουσιαστική μεταβολή του πολιτικού σκηνικού, όπως είχε αποτυπωθεί στις τελευταίες δημοσιευθείσες δημοσκοπήσεις, που εμφάνιζαν τη Ν.Δ. να προηγείται του ΠΑΣΟΚ.

Ειδικότερα, το Μέγαρο Μαξίμου μεταδίδει ότι η κυβέρνηση «απορρόφησε» σχεδόν πλήρως το πολιτικό κόστος από τις καταστροφικές φωτιές του προηγούμενου διαστήματος, ακόμη και σε πυρόπληκτες περιοχές, όπως η Ηλεία, η Μεσσηνία και η Αρκαδία. Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποδίδεται στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής εμφανίσθηκε να κατευθύνει προσωπικά όλες τις ενέργειες για την ταχεία επούλωση των πληγών στην Πελοπόννησο και την Εύβοια, αλλά και δεν δίστασε να είναι αυτοκριτικός όταν αναφέρθηκε στα λάθη και τις παραλείψεις του κρατικού μηχανισμού. Είναι πάντως προφανές ότι καταλυτικό ρόλο διαδραμάτισε και η άμεση και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες ενίσχυση των πληγέντων από την κυβέρνηση.

Επίσης, τα γεγονότα της επικαιρότητας την εβδομάδα που πέρασε, περισσότερο φαίνεται να ωφέλησαν τη Ν.Δ. και λιγότερο το ΠΑΣΟΚ. Οι χειρισμοί του κ. Γ. Παπανδρέου κατά τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου Επικρατείας -δηλαδή η παράτυπη συμμετοχή της κ. Φώφης Γεννηματά και η οξεία αντίδραση της κ. Βούλας Πατουλίδου- προκάλεσαν αρνητική δημοσιότητα για το ΠΑΣΟΚ, ενώ υποστηρίζεται πως υπονόμευσαν περαιτέρω το ηγετικό προφίλ του κ. Γ. Παπανδρέου.

«Νίκη» Αλαβάνου

Παράλληλα, παρότι ο κ. Γ. Παπανδρέου εμφανίσθηκε εμφανώς βελτιωμένος σε σχέση με το 2004 στο ντιμπέιτ της περασμένης Πέμπτης, η τηλεοπτική αναμέτρηση είναι προφανές πως δεν είχε «καθαρό νικητή» και ως εκ τούτου δεν μεταβάλλει ουσιαστικά τους πολιτικούς συσχετισμούς. Μάλιστα, η τηλεοπτική μονομαχία των πολιτικών αρχηγών έκρυβε και μια δυσάρεστη εμπειρία για τη Χαριλάου Τρικούπη: Κατ’ ομολογία του ίδιου του κ. Κ. Λαλιώτη «κερδισμένος» από την τηλεμαχία εξήλθε κατά κύριο λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλ. Αλαβάνος. Ομως, μια από τις βασικές στοχεύσεις της Χαριλάου Τρικούπη ήταν ακριβώς στην τελική ευθεία προς την αναμέτρηση της Κυριακής να αλιεύσει ψήφους από τη δεξαμενή του ΣΥΝ, εγχείρημα που προφανώς έχει καταστεί δυσχερέστερο μετά την επιτυχή εμφάνιση του κ. Αλ. Αλαβάνου.

Τέλος, ενισχυτικά για την προεκλογική στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου λέγεται ότι λειτούργησε και το δίλημμα που έθεσε ο κ. Κ. Καραμανλής περί «αυτοδυναμίας ή νέων εκλογών», παρότι από τη Χαριλάου Τρικούπη απορρίπτεται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ο σχετικός ισχυρισμός. Οι επιτελείς του πρωθυπουργού αναφέρουν πως ήδη με την πρωτοβουλία του ο κ. Κ. Καραμανλής αποτρέπει τη χαλαρή ψήφο για τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος και δημιουργεί ισχυρό ανάχωμα στις «διαρροές» ψήφων προς το ΛΑ.ΟΣ του κ. Γιώργου Καρατζαφέρη. Αντιθέτως, το ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει αμιγώς «αμυντική» την κίνηση του πρωθυπουργού, και δηλωτική του άγχους του ότι δεν θα είναι σε θέση να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, μετά τα διαδοχικά πλήγματα που δέχθηκε η κυβερνητική εικόνα από τους χειρισμούς κατά τις καταστροφικές πυρκαγιές και τις νέες αποκαλύψεις για την υπόθεση των ομολόγων.

Τέσσερα καθοριστικά σημεία

Σημειώνεται, τέλος, ότι υψηλόβαθμα στελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων και αναλυτές συμφωνούν σε τέσσερα ακόμη σημεία, τα οποία ενδεχομένως θα αποδειχθούν καθοριστικά όχι μόνο για την έκβαση της αναμέτρησης της 16ης Σεπτεμβρίου, αλλά και για το σκηνικό της λεγόμενης «επόμενης μέρας».

Πρώτον, ότι το ΛΑ.ΟΣ «πιέζεται» πολιτικά, αλλά το πιθανότερο είναι η επόμενη Βουλή να αποδειχθεί πεντακομματική, με το πρώτο κόμμα να διασφαλίζει ισχνή πλειοψηφία. Δεύτερον, ότι η αποχή είναι πολύ πιθανό να κινηθεί σε υψηλότερα από το 2004 επίπεδα, εξέλιξη που πάντως ευνοεί το όποιο πρώτο κόμμα. Τρίτον, ότι έχει οριστικοποιηθεί η παρουσία του ΣΥΝ στην επόμενη Βουλή και μάλιστα με ποσοστά αυξημένα σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. Και, τέταρτον, ότι η παρουσία της Δημοκρατικής Αναγέννησης του κ. Στ. Παπαθεμελή έστω και σε περιορισμένο βαθμό δυσχεραίνει την εκλογική προσπάθεια του κ. Γ. Καρατζαφέρη.

Και άλλες παροχές;

Το γεγονός ότι έτσι αποτυπώνεται στην παρούσα χρονική συγκυρία το πολιτικό σκηνικό σε καμιά βεβαίως περίπτωση δεν συνεπάγεται πως δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν ανατροπές προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση κατά την τρέχουσα προεκλογική εβδομάδα. Εξάλλου οι πολιτικοί αρχηγοί θεωρείται βέβαιο ότι έχουν κρατήσει κάποια μυστικά όπλα στην τελική ευθεία προς τις κάλπες της Κυριακής. Τα δεδομένα είναι δυνατόν να αλλάξουν μετά τη νέα «μονομαχία» που έχουν οι κ. Καραμανλής και Παπανδρέου στο πεδίο της οικονομίας με φόντο τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης την οποία εγκαινίασε χθες ο πρωθυπουργός.

Επίσης, τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα δεν αποκλείεται να υπάρξουν ορισμένες εξαγγελίες για πρόσθετες -εκτός του επισήμου προγράμματος- παροχές από την πλευρά του κ. Γ. Παπανδρέου. Τέλος, ορισμένοι θεωρούν πολύ πιθανό να υπάρξει αναζωπύρωση της σκανδαλολογίας, καθώς τα κομματικά επιτελεία θα επιζητήσουν μια «κίνηση ματ» λίγο πριν ανοίξουν οι καθοριστικές κάλπες της 16ης Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή